Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
NowoKramski Nanobrowar w Zielonej Górze
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz...co dodam niezwłocznie dzisiaj:
ekstrakt jasny 1,6 kg
cukier 0,2 kg
cukier z trzciny cukrowej 0,2kg ...
PS. caramunich, nie caramunisch
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuJeśli chciałbyś mieć konkretny efekt smakowy, to przy tych składnikach powinieneś conajmniej kilogram cukru trzcinowego, i to ciemnego, dodać do brzeczki.
Comment
-
-
W ubiegłym roku uwarzyłem jeszcze:- Porter
- Koźlak
- Traper
Sezon 2008 to:- Pils
- Koźlak
- Pszeniczniak
Miał być też GRODZISZ, ale wędzony wypadł z zamówienia. Substytutem jest pszeniczniak. Może wiosną uzupełnię piwniczkę piwem rodem z Grodziska.
Comment
-
W15 - Pszeniczne
My świętujemy u Hausta, a mój pszeniczniak uwarzony w nocy 29/1.03 wystartował dziarsko dzisiaj rano. Gerdzio obiecał słód okopcić, więc i Grodziskie powstanie w tym sezonie.
Pszeniczne jest uwarzone jak niżej:Pilzneński 3kg,Zacieranie:
Pszeniczny 2kg
Chmiel lubelski
Drożdże sezonu - Pils Czeski52stC - 15min
62stC - 40min
70stC - 30min
Nastawa ma 13Blg i pracuje w piwniczce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz Wyświetlenie odpowiedziMy świętujemy u Hausta, a mój pszeniczniak uwarzony w nocy 29/1.03 wystartował dziarsko dzisiaj rano. Gerdzio obiecał słód okopcić, więc i Grodziskie powstanie w tym sezonie.
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzino to obowiązkow należy je wysłać go Grodziska na degustację w dniu 23.08.08
Comment
-
-
W15 Pszeniczne
Mój pszeniczniak musiał czekać do wczoraj na rozlew. Blg końcowy = 3, drożdże nie próżnowały przez ostatni miesiąc . 44 butelki napełnione (średnio 0,5l). Zabrakło jednej butelki, zmuszony do degustacji "świeżynki" mógłbym zapisać w dzienniku piwnym, że piwko niczego sobie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz Wyświetlenie odpowiedziBlg końcowy = 3, drożdże nie próżnowały przez ostatni miesiąc
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJak to, pszeniczniaka fermentowałeś cały miesiąc?
Comment
-
-
No zaszalałeś Ja po miesiącu od momentu warzenia to połowę warki pszeniczniakowej mam już wypitą
Comment
-
Comment