Krótki opis moich warzeń w 2006.
1. Moje pierwsze warzenie: 01.02.2006
W1 – Triple; z ekstraktów Brewferm, drożdże suche z zestawu. Blg początkowy 19,5, końcowy 6,0Blg. Uzyskałem 14 butelek, efekt nie był nadzwyczajny, ale wypite.
2. Warzenie: 10.02.2006
W2 – pszeniczne z ekstraktów; pszeniczny i jęczmienny jasny; drożdże z gęstwy pierwszej warki.
Piwo pszeniczne o przyjemnym smaku, jak dla mnie za słodkie.
3. Warzenie 25.02.2006
W3 – Porter – zestaw z Browamatora
Słód pilzneński 3,6kg
Słód karmelowy ciemny 0,25kg
Słód barwiący 0,2kg
Drożdże Safale S-04
Zacieranie 67/68stC ok. 1,5godz.
Bl początkowy 13, końcowy 3Blg
Czas wykonania ok. 6 godzin. Począwszy od tej warki stosuję „cichą” fermentację. Przekonują mnie argumenty zwolenników tej metody. Głównie fakt, że wlewamy do butelek klarowny płyn.
Chyba BA pomylił się w tym zestawie. Byłem przyzwyczajony do porterów „konkretnych”. Jednakże smak niezły, ze względu na zawartość alkoholu mocno przypomina podpiwek.
4. Warzenie 03.03.2006
W4 – IPA – zestaw z Browamatora,
Słód PA 4,4kg
Słód caraamber 0,3kg
Blg początkowy 14, końcowy 3Blg.
Bardzo dobre piwo, może trochę za szybko skonsumowane.
Poniższe dwie Warki wykonałem według przepisu mapajak’a. Z drobnymi modyfikacjami.
5. Warzenie 08.04.2006.
W5 – Pils, dolna fermentacja
Słody
-pilźnieński 5,0 kg
-monachijski 0,5 kg
-caramunisch 0,5 kg
-carapils 0,5 kg
Proces jak w przepisie mapajak Pils 13Blg. Pierwsze piwko dolnej fermentacji, drożdże saflager.
Blg początkowy 15, końcowy 5.
Oczekiwanie na efekty pracy drożdży nieco dłuższe, ale warto czekać. .
6. Warzenie 22.04.2006
W6 – Pils, górna fermentacja
Słody i proces jak w poprzedniej warce.
Drożdże Safale-56.
Oba Pilsy udane, ale chyba warto było ograniczyć Blg do 13. Dolna fermentacja skonsumowana wcześniej, ale ostatnie butelki W6 dojrzały i piwko jest super.
W poprzednich warkach stosowałem zacieranie infuzyjne. Opanowałem teorię dekokcji i taki sposób zacierania zastosuję w następnych warkach.
1. Moje pierwsze warzenie: 01.02.2006
W1 – Triple; z ekstraktów Brewferm, drożdże suche z zestawu. Blg początkowy 19,5, końcowy 6,0Blg. Uzyskałem 14 butelek, efekt nie był nadzwyczajny, ale wypite.
2. Warzenie: 10.02.2006
W2 – pszeniczne z ekstraktów; pszeniczny i jęczmienny jasny; drożdże z gęstwy pierwszej warki.
Piwo pszeniczne o przyjemnym smaku, jak dla mnie za słodkie.
3. Warzenie 25.02.2006
W3 – Porter – zestaw z Browamatora
Słód pilzneński 3,6kg
Słód karmelowy ciemny 0,25kg
Słód barwiący 0,2kg
Drożdże Safale S-04
Zacieranie 67/68stC ok. 1,5godz.
Bl początkowy 13, końcowy 3Blg
Czas wykonania ok. 6 godzin. Począwszy od tej warki stosuję „cichą” fermentację. Przekonują mnie argumenty zwolenników tej metody. Głównie fakt, że wlewamy do butelek klarowny płyn.
Chyba BA pomylił się w tym zestawie. Byłem przyzwyczajony do porterów „konkretnych”. Jednakże smak niezły, ze względu na zawartość alkoholu mocno przypomina podpiwek.
4. Warzenie 03.03.2006
W4 – IPA – zestaw z Browamatora,
Słód PA 4,4kg
Słód caraamber 0,3kg
Blg początkowy 14, końcowy 3Blg.
Bardzo dobre piwo, może trochę za szybko skonsumowane.
Poniższe dwie Warki wykonałem według przepisu mapajak’a. Z drobnymi modyfikacjami.
5. Warzenie 08.04.2006.
W5 – Pils, dolna fermentacja
Słody
-pilźnieński 5,0 kg
-monachijski 0,5 kg
-caramunisch 0,5 kg
-carapils 0,5 kg
Proces jak w przepisie mapajak Pils 13Blg. Pierwsze piwko dolnej fermentacji, drożdże saflager.
Blg początkowy 15, końcowy 5.
Oczekiwanie na efekty pracy drożdży nieco dłuższe, ale warto czekać. .
6. Warzenie 22.04.2006
W6 – Pils, górna fermentacja
Słody i proces jak w poprzedniej warce.
Drożdże Safale-56.
Oba Pilsy udane, ale chyba warto było ograniczyć Blg do 13. Dolna fermentacja skonsumowana wcześniej, ale ostatnie butelki W6 dojrzały i piwko jest super.
W poprzednich warkach stosowałem zacieranie infuzyjne. Opanowałem teorię dekokcji i taki sposób zacierania zastosuję w następnych warkach.
Comment