NowoKramski Nanobrowar w Zielonej Górze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtomasz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 135

    #16
    Fermentacja burzliwa zdecydowanie zwolniła już wczoraj. Dzisiaj zmierzyłem 4Blg. Warka W7 została przelana do fermentacji cichej.

    Comment

    • wojtomasz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.01
      • 135

      #17
      Dzisiaj W7 powędrowało do butelek. Wyszło 27 butelek, 25 półlitrowych, dwie 0,33l.
      Zapach piwa przyjemny, niewyczuwalny smak drożdży, bardzo gorzkie (chmiel?), mam nadzieję.

      Comment

      • wojtomasz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.01
        • 135

        #18
        W poniedziałek rozpocząłem przygotowania do następnego warzenia. Z "propagatorem" 2278 Czech Pils wykonałem doświadczenie jak niżej:
        Zawartość pojemnika z drożdżami wlałem do trzech sterylnych pojemników.
        Jeden z pojemników jest szklany, w nim dodałem dodatkowo pożywkę. Pojemnik zamknięty jest rurką fermentacyjną. Stoi na lodówce.
        Dwa pozostałe pojemniki czekają w lodówce na lepsze czasy.

        Wczoraj drożdże nie pracowały. W domu jest temperatura 21 – 22stC.

        Dzisiaj pojawiły się oznaki fermentacji. Dodałem 110ml 10% wodnego roztworu ekstraktu słodu.

        Comment

        • wojtomasz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.01
          • 135

          #19
          22.02 dodałem do startera 50ml 20% roztworu słodu, wygląda, że mam starter na sobotnie warzenie.

          Sobota 24.02. Warzenie W8 wg przepisu mapajak'a.
          Słody:

          Pilzneński – 3,4kg
          Monachijski – o,2kg
          Caramunisch – 0,2kg
          Carapils – 0,2kg

          Zacieranie:
          64stC – 15min, infuzja wodą 12l, 70stC
          74stC – 45min, infuzja wodą 4l, 100stC
          78stC – podgrzanie.

          Gęstość pierwotna: 16Blg

          Wysładzanie: dodatkowe 9 litrów wody o temp. 80stC. W jednym kroku.
          Gęstość z wysładzania – 6Blg
          W sumie OG: 12Blg.
          Ilość: ok. 20l.

          Drożdże podane wieczorem, na drugi dzień rano (dzisiaj) były wyraźne oznaki fermentacji. Piwo przeniesione do piwnicy, gdzie jest ok. 13stC.

          Comment

          • wojtomasz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 135

            #20
            Dostawa towaru na następną warkę została potwierdzona. Starter został poddany aktywacji. Porter lub koźlak będą następnym krokiem. Wciąż szukam ciekawych receptur w sieci. Pytanie pozostaje aktualne czy zacieranie odbędzie się przed II ZG spotkaniem piwowarów czy też po.

            Comment

            • wojtomasz
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.01
              • 135

              #21
              Warka nr9. Porter Piwniczny.

              Starter na bazie 1/3 zawartości Wyeast 2278 wystartował rewelacyjnie. W dniu dzisiejszym pojawiły się wyraźne oznaki fermentacji. Planuję zakończyć warzenie przed sobotnim Spotkaniem w Hauście. Będzie to pracowita noc w piątek.

              Planowana receptura:
              słody:
              pilźnieński 2,0 kg
              monachijski 2,0 kg
              caramunisch 1,0 kg
              żytni czekoladowy 0,25 kg
              ekstrakt jasny John Bull 1,6 kg
              cukier 0,2 kg
              cukier z trzciny cukrowej 0,2kg

              Reszta w opracowaniu.

              Comment

              • wojtomasz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.01
                • 135

                #22
                No i warzy się porter od 18:00.
                Wszystko idzie jak należy, z pierwszego chłodzenia spływa OG=15Blg. Jeszcze nie wiem czy to dobrze, czy źle. Chyba dałem za dużo wody (20l) do zacierania. Najwyżej końcowy Blg będzie trochę niższy.

                Comment

                • wojtomasz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.01
                  • 135

                  #23
                  W9, Porter Piwniczny.

                  Wyszło ok. 22l OG=14Blg. Wciąż trwa chmielenie. Gotowanie tak dużej ilości brzeczki na zwykłej kuchence gazowej trwa wieki.
                  Ekstrakt i inne dodatki nie słodowe dodam jutro, gdy drożdże wystartują na dobre.

                  Comment

                  • wojtomasz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.01
                    • 135

                    #24
                    Po powrocie ze spotkania ZG browarników z satysfakcją stwierdziłem, że brzeczka W9 zaczęła fermentować.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10782

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                      Ekstrakt i inne dodatki nie słodowe dodam jutro, gdy drożdże wystartują na dobre.
                      a dlaczego tak
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • wojtomasz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.01
                        • 135

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        a dlaczego tak
                        To tylko gorączka sobotniej nocy spowodowała drobną pomyłkę. Gdybyś przeczytał moją recepturę uważnie, to byś zobaczył, czego jeszcze nie dodałem a co dodam niezwłocznie dzisiaj:
                        ekstrakt jasny 1,6 kg
                        cukier 0,2 kg
                        cukier z trzciny cukrowej 0,2kg
                        A kolejność dzięki poradom mapajak'a, czyli dzielenie słodkości w etapach dla ułatwienia startu drożdżom.

                        Comment

                        • WES
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.11
                          • 111

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                          Ekstrakt i inne dodatki nie słodowe
                          Ekstrakt słodowy jest dodatkiem słodowym.
                          -
                          Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                          Comment

                          • wojtomasz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2006.01
                            • 135

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                            Ekstrakt słodowy jest dodatkiem słodowym.
                            W tej sprawie nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić bez zbędnej dyskusji.

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                              Gotowanie tak dużej ilości brzeczki na zwykłej kuchence gazowej trwa wieki.
                              Mam podobną kuchenkę, przy doprowadzanu brzeczki do wrzenia wspomagam się mocną grzałką zanurzeniową

                              Comment

                              • wojtomasz
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.01
                                • 135

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                                Mam podobną kuchenkę, przy doprowadzanu brzeczki do wrzenia wspomagam się mocną grzałką zanurzeniową
                                Grzałka jest chyba tańszym i praktyczniejszym rozwiązaniem niż taboret gazowy.
                                Nie masz problemu z przypalaniem brzeczki na powierzchni grzałki?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X