JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #406
    Warka 58 Ginger

    Wczoraj pod wieczór wlałem fermentujący starter z w34/70 do zimnej (7°C) brzeczki. Dziś po południu sprawdziłem i widać, że fermentacja się rozkręca.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #407
      Warka 56: Czech Pils

      Dziś trafił do butelek z 1,5l rezerwy. Gęstość zeszła w okolice 2°Blg. W smaku słodowe z raczej mało wyrazista goryczką. Chmielenie na zimno niewiele dało w smaku, a ponadto w fermentorze zauważyłem niewielkiego (ok 0,5x3cm) gluta, pewno jakaś kolonia bakterii. Boję się by te chmielenie na zimno nie zaszkodziło piwu. Póki co nic niepokojącego nie daje się wyczuć.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #408
        Warka 57: German Pils

        Dziś przelany na cichą po 18 dniach od warzenia. Gęstość zeszła ładnie do 2°Blg. Smak jest bardzo przyjemny, słodowość i melanoidy w równowadze z konkretną goryczką. Właściwie to już by je można butelkować ale dam mu jeszcze kilka dni na dofermentowanie. Drożdże niestety pójdą już na zasłużony odpoczynek bo w piwnicy jest 10°C i temperatura rośnie. Na jednej paczce zrobiłem w sumie 5 piw. Powtórka wyniku z zeszłego sezonu. Trzeba by się w przyszłym postarać bardziej.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #409
          Warka 54: Vienna V.2

          W końcu po ponad miesiącu od zabutelkowania pojawił sie gaz. Jeszcze objawia sie dość subtelnie ale buduje ładna, trwałą i kremową pianę. Jest szansa, że i Munich Dunkel się nagazuje przed konkursem w Brennej.
          Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-03-26, 21:44.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #410
            Warka 59 Best Bitter V.2

            Angielskie ale średniej mocy po raz pierwszy na drożdżach Whitelabs. Wyprzedażowe WLP005 były w fiolce bardzo mocno skłaczkowane. dlatego odebrałem ok 400ml brzeczki, zagotowałem ostudziłem i wlałem do niej zawartość fiolki. Zobaczymy czy ruszą. Przy otwarciu fiolki syknęło i pojawiła się piana. Czy to normalne?

            Skład zasypu:
            • słód Pale Ale Weyermann - 4kg
            • słód CaraAroma - Weyerman - 0,2kg (dzięki Adam)

            Zacieranie angielskie w 68°C. Po 50minutach było po skrobi. Potrzymałem jeszcze 10' a potem dla pewności 10' w 72°C. Do filtracji w temp. 78°C.

            Gotowanie 80'/Chmielenie
            • w 20' 31g granulatu Perle T90 6%ak.
            • w 50' 30g szyszek Lubelskiego '08, szacunkowo 3%ak.
            • w 75' 25g szyszek Lubelskiego '08, szacunkowo 3%ak.
            Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-03-27, 16:34.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #411
              Po dwóch godzinach od zadania do butelki z 400ml brzeczki oznak fermentacji brak. Zaczynam się obawiać, że postać drożdży we fiolce świadczyła o ich masowym zejściu... . Czyżby przygoda z Whitelabs miała się zakończyć nim na dobre się rozpoczęła?
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #412
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Zaczynam się obawiać, że postać drożdży we fiolce świadczyła o ich masowym zejściu... . Czyżby przygoda z Whitelabs miała się zakończyć nim na dobre się rozpoczęła?
                Moja się tak zakończyła po zakupie WLP podczas akcji przed- Piwodziejowej (Maidenowiec zrobił zbiórkę chętnych i sprowadził) - obie fiolki wylądowały w kiblu. Może te drożdże, przez to, że są w fiolkach, są bardziej podatne na padakę - nie wiem.

                Ale dałeś im tylko 2 godziny, to mało, ja bym poczekała. No, chyba, że śmierdzą trupem
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #413
                  Mi póki co się sprawdzają, ale te Twoje to rzeczywiście różniły się od innych.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #414
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Mi póki co się sprawdzają, ale te Twoje to rzeczywiście różniły się od innych.
                    No cóż, poczekam. Makaron twierdzi, że takie mogą być. W butelce jest teraz raczej całkiem normalna zawiesina. Z Obaczymy jutro. Fiolka trupem nie capiła.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #415
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                      Fiolka trupem nie capiła.
                      Może dlatego że była w lodówce.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #416
                        Około drugiej w nocy w butelce pojawiło się ciśnienie. Rano już wyraźnie szły bąbelki. Przed chwila wlałem "starter" do brzeczki. Smak sprawdziłem po wlaniu w resztkach z butelki, na szczęście nic niepokojącego w nim nie odkryłem. Teraz czekam na start fermentacji w fermentorze.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #417
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          Teraz czekam na start fermentacji w fermentorze.
                          No i mam oznaki fermentacji.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #418
                            No to się cieszę że jest ok.
                            Mam nadzieję że się sprawdzą te drożdże.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #419
                              Warka 59 Best Bitter V.2

                              Fermentacja rozkręciła sie w ncy na dobre. Piana przez cały dzień na 3-4cm
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #420
                                Warka 59 Best Bitter V.2

                                Przelany dziś na cichą. Gęstość zeszła do ok 4°Blg a więc niezbyt nisko. Przyczyny dwie: wysoka temperatura zacierania (68°C) i mocno flokujące drożdże. Zbiły się na dnie w niesamowitą, prawdziwa gęstwę. Aż ciężko ją było przenieść do słoika. W sobotę trafią do planowanego stouta. Młode piwo w smaku jest mocno słodowe z wyraźna goryczką, czyli OK.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                                  dadek
                                  O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                                  Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                                  2021-10-28, 02:02
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • dadek
                                  Czechy, Praha-Vysočany, Kolbenova 7, Pivovar Sibeeria
                                  dadek
                                  W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny. Co zrozumiałe,...
                                  2019-12-28, 00:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...