Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
NowoKramski Nanobrowar w Zielonej Górze
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz...co dodam niezwłocznie dzisiaj:
ekstrakt jasny 1,6 kg
cukier 0,2 kg
cukier z trzciny cukrowej 0,2kg ...
PS. caramunich, nie caramunischComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuJeśli chciałbyś mieć konkretny efekt smakowy, to przy tych składnikach powinieneś conajmniej kilogram cukru trzcinowego, i to ciemnego, dodać do brzeczki.. Z pewnością nie wpłynie na smak. A czekoladowy był naprawdę dobrze wybarwiony.
Comment
-
W ubiegłym roku uwarzyłem jeszcze:- Porter
- Koźlak
- Traper
Sezon 2008 to:- Pils
- Koźlak
- Pszeniczniak
Miał być też GRODZISZ, ale wędzony wypadł z zamówienia. Substytutem jest pszeniczniak. Może wiosną uzupełnię piwniczkę piwem rodem z Grodziska.Comment
-
W15 - Pszeniczne
My świętujemy u Hausta, a mój pszeniczniak uwarzony w nocy 29/1.03 wystartował dziarsko dzisiaj rano. Gerdzio obiecał słód okopcić,więc i Grodziskie powstanie w tym sezonie.
Pszeniczne jest uwarzone jak niżej:Pilzneński 3kg,Zacieranie:
Pszeniczny 2kg
Chmiel lubelski
Drożdże sezonu - Pils Czeski52stC - 15min
62stC - 40min
70stC - 30min
Nastawa ma 13Blg i pracuje w piwniczce.Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
W15 Pszeniczne
Mój pszeniczniak musiał czekać do wczoraj na rozlew. Blg końcowy = 3, drożdże nie próżnowały przez ostatni miesiąc. 44 butelki napełnione (średnio 0,5l). Zabrakło jednej butelki, zmuszony do degustacji "świeżynki" mógłbym zapisać w dzienniku piwnym, że piwko niczego sobie.
Comment
-
Comment
-
No zaszalałeśJa po miesiącu od momentu warzenia to połowę warki pszeniczniakowej mam już wypitą
Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... -
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment