NowoKramski Nanobrowar w Zielonej Górze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtomasz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 135

    NowoKramski Nanobrowar w Zielonej Górze

    Krótki opis moich warzeń w 2006.

    1. Moje pierwsze warzenie: 01.02.2006

    W1 – Triple; z ekstraktów Brewferm, drożdże suche z zestawu. Blg początkowy 19,5, końcowy 6,0Blg. Uzyskałem 14 butelek, efekt nie był nadzwyczajny, ale wypite.

    2. Warzenie: 10.02.2006
    W2 – pszeniczne z ekstraktów; pszeniczny i jęczmienny jasny; drożdże z gęstwy pierwszej warki.
    Piwo pszeniczne o przyjemnym smaku, jak dla mnie za słodkie.

    3. Warzenie 25.02.2006
    W3 – Porter – zestaw z Browamatora
    Słód pilzneński 3,6kg
    Słód karmelowy ciemny 0,25kg
    Słód barwiący 0,2kg
    Drożdże Safale S-04
    Zacieranie 67/68stC ok. 1,5godz.
    Bl początkowy 13, końcowy 3Blg
    Czas wykonania ok. 6 godzin. Począwszy od tej warki stosuję „cichą” fermentację. Przekonują mnie argumenty zwolenników tej metody. Głównie fakt, że wlewamy do butelek klarowny płyn.
    Chyba BA pomylił się w tym zestawie. Byłem przyzwyczajony do porterów „konkretnych”. Jednakże smak niezły, ze względu na zawartość alkoholu mocno przypomina podpiwek.

    4. Warzenie 03.03.2006
    W4 – IPA – zestaw z Browamatora,
    Słód PA 4,4kg
    Słód caraamber 0,3kg
    Blg początkowy 14, końcowy 3Blg.
    Bardzo dobre piwo, może trochę za szybko skonsumowane.

    Poniższe dwie Warki wykonałem według przepisu mapajak’a. Z drobnymi modyfikacjami.
    5. Warzenie 08.04.2006.
    W5 – Pils, dolna fermentacja
    Słody
    -pilźnieński 5,0 kg
    -monachijski 0,5 kg
    -caramunisch 0,5 kg
    -carapils 0,5 kg
    Proces jak w przepisie mapajak Pils 13Blg. Pierwsze piwko dolnej fermentacji, drożdże saflager.
    Blg początkowy 15, końcowy 5.
    Oczekiwanie na efekty pracy drożdży nieco dłuższe, ale warto czekać. .

    6. Warzenie 22.04.2006
    W6 – Pils, górna fermentacja
    Słody i proces jak w poprzedniej warce.
    Drożdże Safale-56.
    Oba Pilsy udane, ale chyba warto było ograniczyć Blg do 13. Dolna fermentacja skonsumowana wcześniej, ale ostatnie butelki W6 dojrzały i piwko jest super.
    W poprzednich warkach stosowałem zacieranie infuzyjne. Opanowałem teorię dekokcji i taki sposób zacierania zastosuję w następnych warkach.
  • wojtomasz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 135

    #2
    Warzenie 03.02.2007
    W7 – Pils Majowy
    Słody:
    Monachijski 0,6kg.
    Pilzneński – 3,1kg .
    Po raz pierwszy sam śrutowałem (PORKERT). Wszelkie teoretyczne określenia, co do wyglądu słodu po śrutowaniu nie pasują do rzeczywistości. Albo słód jest za drobny, albo przelatują całe ziarenka. W efekcie podczas filtracji miałem trudności z uzyskaniem klarownego filtratu.
    Zacieranie: 64OC – 10min, 68 OC - 30min, 72 OC - 30min.
    Chmielenie:
    Marynka 15g, 60min
    Marynka 15g, 30min
    Lubelski 15g, 15min.
    Uzyskałem 14l warki. Blg początkowy 12.
    Drożdże Safale – 04
    Czas wykonania 7 godzin. Dłużej niż się spodziewałem, ale w trakcie procesu obejrzałem część transmisji telewizyjnej ze skoków narciarskich.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
      Chyba BA pomylił się w tym zestawie. Byłem przyzwyczajony do porterów „konkretnych”.
      Portery "konkretne" są dolnofermentacyjnymi porterami bałtyckimi o ekstrakcie początkowym 19-22 Blg.
      W BA nabyłeś zestaw surowców na górnofermentacyjnego portera angielskiego, a więc o ekstrakcie 10-13 Blg.


      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
      Warzenie 03.02.2007
      W7 – Pils Majowy
      Słody:
      Monachijski 0,6kg.
      Pilzneński – 3,1kg .
      Po raz pierwszy sam śrutowałem (PORKERT). Wszelkie teoretyczne określenia, co do wyglądu słodu po śrutowaniu nie pasują do rzeczywistości. Albo słód jest za drobny, albo przelatują całe ziarenka. W efekcie podczas filtracji miałem trudności z uzyskaniem klarownego filtratu.
      (...)
      Uzyskałem 14l warki. Blg początkowy 12.
      Rzeczywiście miałeś problem z właściwym ustawieniem śrutownika. Z tego zasypu powinieneś uzyskac ok. 20 l 12 Blg.

      Comment

      • wojtomasz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.01
        • 135

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        Rzeczywiście miałeś problem z właściwym ustawieniem śrutownika. Z tego zasypu powinieneś uzyskac ok. 20 l 12 Blg.
        Dzięki za pociechę
        Jakieś sugestie?
        Dokręcałem śrubę, aby uniknąć całych ziaren. Na pewno całe ziarna nie stanowiły 33%.

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
          Dokręcałem śrubę, aby uniknąć całych ziaren.
          Widocznie za mało ją dokręciłeś.
          Przecież wcześniej kupowałeś gotowe zestawy z Browamatora, a skoro nie miałes śrutownika, to zakładam, że były one juz ześrutowane. Porkertem zmiel podobnie.

          Comment

          • wojtomasz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 135

            #6
            Warka nr 7 ruszyła bez zbędnej zwłoki, co widać na załączonym obrazku. Już po 12 godzinach rurka fermentacyjne żwawo bulgotała.
            Zastanawiam się nad słabą efektywnością zacierania. Podejrzane jest śrutowanie. Zastanawiam się też czy błędy w zacieraniu mogą powodować zmniejszoną wydajność zacierania. (?)
            Attached Files

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
              Zastanawiam się nad słabą efektywnością zacierania. Podejrzane jest śrutowanie. Zastanawiam się też czy błędy w zacieraniu mogą powodować zmniejszoną wydajność zacierania. (?)
              zacieranie 60 min wystarcza przyczyną może być zbyt gruba śruta lub sposób wysładzania
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • wojtomasz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.01
                • 135

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                zacieranie 60 min wystarcza przyczyną może być zbyt gruba śruta lub sposób wysładzania
                Spróbuję następnym razem mocniej śrubę przykręcić, tym bardziej, że nie miałem problemu z filtracją, leciało bardzo dobrze. Filtrator w załączeniu.
                Co do wysładzania dałem 12 litrów wody w trzech porcjach. Temperatura wody 80stC.
                Attached Files

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  #9
                  a w ilu litrach zacierałeś ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                    Spróbuję następnym razem mocniej śrubę przykręcić, tym bardziej, że nie miałem problemu z filtracją, leciało bardzo dobrze. Filtrator w załączeniu.
                    Co do wysładzania dałem 12 litrów wody w trzech porcjach. Temperatura wody 80stC.
                    Szczeliny tego ładnego filtratora wydają się być stosunkowo duże, za duże. W efekcie, przy drobniejszym ześrutowaniu możesz mieć problem z filtracją. Najpierw jednak spróbuj, jak to zadziała w praktyce.

                    Comment

                    • wojtomasz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 135

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      a w ilu litrach zacierałeś ?
                      Dałem 10l wody, czyli przy proporcjach ok. 1/3,5.

                      Comment

                      • wojtomasz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.01
                        • 135

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        Szczeliny tego ładnego filtratora wydają się być stosunkowo duże, za duże. W efekcie, przy drobniejszym ześrutowaniu możesz mieć problem z filtracją. Najpierw jednak spróbuj, jak to zadziała w praktyce.
                        Szczeliny jedna jak druga = 1,5mm.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10782

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                          Dałem 10l wody, czyli przy proporcjach ok. 1/3,5.
                          jak 1/3,5 to powinno być 13,3l wody ,a mieszałeś czasami podczas zacierania lub wysładzania?
                          Last edited by anteks; 2007-02-04, 22:37.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                            Szczeliny jedna jak druga = 1,5mm.
                            Za duże. Lepiej byłoby, gdyby były o połowę mniejsze i w większej ilości.
                            Ale co jest on wart okaże Ci się "w praniu".
                            Lekkie zroszenie słodu (np. rozpylaczem) tuż przed śrutowaniem może pomóc - środek ziarna będzie drobniej zmielony, ale łuska pozostanie w większych kawałkach.

                            Comment

                            • wojtomasz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.01
                              • 135

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              jak 1/3,5 to powinno być 13,3l wody ,a mieszałeś czasami podczas zacierania lub wysładzania?
                              Podczas zacierania mieszałem często, podczas wysładzanie nie.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                              Szczeliny jedna jak druga = 1,5mm.
                              Wielki_B
                              Za duże. Lepiej byłoby, gdyby były o połowę mniejsze i w większej ilości.
                              Ale co jest on wart okaże Ci się "w praniu".
                              Lekkie zroszenie słodu (np. rozpylaczem) tuż przed śrutowaniem może pomóc - środek ziarna będzie drobniej zmielony, ale łuska pozostanie w większych kawałkach.
                              Przebudowa filtratora to niestety spory wydatek.
                              Przejrzałem jeszcze raz słód. Pozostało sporo nienaruszonych ziarenek.

                              Będzie sporo spostrzerzeń do poprawy procesu w następnym warzeniu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X