No ale niemieckie pilsy mają chmielowy smak i aromat. Przynajmniej te, które ja piłem.
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Comment
-
Warka 79: Desatka
Coś do napełnienia KEGa. Planowana gęstość 10° Blg, kolor 9EBC, goryczka 26IBU.
Zasyp:- słód pilzneński Litovel - 3,6kg
- słód Carared Weyermann - 0,3kg
Zacieranie- 60-62°C - 25'
- 70-72°C - 40'
Gotowanie 90'/chmielenie
- w 30 - 16g Iunga 9% ak. (144GPH)
- w 60' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH)
- w 88' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH)
Wyszło 25l w fermentorze i jeszcze 2 litry osadów o gęstości 10,5°Blg. Zniesione do piwnicy, jutro zadam drożdże.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2011-03-19, 22:19.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale
Zaopatrzyłem się w zestaw amerykańskich chmieli oraz odpowiednich drożdży z Zymofermu i postanowiłem zrobić coś amerykańskiego by je namnożyć celując z gęstwa w Staśkową AIPA, która zrobiła furorę w Wiśle. Wybór padł na amerykańskie bursztynowe ale (planowana gęstość 12,5°Blg, goryczka 40IBU). Okazało się , z słodu Pale Ale mam tylko 1,5kg więc zastąpiłem go pilzneńskim i monachijskim
Zasyp:- słód pale ale - 1,5kg
- słód pilzneński - 1kg
- słód monachijski - 2kg
- słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg
- słód CaraCristal - 0,4kg
Zacieranie- 66°C - 2h
- 78°C - 0,5h
Gotowanie 70'/chmielenie- brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)
- w 10' - 10g Chinook (116 GPH)
- w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)
- w 69' - 15g Citra (183 GPH)
Wyszło 25l 13°Blg. Zadane drożdżami Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere. Minęło 24h od zadania (warzyłem wczoraj) i ciągle brak oznak fermentacji. Jak do jutra nie ruszą to zacznę panikować. Trzeba będzie na szybko szukać US-05. Na cichej planuję chmielić citrą i czymś jeszcze. Żeby tylko ta fermentacja ruszyłaOstatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2011-05-04, 21:42.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Witam
Teraz na serio, najdłużej drożdże mi startowały 6 dni i miałem owszem panikę w oczach bo chodziło o warkę 80 l. Teraz jak mi drożdże nie startują dwa dni (choć ostatnio mi się nie zdarzyło) nie panikujeanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywychComment
-
Jkocurek, robiłeś starter, czy drożdże były jeszcze w dacie przydatności bezstarterowej?Comment
-
No niestety drożdże dotarły do mnie dokładnie w dniu upływu terminu. Wiem, że powinienem zrobić starter ale upłynął trochę ponad tydzień od terminu więc zaryzykowałem.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...-
Channel: Chorwacja
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
-
W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny
. Co zrozumiałe,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment