Fermentacja burzliwa zdecydowanie zwolniła już wczoraj. Dzisiaj zmierzyłem 4Blg. Warka W7 została przelana do fermentacji cichej.
NowoKramski Nanobrowar w Zielonej Górze
Collapse
X
-
W poniedziałek rozpocząłem przygotowania do następnego warzenia. Z "propagatorem" 2278 Czech Pils wykonałem doświadczenie jak niżej:
Zawartość pojemnika z drożdżami wlałem do trzech sterylnych pojemników.
Jeden z pojemników jest szklany, w nim dodałem dodatkowo pożywkę. Pojemnik zamknięty jest rurką fermentacyjną. Stoi na lodówce.
Dwa pozostałe pojemniki czekają w lodówce na lepsze czasy.
Wczoraj drożdże nie pracowały. W domu jest temperatura 21 – 22stC.
Dzisiaj pojawiły się oznaki fermentacji. Dodałem 110ml 10% wodnego roztworu ekstraktu słodu.Comment
-
22.02 dodałem do startera 50ml 20% roztworu słodu, wygląda, że mam starter na sobotnie warzenie.
Sobota 24.02. Warzenie W8 wg przepisu mapajak'a.
Słody:
Pilzneński – 3,4kg
Monachijski – o,2kg
Caramunisch – 0,2kg
Carapils – 0,2kg
Zacieranie:
64stC – 15min, infuzja wodą 12l, 70stC
74stC – 45min, infuzja wodą 4l, 100stC
78stC – podgrzanie.
Gęstość pierwotna: 16Blg
Wysładzanie: dodatkowe 9 litrów wody o temp. 80stC. W jednym kroku.
Gęstość z wysładzania – 6Blg
W sumie OG: 12Blg.
Ilość: ok. 20l.
Drożdże podane wieczorem, na drugi dzień rano (dzisiaj) były wyraźne oznaki fermentacji. Piwo przeniesione do piwnicy, gdzie jest ok. 13stC.Comment
-
Dostawa towaru na następną warkę została potwierdzona. Starter został poddany aktywacji. Porter lub koźlak będą następnym krokiem. Wciąż szukam ciekawych receptur w sieci. Pytanie pozostaje aktualne czy zacieranie odbędzie się przed II ZG spotkaniem piwowarów czy też po.Comment
-
Warka nr9. Porter Piwniczny.
Starter na bazie 1/3 zawartości Wyeast 2278 wystartował rewelacyjnie. W dniu dzisiejszym pojawiły się wyraźne oznaki fermentacji. Planuję zakończyć warzenie przed sobotnim Spotkaniem w Hauście. Będzie to pracowita noc w piątek.
Planowana receptura:
słody:
pilźnieński 2,0 kg
monachijski 2,0 kg
caramunisch 1,0 kg
żytni czekoladowy 0,25 kg
ekstrakt jasny John Bull 1,6 kg
cukier 0,2 kg
cukier z trzciny cukrowej 0,2kg
Reszta w opracowaniu.Comment
-
No i warzy się porter od 18:00.
Wszystko idzie jak należy, z pierwszego chłodzenia spływa OG=15Blg. Jeszcze nie wiem czy to dobrze, czy źle. Chyba dałem za dużo wody (20l) do zacierania. Najwyżej końcowy Blg będzie trochę niższy.Comment
-
W9, Porter Piwniczny.
Wyszło ok. 22l OG=14Blg. Wciąż trwa chmielenie. Gotowanie tak dużej ilości brzeczki na zwykłej kuchence gazowej trwa wieki.
Ekstrakt i inne dodatki nie słodowe dodam jutro, gdy drożdże wystartują na dobre.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksa dlaczego takGdybyś przeczytał moją recepturę uważnie, to byś zobaczył, czego jeszcze nie dodałem a co dodam niezwłocznie dzisiaj:
ekstrakt jasny 1,6 kg
cukier 0,2 kg
cukier z trzciny cukrowej 0,2kg
A kolejność dzięki poradom mapajak'a, czyli dzielenie słodkości w etapach dla ułatwienia startu drożdżom.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderMam podobną kuchenkę, przy doprowadzanu brzeczki do wrzenia wspomagam się mocną grzałką zanurzeniową
Nie masz problemu z przypalaniem brzeczki na powierzchni grzałki?Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... -
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment