No ale niemieckie pilsy mają chmielowy smak i aromat. Przynajmniej te, które ja piłem.
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA to się jakoś ze sobą nie gryzie?
"lekki aromat zbożowy, kwiatowy i korzenny aromat szlachetnych chmieli"
"Goryczka chmielowa dominuje w smaku"Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 79: Desatka
Coś do napełnienia KEGa. Planowana gęstość 10° Blg, kolor 9EBC, goryczka 26IBU.
Zasyp:- słód pilzneński Litovel - 3,6kg
- słód Carared Weyermann - 0,3kg
Zacieranie- 60-62°C - 25'
- 70-72°C - 40'
Gotowanie 90'/chmielenie
- w 30 - 16g Iunga 9% ak. (144GPH)
- w 60' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH)
- w 88' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH)
Wyszło 25l w fermentorze i jeszcze 2 litry osadów o gęstości 10,5°Blg. Zniesione do piwnicy, jutro zadam drożdże.Last edited by jkocurek; 2011-03-19, 22:19.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale
Zaopatrzyłem się w zestaw amerykańskich chmieli oraz odpowiednich drożdży z Zymofermu i postanowiłem zrobić coś amerykańskiego by je namnożyć celując z gęstwa w Staśkową AIPA, która zrobiła furorę w Wiśle. Wybór padł na amerykańskie bursztynowe ale (planowana gęstość 12,5°Blg, goryczka 40IBU). Okazało się , z słodu Pale Ale mam tylko 1,5kg więc zastąpiłem go pilzneńskim i monachijskim
Zasyp:- słód pale ale - 1,5kg
- słód pilzneński - 1kg
- słód monachijski - 2kg
- słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg
- słód CaraCristal - 0,4kg
Zacieranie- 66°C - 2h
- 78°C - 0,5h
Gotowanie 70'/chmielenie- brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)
- w 10' - 10g Chinook (116 GPH)
- w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)
- w 69' - 15g Citra (183 GPH)
Wyszło 25l 13°Blg. Zadane drożdżami Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere. Minęło 24h od zadania (warzyłem wczoraj) i ciągle brak oznak fermentacji. Jak do jutra nie ruszą to zacznę panikować. Trzeba będzie na szybko szukać US-05. Na cichej planuję chmielić citrą i czymś jeszcze. Żeby tylko ta fermentacja ruszyłaLast edited by jkocurek; 2011-05-04, 21:42.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Witam
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziWczoraj późnym wieczorem pojawiły pierwsze się objawy fermentacji. Dziś rano wieko już nieźle wybrzuszone i piana solidna.
Teraz na serio, najdłużej drożdże mi startowały 6 dni i miałem owszem panikę w oczach bo chodziło o warkę 80 l. Teraz jak mi drożdże nie startują dwa dni (choć ostatnio mi się nie zdarzyło) nie panikujeanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziWitam
bez dmuchania ;-)?
Teraz na serio, najdłużej drożdże mi startowały 6 dni i miałem owszem panikę w oczach bo chodziło o warkę 80 l. Teraz jak mi drożdże nie startują dwa dni (choć ostatnio mi się nie zdarzyło) nie panikuje
Jkocurek, robiłeś starter, czy drożdże były jeszcze w dacie przydatności bezstarterowej?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJkocurek, robiłeś starter, czy drożdże były jeszcze w dacie przydatności bezstarterowej?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Comment
-
Comment