JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    Też mam 12* w piwnicy i dzermany wysiadają - jak przyniosłem do domu, przelałem na cichą to druga burzliwa mi ruszyła...
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Też mam 12* w piwnicy i dzermany wysiadają - jak przyniosłem do domu, przelałem na cichą to druga burzliwa mi ruszyła...
      Jesteś pewny? Może po prostu uchodzi CO2 na skutek wzrostu temperatury? Jaką masz gęstość? Moje Koelshe pracują jak należy.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        Nie no fermentacja ruszyła, że ho-ho. 2cm drożdżowej piany. Ale mam w domu kryzys termometrowy, może mam poniżej 12. Blg nie mierzyłem, zmierzę jak opadną. Alt postał 3 dni w domu i zniosłem do zimna, przyniosę przed butelkowaniem i będę obserwował...
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 69 Cream Ale

          Pierwszy prawdziwy amerykaniec w moim wykonaniu.
          Zasyp
          • słód pilzneński 3,4kg
          • kaszka kukurydziana 0,75kg
          • słód żywiecki palony 5g


          Słód żywiecki dodany w celu lekkiego podniesienia barwy bo mi z ProMasha wyszła za niska.

          Zacieranie
          • kaszka skleikowana we wrzącej wodzie (10l) przez 15'
          • po dodaniu 5l i schłodzeniu do 52°C dodałem słód
          • 50°C - 15'
          • 62°C - 30'
          • 72°C - 35'
          • 76°C - 10'


          Gotowanie ok 80', chmielenie
          • w 20' - 13g chmielu Iunga, granulat T-90 9,5% alfa-kwasów i 350g sacharozy
          • w 60' - 11g chmielu Sybilla, granulat T-90, 7,1% alfa-kw


          Brzeczka nastawna ma gęstość 13,5°Blg, na górnej granicy stylu. Podobnie obliczona goryczka 19,7IBU. Piwo mimo dodatku palonego słodu jest jaśniutkie. Piana przy przelewaniu/napowietrzaniu (kołysanie fermentorem) całkiem ładna i trwała. Przełom był wyraźny i zaczął się przed dodaniem słodu. Smak brzeczki jest wyraźnie inny niż dla zasypu w pełni słodowego. Dodałem drożdże z Koelsch V.4, wprost z fermentora po przelaniu Koelscha na cichą.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 67 Koelsch v.4

            Przelany na cichą przy 3,5°Blg, jeszcze mętne ale potrzebowałem gęstwy do Cream Ale. Wydaje się, że jeszcze trochę zejdzie na cichej. Smak całkiem fajny, czystszy niż poprzedniego, a to z kolei chyba zasługa niższej temperatury fermentacji.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
              Przełom był wyraźny i zaczął się przed dodaniem słodu.
              Oczywiście miało być chmielu. Ach ten pośpiech i późna godzina
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Warka 70: Northern England Brown Ale

                Dawno żadnego Browna u mnie nie było. Trochę oszukany będzie bo na pilzneńskim a nie na Pale Ale. Planowany kolor 36EBC, goryczka 27IBU.

                Zasyp:
                • słód pilzneński Litovel - 4kg
                • słód karmelowy ciemny Litovel - 0,35kg
                • słód palony żywiecki - 0,1kg

                Zacieranie
                • 50°C - 15'
                • 66°C - 90'
                • 72°C - 10' (tak na wszelki wypadek)
                • 76°C - 15'


                Gotowanie 70'/chmielenie
                • w 10' - 17g chmielu Iunga, granulat T-90 9,5% alfa-kwasów
                • w 40' - 15g chmielu Cascade, granulat, 4,6 % alfa-kwasów
                • w 55' - 5g mchu irlandzkiego
                • w 68' - 15g chmielu Cascade, granulat, 4,6 % alfa-kwasów


                Brzeczka nastawna ma 12°Blg. Drożdże Wyeast 1098 British Ale na starterze z rezerwy Cream Ale.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  Iunga i Sybilla, co to za dziwny chmiel?

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                    Iunga i Sybilla, co to za dziwny chmiel?
                    Iunga to nowa odmiana supergoryczkowa
                    Sybilla to odmiana aromatyczno-goryczkowa (chyba krzyżówka Marynki i Lubelskiego)
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                      Iunga i Sybilla, co to za dziwny chmiel?
                      Akurat 2 z chyba pięciu odmian uprawianych w Polsce...
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        Zapewne z odmiany która jest krzyzówką Marynki i Lubelskiego "coś będzie", bo obstawiam w ciemno, że z odmiany wyhodowanej z myślą o wielkim przemyśle wyjdzie to co zawsze.

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Wielki przemysł używa ekstraktów chmielowych i żółci...
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                            Zapewne z odmiany która jest krzyzówką Marynki i Lubelskiego "coś będzie", bo obstawiam w ciemno, że z odmiany wyhodowanej z myślą o wielkim przemyśle wyjdzie to co zawsze.
                            Całkowicie błędne podejście do sprawy. Wszystkie plantacje i odmiany nadstawione są na wykorzystanie w skali makro a nie do zabawy w przydomowych ogródkach.
                            Pierwsze efekty użycia Iungi są zachęcające.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              Akurat... Tylko ten przemysł ciagle sie zmienia i coś 'przemysłowego', co kiedyś było akceptowalne dla smakoszy piwa, dzisiaj już nie jest... A te kombinacje z wysokimi alfa-kwasami służa li tylko temu nieakceptowalnemu przemysłowi piwowarskiemu a nie podwyższeniu jakości piwa, więc skończą się one tak jak zwykle.

                              I z tego własnie powodu mamy zjawisko piwowarzenia domowego w latach 80-tych w USA (gdzieś o tym czytałem, juz nie pamiętam gdzie), który rozpowszechnił się później i w Europie i w Polsce.

                              Comment

                              • Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                                Wielki przemysł używa ekstraktów chmielowych i żółci...
                                Zgadnij jak tłumaczę koledze, którego poczęstowałem swoim piwem a ten zdumiony jego smakiem, zapytuje mnie dlaczego to ze sklepu jest takie nijakie w konfrontacji z moim?
                                Myślisz, że robie mu wykład o warzeniu piwa?

                                Comment

                                Przetwarzanie...