NowoKramski Nanobrowar w Zielonej Górze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
    Grzałka jest chyba tańszym i praktyczniejszym rozwiązaniem niż taboret gazowy.
    Nie masz problemu z przypalaniem brzeczki na powierzchni grzałki?
    Zacier by pewno przypalała, brzeczkę nie. Koszt ~20 zł. Musi być odpowiednio długa, żeby sięgnęła lustra brzeczki wisząc na brzegu garnka. Moje 20l brzeczki doprowadzam do wrzenia w 30-40 min.

    Comment

    • wojtomasz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.01
      • 135

      #32
      Warka W8 przelana na cichą fermentację. FG=4Blg.
      W9 (porter) wciąż pracuje. Wolę nie otwierać fermentora bez potrzeby. Po dodaniu wszystkich składników powstało ok. 22,5l; OG=20Blg.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
        ...co dodam niezwłocznie dzisiaj:
        ekstrakt jasny 1,6 kg
        cukier 0,2 kg
        cukier z trzciny cukrowej 0,2kg ...
        Dodawanie 200 g cukru trzcinowego do brzeczki, w której rozpuszczone jest 6,5 kg słodu, to tylko zbędne zawracanie głowy. Efekt smakowy z tego żaden, bo 1 kg caramunichu to zagłuszy. Zresztą cukier do portera dodaje się tylko dla oszczędności - zwiększa moc, rozrzedza gotowe piwo, wszak z fermentacji cukru powstaje w zasadzie tylko alkohol. Jeśli chciałbyś mieć konkretny efekt smakowy, to przy tych składnikach powinieneś conajmniej kilogram cukru trzcinowego, i to ciemnego, dodać do brzeczki.

        PS. caramunich, nie caramunisch

        Comment

        • wojtomasz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.01
          • 135

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Jeśli chciałbyś mieć konkretny efekt smakowy, to przy tych składnikach powinieneś conajmniej kilogram cukru trzcinowego, i to ciemnego, dodać do brzeczki.
          Cukier trzcinowy był ciemny, to pozostałość z kuchni, prezent od żony . Z pewnością nie wpłynie na smak. A czekoladowy był naprawdę dobrze wybarwiony.

          Comment

          • wojtomasz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 135

            #35
            W ubiegłym roku uwarzyłem jeszcze:
            1. Porter
            2. Koźlak
            3. Traper

            Sezon 2008 to:
            1. Pils
            2. Koźlak
            3. Pszeniczniak


            Miał być też GRODZISZ, ale wędzony wypadł z zamówienia. Substytutem jest pszeniczniak. Może wiosną uzupełnię piwniczkę piwem rodem z Grodziska.

            Comment

            • wojtomasz
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.01
              • 135

              #36
              W15 - Pszeniczne

              My świętujemy u Hausta, a mój pszeniczniak uwarzony w nocy 29/1.03 wystartował dziarsko dzisiaj rano. Gerdzio obiecał słód okopcić, więc i Grodziskie powstanie w tym sezonie.

              Pszeniczne jest uwarzone jak niżej:
              Pilzneński 3kg,
              Pszeniczny 2kg
              Chmiel lubelski
              Drożdże sezonu - Pils Czeski
              Zacieranie:
              52stC - 15min
              62stC - 40min
              70stC - 30min

              Nastawa ma 13Blg i pracuje w piwniczce.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz Wyświetlenie odpowiedzi
                My świętujemy u Hausta, a mój pszeniczniak uwarzony w nocy 29/1.03 wystartował dziarsko dzisiaj rano. Gerdzio obiecał słód okopcić, więc i Grodziskie powstanie w tym sezonie.
                no to obowiązkow należy je wysłać go Grodziska na degustację w dniu 23.08.08
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • wojtomasz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.01
                  • 135

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  no to obowiązkow należy je wysłać go Grodziska na degustację w dniu 23.08.08
                  Powyższe traktuję jako dodatkową motywację do przygotowań.

                  Comment

                  • wojtomasz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.01
                    • 135

                    #39
                    W15 – Pszeniczne, przelane na cichą. Blg = 6.
                    W smaku dobre. W niczym nie przypomina mojego pierwszego pszeniczniaka z ekstraktów, zobaczymy co będzie po nagazowaniu.

                    Comment

                    • wojtomasz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 135

                      #40
                      W15 Pszeniczne

                      Mój pszeniczniak musiał czekać do wczoraj na rozlew. Blg końcowy = 3, drożdże nie próżnowały przez ostatni miesiąc . 44 butelki napełnione (średnio 0,5l). Zabrakło jednej butelki, zmuszony do degustacji "świeżynki" mógłbym zapisać w dzienniku piwnym, że piwko niczego sobie.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Blg końcowy = 3, drożdże nie próżnowały przez ostatni miesiąc
                        Jak to, pszeniczniaka fermentowałeś cały miesiąc?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • wojtomasz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2006.01
                          • 135

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak to, pszeniczniaka fermentowałeś cały miesiąc?
                          Niestety lenistwo zatriumfowało. To była cicha fermentacja.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            No zaszalałeś Ja po miesiącu od momentu warzenia to połowę warki pszeniczniakowej mam już wypitą
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • wojtomasz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.01
                              • 135

                              #44
                              Teraz już wiem, kto rozpowiada, że pszeniczniak musi być skonsumowany w młodym wieku

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X