A jaka data ważności/produkcji? Ja Danstary - i nie tylko ja - przechowywałam w lodówce ponad rok i nic im nie dolegało. Może odczekaj jeszcze 12 godzin?
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Do zrehydratyzowanych drożdży dodałem 150ml brzeczki 12°Blg. Już po 10 minutach pojawiły się objawy fermentacji. Dałem im jeszcze 20 minut i wlałem do fermentora. Teraz przynajmniej wiem, że choć część drożdży żyje. Być może poprzednią rehydratację przeprowadziłem w zbyt niskiej temperaturze (ok 25°C) a wg przepisu na opakowaniu powinno być 30-35°C. Mam wrażenie, że tym razem granulki lepiej się rozpuściły.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 53: Weissbier
Dziś przelałem na cichą. Gęstość szybko zeszła do 2°Blg. Smak piwa mało weissbierowy, trzeba będzie zmienić nazwę warki. Słabe jednak te Danstary, nie dość, że leniwie startują to piwo nie ma pożądanego smaku. Aromaty są raczej w kierunku cytrusów. Zobaczymy jak się trochę sklaruje i nagazuje w butelkach.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
według liczenia beersmitha to daje 90- 101% wydajności, w zależnosci jaki słód sie podstawi. To ile można maksymalnie, według tej metody liczenia uzyskać?
pzdr
floodComment
-
Ja liczyłem ProMashem i tam wyszło 89% wydajności teoretycznej słodu. Maksymalnie tym sposobem obliczania da się uzyskać pewno nieco powyżej 80% bo reszta to nierozpuszczalne białko, łuska i niewypłukane cukry z ziarna (wysładzanie nie powinno sie prowadzić poniżej 2°Blg w wysłodzinach). Zależy to od rodzaju słodu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Dla słodów wpisanych do BS na stałe;
- pilsner 2row ger - 81% dry yield fine grain - 93% wydajność wg BS
dla pale malt 6 row - 76%dry yield- 100% w BS.
O słodach palonych, karmelowych nie wspomnę - jeszcze więcej.
wniosek z tego dla mnie taki, że nie da sie tych wydajności porównać wprost - dla każdej mieszanki słodu musi wyjść inna. Cóż - nauka całe życie..
pzdr
floodComment
-
Dla słodów wpisanych do BS na stałe;
- pilsner 2row ger - 81% dry yield fine grain - 93% wydajność wg BS
dla pale malt 6 row - 76%dry yield- 100% w BS.
O słodach palonych, karmelowych nie wspomnę - jeszcze więcej.
wniosek z tego dla mnie taki, że nie da sie tych wydajności porównać wprost - dla każdej mieszanki słodu musi wyjść inna. Cóż - nauka całe życie..
pzdr
floodPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 54: Vienna V.2
Z tygodniowym poślizgiem względem planów rozpoczynam warzenie w 2010roku. NA pierwszy ogień lager wiedeński na drożdżach z pilsa.
Zasyp- słód wiedeński - 3kg
- słód monachijski - 1,5kg
- słód caraamber - 0,2kg
- słód barwiący z Żywca - 0,1kg
Zacieranie - dekokcja a'la Coder- zasyp na 38°C z 20 litrami wody (RO+kranówka 50/50) - 15'
- 11litrów rzadkiego odebrane
- gęste
- 10' w 50°C
- 25' w 67°C
- 20' gotowanie
- po połączeniu 69°C, podgrzane do 71°C po 20' próba jodowa negatywna
- 78°C do filtracji
Gotowanie 75'- w 10' 25g Perle granulat
- w 40' 15g Perle granulat
- w 70' 4,5g mchu irlandzkiego (zapomniałem dodać wcześniej stąd o 5' przedłużyłem gotowanie)
Przełom był jak należy. Aktualnie się chłodzi. Podczas studzenia zmętnienie nie jest zbyt duże.Last edited by jkocurek; 2010-01-09, 18:42.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Coder popularyzuje ten sposób zacierania na piwo.org. Nie pamiętam skąd zaczerpnął tę metodę. Rzadkie uzyskuję następująco: słody mieszam z wodą (w tym przypadku przez 15') w temperaturze 1 przerwy, przestaje mieszać, po kilku minutach odbieram płyn znad osadu (ilość zależna od temperatury jaka chcę uzyskać po zmieszaniu z dekoktem). W rzadkim znajduje się głownie mąka. Gęste jest naprawdę gęste . Metoda ta wymaga zacierania w dość dużej ilości wody (woda:słód w stosunku ponad 4:1).Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 54: Vienna V.2
Po schodzeniu wyszło 26l (25+1) o gęstości 14°Blg. Wydajność warzelni wyniosła 80%suchej masy!! W ProMashu wyszło 100% wydajności teoretycznej. Widać zastosowane słody miały większą wydajność niż ta zapisana w ProMashu. Brzeczkę zniosłem wczoraj wieczorem do piwnicy, dziś zadam gęstwą z pilsa. Nie pamiętam tylko jakie drożdże tam są Bavarian czy Munich LagerLast edited by jkocurek; 2010-01-10, 10:24.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Comment