Też mam 12* w piwnicy i dzermany wysiadają - jak przyniosłem do domu, przelałem na cichą to druga burzliwa mi ruszyła...
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziTeż mam 12* w piwnicy i dzermany wysiadają - jak przyniosłem do domu, przelałem na cichą to druga burzliwa mi ruszyła...Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Nie no fermentacja ruszyła, że ho-ho. 2cm drożdżowej piany. Ale mam w domu kryzys termometrowy, może mam poniżej 12. Blg nie mierzyłem, zmierzę jak opadną. Alt postał 3 dni w domu i zniosłem do zimna, przyniosę przed butelkowaniem i będę obserwował...
Comment
-
-
Warka 69 Cream Ale
Pierwszy prawdziwy amerykaniec w moim wykonaniu.
Zasyp- słód pilzneński 3,4kg
- kaszka kukurydziana 0,75kg
- słód żywiecki palony 5g
Słód żywiecki dodany w celu lekkiego podniesienia barwy bo mi z ProMasha wyszła za niska.
Zacieranie- kaszka skleikowana we wrzącej wodzie (10l) przez 15'
- po dodaniu 5l i schłodzeniu do 52°C dodałem słód
- 50°C - 15'
- 62°C - 30'
- 72°C - 35'
- 76°C - 10'
Gotowanie ok 80', chmielenie- w 20' - 13g chmielu Iunga, granulat T-90 9,5% alfa-kwasów i 350g sacharozy
- w 60' - 11g chmielu Sybilla, granulat T-90, 7,1% alfa-kw
Brzeczka nastawna ma gęstość 13,5°Blg, na górnej granicy stylu. Podobnie obliczona goryczka 19,7IBU. Piwo mimo dodatku palonego słodu jest jaśniutkie. Piana przy przelewaniu/napowietrzaniu (kołysanie fermentorem) całkiem ładna i trwała. Przełom był wyraźny i zaczął się przed dodaniem słodu. Smak brzeczki jest wyraźnie inny niż dla zasypu w pełni słodowego. Dodałem drożdże z Koelsch V.4, wprost z fermentora po przelaniu Koelscha na cichą.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Warka 67 Koelsch v.4
Przelany na cichą przy 3,5°Blg, jeszcze mętne ale potrzebowałem gęstwy do Cream Ale. Wydaje się, że jeszcze trochę zejdzie na cichej. Smak całkiem fajny, czystszy niż poprzedniego, a to z kolei chyba zasługa niższej temperatury fermentacji.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPrzełom był wyraźny i zaczął się przed dodaniem słodu.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 70: Northern England Brown Ale
Dawno żadnego Browna u mnie nie było. Trochę oszukany będzie bo na pilzneńskim a nie na Pale Ale. Planowany kolor 36EBC, goryczka 27IBU.
Zasyp:- słód pilzneński Litovel - 4kg
- słód karmelowy ciemny Litovel - 0,35kg
- słód palony żywiecki - 0,1kg
Zacieranie- 50°C - 15'
- 66°C - 90'
- 72°C - 10' (tak na wszelki wypadek)
- 76°C - 15'
Gotowanie 70'/chmielenie- w 10' - 17g chmielu Iunga, granulat T-90 9,5% alfa-kwasów
- w 40' - 15g chmielu Cascade, granulat, 4,6 % alfa-kwasów
- w 55' - 5g mchu irlandzkiego
- w 68' - 15g chmielu Cascade, granulat, 4,6 % alfa-kwasów
Brzeczka nastawna ma 12°Blg. Drożdże Wyeast 1098 British Ale na starterze z rezerwy Cream Ale.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziIunga i Sybilla, co to za dziwny chmiel?
Sybilla to odmiana aromatyczno-goryczkowa (chyba krzyżówka Marynki i Lubelskiego)Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziIunga i Sybilla, co to za dziwny chmiel?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziZapewne z odmiany która jest krzyzówką Marynki i Lubelskiego "coś będzie", bo obstawiam w ciemno, że z odmiany wyhodowanej z myślą o wielkim przemyśle wyjdzie to co zawsze.
Pierwsze efekty użycia Iungi są zachęcające.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Akurat... Tylko ten przemysł ciagle sie zmienia i coś 'przemysłowego', co kiedyś było akceptowalne dla smakoszy piwa, dzisiaj już nie jest... A te kombinacje z wysokimi alfa-kwasami służa li tylko temu nieakceptowalnemu przemysłowi piwowarskiemu a nie podwyższeniu jakości piwa, więc skończą się one tak jak zwykle.
I z tego własnie powodu mamy zjawisko piwowarzenia domowego w latach 80-tych w USA (gdzieś o tym czytałem, juz nie pamiętam gdzie), który rozpowszechnił się później i w Europie i w Polsce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWielki przemysł używa ekstraktów chmielowych i żółci...
Myślisz, że robie mu wykład o warzeniu piwa?
Comment
-
Comment