JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    No i co to "przemyte drożdże"?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      No i co to "przemyte drożdże"?

      "Przemywanie polega na rozmąceniu gęstwy w większej ilości wody (1.5-2.5 L), odczekaniu aż najgrubsze osady osiąda na dno i zlaniu mętnej wody do innego sterylnego naczynia. Po odstaniu, na dnie tego naczynia zbierze się czysta gęstwa. "

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedzi
        Cześć, czy mógłbyś przybliżyć kwestie obliczeń żywotności drożdży. W jaki sposób ją obliczasz, czy dotyczy to tylko drożdży do "weizenów" i ich zdolności do produkowania bananowo-goździkowych aromatów czy generalnie zdolności fermentacyjnych wszystkich drożdży ?
        Drożdże w środowisku w którym brak substancji odżywczych powoli umierają. Do obliczenia ich żywotności i potrzebnej ilości gęstwy korzystam z kalkulatora Jamlia Zainasheffa
        Co do przemywania to już Feti mnie uprzedził.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 85: Ordynaryjny bitter

          W celu uzupełnienia zapasów postanowiłem w ciągu jednego dnia (piątek) uwarzyć 2 warki. Obydwie brytyjskie, pierwsza to standardowy bitter. Planowany ekstrakt początkowy 9,6°Blg, kolor 19,8 EBC, goryczka 30,3 IBU.

          Zasyp
          • Słód Pale Ale Castle Malting - 3,5kg
          • Słód karmelowy ciemny Litovel - 0,3kg

          Zacieranie
          • zasyp na 64°C w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki gipsu - 1,5h
          • ponieważ próba jodowa była niepewna jeszcze 72°C przez 15'
          • 78°C - 15'


          Gotowanie 70'/Chmielenie
          • w 10' Target z 2010, po korekcie 8,77% a-kwasów 22g (193GPH)
          • w 45' EKG z 2010, po korekcie 4,71% a-kwasów 23g (108GPH)


          Wyszło ok 25l brzeczki 10,25Brix zadane ok 70ml gęstwy Nottinghamów. Fermentacja w mieszkaniu w temp. około 20°C.
          Last edited by jkocurek; 2011-10-16, 16:52.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 86: Mild

            Druga warka z piątku to mild. Planowany ekstrakt początkowy 9,3°Blg, kolor 35 EBC, goryczka 17IBU.

            Zasyp
            • Słód Pale Ale Castle Malting - 3,5kg
            • Słód Pilzneński Litovel - 0,9kg
            • Słód Brown Warminster 120 EBC - 0,5kg
            • Słod Black Warminster 1280 EBC - 0,1kg

            Zacieranie
            • zasyp na 64°C w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki gipsu, 64-65°C - 2h
            • 78°C - 0' do filtracji


            Gotowanie 70'/Chmielenie
            • w 10' Target z 2010, po korekcie 8,77% a-kwasów 14g (123GPH)
            • w 45' Fuggle z 2010, po korekcie 3,58% a-kwasów 26g (93,1GPH)


            Wyszło ok 27l brzeczki 10,5Brix (za duży ekstrakt, może rozcieńczę w KEGu) zadane uwodnionymi S-04. Fermentacja w mieszkaniu w temp. około 20°C.
            Do zacierania użyłem kociołka z Lidla, którego udostępnił mi Pieron w związku z planowanym pokazem na giełdzie w katowickim Spiżu. Kociołkowy termostat to jednak daremne urządzanie, wyłączał się mimo odkręcenia na maksa. Ogrzewanie wody a potem podgrzanie zacieru do temperatury 78°C trwało paskudnie długo, przez co od razu zacier trafił do filtracji. Do wysładzania wykorzystałem wodę podgrzaną przy chłodzeniu brzeczki bittera. To jest ewidentna korzyść z dwóch warek dziennie.
            Last edited by jkocurek; 2011-10-16, 17:09.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Warka 84: kristal veizen v.2

              Dziś trafiła do KEGa a 5l do butelek z 39g cukru rozpuszczonego w wodzie. Piwo zeszło do 2°Blg i jest klarowne jak przystało na kristala. Smak OK, gęstwa była zdrowa.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Warka 85: Ordynaryjny bitter

                Wczoraj przelany na cichą, ekstrakt 2,5°Blg.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Warka 86: Mild

                  Przelana na cichą. Ekstrakt 3°Blg. Smak delikatny, kawowo-czekoladowy całkiem fajny. Kolor ciemny, wydaje mi się, że zdecydowanie ciemniejszy niż planowany. Być może kolor słodu ze słodowni Warminster podawany jest w nowych jednostkach EBC
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Warka 83: Amerykańska pszenica

                    Dziś rozlana do KEGa i 9 butelek (wraz z 40g cukru). Nie wszystkie drobiny chmielu osiadły na dnie. Musze pomyśleć o jakiejś metodzie filtracji przy przelewaniu piw chmielonych na zimno. Aromat charakterystyczne dla chmieli amerykańskich, w smaku aksamitne (to zapewne zasługa słodu pszenicznego.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Ja stosuję podwójną pończochę wyłapuje błoto chmielowe po granulacie. http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=162

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Warka 86: Mild

                        W piątek, 4 listopada trafiła do KEGa a co nie wlazło (7litrów) do butelek z 25 gramami cukru. Ekstrakt pozorny 2,5°Blg. Zawartość alkoholu 4,25%. Ciągle za mocne piwa mi wychodzą
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 85: Ordynaryjny bitter

                          Dziś rozlana do KEGa i 10 butelek (z dodatkiem 17g cukru). Ekstrakt 2°Blg, alkohol 4,1%.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            Przeczytałem: "ordynarny bitter". Przy okazji - zastrzegam tą nazwę - zrobię w końcu kiedyś piwo z chmielu.

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Przeczytałem: "ordynarny bitter". Przy okazji - zastrzegam tą nazwę - zrobię w końcu kiedyś piwo z chmielu.
                              Tak ją pierwotnie nazwałem ale wymiękłem.
                              Last edited by jkocurek; 2011-11-08, 11:03.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 87: Złamana siódemka

                                No to pierwsze piwo a'la piernik. Na bazie piwa w stylu brown porter z dodatkiem rodzynek, cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej.
                                Zasyp:
                                • słód pale ale - 2kg
                                • pilzneński Litovel - 1,5kg
                                • karmelowy Litovel - 600g
                                • palony żywiecki - 70g

                                Zacieranie
                                • 66°C - 1:15
                                • 72°C - 10'
                                • 78°C - 15'


                                Gotowanie 70'/chmielenie
                                • w 10' - 15g Target - 9%a-kw. (135 GPH)
                                • w 55' - 6g mchu irlandzkiego
                                • w 60' - 50g rodzynek
                                • w 69' - 10 sztuk kardamonu, 10szt. goździków, ok 2g niemielonego cynamonu, 8 ziaren jałowca, ok. 1/3 gałki muszkatołowej i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku


                                Właśnie kończy się chłodzić. Nazwa piwa wzięła się ze złamanej przy śniadaniu siódemki, lewej dolnej
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X