JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    No to dobrze poszło
    Znaczy szczęście mam nie do końca zezowate
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale

      Dziś zabutelkowane z dodatkiem 170g cukru rozpuszczonego w wodzie (planowane nasycenie 2,6v/v). Zawartość ekstraktu jeszcze co nieco się zmniejszyła, jest poniżej 2°Blg ale piwo nie jest puste w smaku. Aromat i smak jaki nadały mu amerykańskie chmiele jest niesamowity. W połączeniu z karmelami daje bardzo udaną kompozycję.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Warka 81: Weizen

        Ponieważ sezon 2010/11 zakończył się wcześniej niż planowałem czas też wcześniej zacząć nowy sezon. Pogoda sprzyja warzeniu, temperatura w piwnicy 17°C zatem uruchomiłem paczkę drożdży do weizenów, Weyeast German Wheat 3333. Wczoraj trafiły na karuzelę. Namnożyły się bardzo ładnie. Niezły patent z tym mieszadłem . Drożdże te należą do szybko sedymentujących więc myślę, że tym razem będzie weizen w wersji kristal.
        Zasyp prosty i zacieranie także.

        Zasyp:
        • słód pszeniczny 2,4kg
        • słód pilzneński 2kg


        Zacieranie
        • 40 °C - 45' tylko słód pszeniczny z 10l wody
        • 62 °C - 20' dodany słód pilzneński i 5l wody
        • 72 °C - 35'
        • 78 °C - 15'


        Gotowanie 80'
        • w 20' - 16g H. Tradition 4,6% a.k. - 73,6 GPH


        Wyszło 25 l brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 11,5 °Blg. Dodałem drożdże i zniosłem do piwnicy.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pszeniczki w takiej niskiej temperaturze fermentujesz? A jak aromaty estrowe się mają po takiej fermentacji - masz porównanie, czy zawsze w takiej temperaturze trzymałeś?
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Pszeniczki w takiej niskiej temperaturze fermentujesz? A jak aromaty estrowe się mają po takiej fermentacji - masz porównanie, czy zawsze w takiej temperaturze trzymałeś?
            To jest temperatura otoczenia więc fermentacji będzie pewno z 19°C. Fermentowałem nawet w niższej o stopień i wyszło bardzo przyjemne, estrowe i charakterystycznie fenolowe (goździki) piwo (na 3638).
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Nota bene, czwarte miejsce w Praparach w zeszłym roku
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Warka 81: Weizen (kristal)

                Wczoraj przelałem piwo na cichą. Jest całkiem mętne, póki co pod tym względem nie zauważam specjalnie różnicy miedzy 3333 a 3086. Gęstwa jednak jest znacznie bardziej skłaczkowana.
                Po raz pierwszy postanowiłem "wykąpać" drożdże z gęstwy. Po zlaniu piwa na osad wlałem około 1,5L przegotowanej i wychłodzonej w lodówce wody. Wymieszałem i po 20minutach zdekantowałem do 3-litrowej elenmajerki. Wytrząsnąłem. Po kolejnych 20 minutach zlałem część klarownej cieczy znad drożdży a same drożdże przelałem do 3 słoików pozostawiając w kolbie dolną warstwę osadu.
                Piwo ma obecnie ekstrakt na poziomie 2,5° Blg. Myślę, że już niżej nie zejdzie. Zamierzam wstawić fermentor do lodówki, żeby się trochę wylagerowało głownie w celu wyklarowania.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Warka 82: Pszenica ciemna

                  Pszenic ciąg dalszy. Tym razem wersja dunkel, uwarzona wczoraj 13 sierpnia. Zasyp dość jasny jak na styl ale myślę, że dekokcja dodała mu kilka °EBC, poza tym próbowany ostatnio Paulaner Dunkelweizen nie był zbyt ciemny.
                  • Zasyp
                  • 2.30 kg. słód pszeniczny
                  • 1.80 kg. słód monachijski Litovel
                  • 0.40 kg. Cara Amber
                  • 0.04 kg. Żywiecki barwiący



                  Zacieranie
                  • słód pszeniczny i 7l wody w 41-40°C - 80'
                  • dodatek słodów jęczmiennych i 11l wody o temp. 80°C, ustalenie temp. na 62°C - 5'
                  • odebranie 6l gęstego i dekokcja
                  • dekokt:
                    • do 72°C i 10' przerwy
                    • do wrzenia i gotowanie 25'
                  • po połączeniu ustalenie temp. na 72°C i przerwa 30'
                  • 78°C - 15'


                  Gotowanie 70'/chmielenie
                  • w 10' 20g H. Tradition 4,6% a.k. - 91,2 GPH - planowane IBU 12,1.


                  W trakcie studzenia obudziłem z letargu około 70ml gęstwy zebranej z warki nr 80. Najpierw lekko zamieszałem zawartością słoika i znad drożdży podniosły się lżejsze od nich zanieczyszczenia, mętny płyn zdekantowałem i do słoika wlałem 0,5l brzeczki pozostawionej z warki 80, rozcieńczonej do 9° Blg. Po dwóch godzinach drożdże rozszalały się w słoju i dodałem je do brzeczki wystudzonej do 22°C (niżej się nie dało, za ciepła woda w kranie). Po godzinie fermentor zniosłem do piwnicy, gdzie jest 18°C.
                  Last edited by jkocurek; 2011-08-14, 11:03.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    W trakcie studzenia obudziłem z letargu około 70ml gęstwy zebranej z warki nr 80.
                    [ciach]
                    warki 80, rozcieńczonej do 9° Blg.
                    Oczywiście powinno być 81
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Warka 81: Weizen

                      Dziś zakegowałem 19l a reszta trafiła do 9 butelek 0,5 l i jednej 0,66 l z dodatkiem 33g cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody. Piwo stało prawie 2 tygodnie na cichej (lagerowaniu) w lodówce, w temp. nieznanej ale chyba około 4°C bo dość mocno odkręciłem regulator. Całkiem przyzwoicie klarowne. Ekstrakt pozorny około 2,5 °Blg. Smak całkiem przyjemny, zrównoważony. Zobaczymy po nagazowaniu
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Warka 82: Pszenica ciemna

                        W piątek przelałem na cichą. Zapach bardzo goździkowy, smak bez zastrzeżeń. Drożdży zebrałem bardzo dużo. Przemyłem dwa razy i zlałem do słoików. Zawartość ekstraktu zeszła do ok 2,5°Blg.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 83: Amerykańska pszenica

                          Zachciało mi się czegoś nowego, a że słodu pszenicznego sporo oraz chmiele amerykańskie w zamrażarce więc wybór padł na pszeniczkę w stylu amerykańskim. Ponieważ jest całkiem inna od weizena, bez bananów i goździków, postanowiłem zacząć zacieranie od przerwy maltozowej. Nie był to dobry pomysł.....

                          Zasyp
                          • słód pszeniczny 2kg
                          • słód Pilzneński 2kg
                          • słód karmelowy jasny z Litovela - 0,2kg


                          Zacieranie
                          • 62°C - 35'
                          • 72°C - 40'
                          • 78°C - 20'


                          Filtracja szła strasznie opornie a filtrat mimo wielokrotnego zawracania był bardzo mętny. Czas zaoszczędzony na zacieraniu straciłem z nawiązką. Wniosek: nawet jeżeli nie ma potrzeby wytwarzania kwasu ferulikowego przy pszenicy trzeba zacząć od przerwy w okolicy 40-45°C w celu rozłożenia beta-glukanów i białka.

                          Chmielenie/gotowanie (70')
                          • w 10' - Chinook 10,6%AK- 13g - 138GPH
                          • w 50' - Amarillo 8,9%AK - 10g - 89GPH
                          • w 68' - Citra 9,9%AK - 10g - 99GPH


                          Wyszło około 23l o ekstrakcie 11°Blg. Wydajność fatalna. Po schłodzeniu zadałem Nottinghamami i zaniosłem do piwnicy.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Warka 84: kristal veizen v.2

                            Po pierwszym kristal weizenie pozostał pusty KEG więc postanowiłem jeszcze raz wykorzystać weyasty 3333. Bez sprawdzania stanu gęstw wziąłem się do warzenia. Okazało się to nie być mądrym posunięciem, bo gęstwy miały ponad 2 miesiące. Niby niewiele a jednak.

                            Zasyp:
                            • słód pszeniczny - 2,2kg
                            • słód pilzneński Litovel - 1,8kg
                            • słód karmelowy Litovel (197EBC) - 0,2kg


                            Zacieranie:
                            • 42-38°C - 2h tylko słód pszeniczny w 7l wody
                            • dodanie 7l zimnej wody i słodu pszenicznego, podgrzanie do 62°C i 15'
                            • dekokcja (5l)
                              • 72° - 15
                              • gotowanie - 10'
                            • po połączeniu 72°C - 25'
                            • 78°C - 25'

                            Gotowanie 70'/Chmielenie
                            • w 10' 20g H. Tradiotion 4,41 % a.kw (5,1% z korektą) 88,2GPH


                            Filtracja przeszła bez problemów. W trakcie studzenia poszedłem po gęstwę. Wg obliczeń powinienem dodać aż 200ml gęstwy bo żywotność drożdży ledwo 24% (gęstwa zebrana 23 sierpnia). Ale miałem spory słoik więc byłem spokojny. Do czasu. Wyciągam słoik z lodówki a w wodzie nad drożdżami pływają gluty, sporo też na ściankach przy zwierciadle. Pleśń albo coś podobnego. Niedobrze, wszystkie słoiki w lodówce w piwnicy to samo, z obydwu zbiorów i z 10 i z 23 sierpnia. Ostatnia nadzieja lodówka w domu. Czysta! no ale ona jest z 10 sierpnia i będzie jej ok. 70cm3. Telefony do znajomych piwowarów nic nie dały, nikt nie ma mnie czym poratować. Trudno, startuje to co jest w pół litrze rezerwy ok 9°Blg. Po 2-3 godzinach pojawiają się oznaki fermentacji. Na noc dodałem jeszcze litr brzeczki. Rano wlałem to do oczekującej brzeczki a pod wieczór fermentacja już szła na całego. Profilaktycznie zastosowałem od razu wydmuszkę bo jak znam te drożdże to pójdą na spacer.
                            Last edited by jkocurek; 2011-10-02, 20:32.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Warka 83: Amerykańska pszenica

                              Wczoraj przelałem na cichą. Zawartość ekstraktu trochę ponad 3° Blg. W smaku dość mocna goryczka. Aromatu nie bardzo byłem w stanie wyczuć bo mi nos sparaliżowało ClO2. Może dodam jeszcze czegoś na zimno... Drożdże przemyte trafiły do lodówki.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • Mihai
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.02
                                • 186

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wg obliczeń powinienem dodać aż 200ml gęstwy bo żywotność drożdży ledwo 24% (gęstwa zebrana 23 sierpnia)
                                Cześć, czy mógłbyś przybliżyć kwestie obliczeń żywotności drożdży. W jaki sposób ją obliczasz, czy dotyczy to tylko drożdży do "weizenów" i ich zdolności do produkowania bananowo-goździkowych aromatów czy generalnie zdolności fermentacyjnych wszystkich drożdży ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X