JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Warka 68 Bière de Garde

    No i w końcu stało się: wczoraj trafiła do butelek!!. Piwo ma piękny, rubinowy kolor i bardzo przyjemny smak. Było tak klarowne, że świadomie przelewając do fermentora rozlewowego zaciągnąłem trochę osadu. Dodałem 110g r-ru cukru. Teraz pewno miesiąc będzie nagazowywać (oczywiście stoi w mieszkaniu).
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Warka 74: szkockie mocne 70/-

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      Zasyp
      • słód Pale Ale Weyermann - 3,5kg
      • słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg
      • słód palony Żywiecki 0,05kg
      • palony jęczmień - 0,7kg

      .
      Tu oczywiście wkradł się błąd, powinno być 0,07kg.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Warka 75: Ultravox - Vienna Lager

        Kolejne podejście do wiedeńskiego lagera, uwarzone w sobotę 29 stycznia. Fermentacja Dortmundera dobiega końca więc do dyspozycji są lagerowe drożdże. Założone parametry: ekstrakt 12,5°Blg, kolor - 26EBC, goryczka 23,5IBU.

        Zasyp:
        • słód wiedeński Weyermann - 3,2kg
        • słód monachijski Litovel - 1kg
        • słód Carared Weyermann - 0,4kg
        • słód palony Żywiecki - 0,07kg

        Zacieranie
        • zatarcie na 52°C i przerwa 10'
        • 62°C - 30'
        • 72°C - 40'
        • 76°C - 15'


        Gotowanie 70'/chmielenie
        • w 10' 14g granulatu Iunga 9,5%ak.
        • w 40' 15g granulatu Hallertau Tradition 5,1%ak.
        • w 55' 4g mchu irlandzkiego po rehydratacji
        • w 68' 10g granulatu Hallertau Tradition 5,1%ak.

        Wyszło 26l o gęstości 13°Blg. To górna granica stylu, goryczka może być za słaba. Zobaczymy. Brzeczka nastawna ma piękny czerwono-miedziany kolor. Fermentor zniosłem do piwnicy wieczorem. Dziś rano przelałem do niego drożdże (W34/70) wprost z fermentora po dortmunderze.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 72: Dortmunder Export

          Dziś przelany na cichą. W sumie nawet nie potrzebnie bo już by go można było butelkować. Gęstość 3°Blg w 8°C czyli ok 2,6°Blg w 20°C. Piwo jest idealnie klarowne a smak ma nienaganny.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
            Dziś przelany na cichą. W sumie nawet nie potrzebnie bo już by go można było butelkować.
            Po miesiącu fermentacji to chyba Cię zbytnio nie zdziwiło
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Po miesiącu fermentacji to chyba Cię zbytnio nie zdziwiło
              Zdziwiło nie bardzo, ale powiem Ci, że różnie z tym bywało. W piwnicy jest 8° więc zbyt szybko fermentacja nie postępuje.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                No to mamy wiedeńskie prawie rodzeństwo - moje uwarzone w sobotę
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  No to mamy wiedeńskie prawie rodzeństwo - moje uwarzone w sobotę
                  No moje też z soboty. Bliźniaki.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Ale dwujajowe - Twój przy moim to będzie Mulat
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ale dwujajowe - Twój przy moim to będzie Mulat
                      Raczej czerwonoskóry
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Warka 72: Dortmunder Export

                        Dziś rozlany ze 120g cukru rozpuszczonego w 1/2 l wody. Gęstość zeszła do niecałych 3°Blg.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 74: szkockie mocne 70/-

                          Dziś po raz pierwszy 'zakegowałem" piwo. Do Corneliusa weszło ok 19l a reszta do butelek z 40 g cukru rozpuszczonego w wodzie. Samo kegowanie jest fajne ale mycie i dezynfekcja KEGa oraz złączek zajmuje sporo czasu. Wszystko rozebrałem na czynniki pierwsze i dokładnie umyłem. Potem dezynfekcja r-rem ClO2.
                          Co do piwa to gęstość zeszła do ok 2°Blg. Smak jest przyjemny jednak dominuje w nim czekolada, czyli jest raczej poza stylem.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Warka 76: Tmave - Rumburak

                            Czeskie ciemne. Czarne jak serce Rumburaka więc po nim przyjmie nazwę. Planowana gęstość 12°Blg, kolor 62EBC, goryczka 23 IBU.
                            Zasyp
                            • Słód pilzneński, Litovel - 2kg
                            • Słód monachijski, Litovel - 2kg
                            • Słód karmelowy ciemny Litovel - 0,22kg
                            • Słód karmelowy jasny Strzegom - 0,08kg
                            • Słód Carafa III - 0,15kg
                            • Słód palony żywiecki - 0,12kg

                            Zacieranie z 1 warową dekokcją
                            • Zasyp na 39°C z 15l wody, 70% RO
                            • Odebrane 10,5l, reszta (raczej gęsta):
                              • 50°C - 15
                              • 64°C - 30'
                              • gotowanie - 15'
                            • po zmieszaniu
                            • 62°C - 25'
                            • 72°C - 35'
                            • 76°C - 15'

                            Gotowanie 80'/Chmielenie
                            • w 20' 30g Saaz szyszki 3,5% ak, tyle że w 2009r, teraz pewno najwyżej 3% i 8g Iunga granulat 9,5%ak.
                            • w 60' 20g Saaz granulat 3,5%ak, j.w.
                            • w 65' 4g mchu irlandzkiego


                            Wyszło ok 12°Blg. Zniosłem do piwnicy i zadałem gęstwa po czeskim pilsie.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Warka 73: Czeski Pils

                              Przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 77: Oktoberfest

                                Piwo w stylu oktoberfest. Planowana gęstość 13,5°Blg, kolor 21 EBC, goryczka 27IBU.
                                Zasyp:
                                • słód monachijski Litovel - 2,25kg
                                • słód wiedeński Weyermann - 1,65kg
                                • słód pilzneński Litovel - 1kg
                                • słód Carared Weyermann - 0,2kg
                                • słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg


                                Zacieranie (Hochkurtz)
                                • zatarcie na 62°C i przerwa 25'
                                  • odebranie 6,2l do dekokcji
                                  • dekokt
                                    • 72°C - 10'
                                    • gotowanie 10'
                                • po połączeniu 72°C - 30
                                  • odebranie 3,5l do dekokcji
                                  • dekokt
                                    • gotowanie - 5'
                                • po zmieszaniu 76°C 30' (bez kontroli spadło do 70°C bo obiad, podgrzane przed filtracja do 72°C)


                                Gotowanie 80'/chmielenie
                                • w 20' - 17g Iunga, T90, 9,5%ak.
                                • w 50' - 15g H. Tradition, T90, 5,1%ak.
                                • w 65' - 4g mchu irlamdzkiego
                                • w 77' - 10g H. Tradition, T90, 5,1%ak.


                                Brzeczka ma 14°Blg. Po wystudzeniu w garze, przelałem do fermentora i wyniosłem na sień. Jutro zadam drożdże z wiedeńskiego.
                                Last edited by ART; 2011-02-21, 12:27.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X