Moje boje - warzenia piwa początki...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luk_as
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.07
    • 12

    #16
    OK. dzieki za rady.

    Comment

    • luk_as
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.07
      • 12

      #17
      kolejna warka - tymrazem jeszcze brewkit - JB pszeniczny
      z powodu panujacych upalow mam pytanie - czy fermentator moze stac w pomieszczeniu o temperture od 25-28stopni?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Może, ale nie jest to zalecane. Pamietaj, że fermentacja też podnosi temperature. Wyższa temp. to więcej niepożądanych posmaków i zapachów.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Sherman
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.09
          • 305

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luk_as Wyświetlenie odpowiedzi
          kolejna warka - tymrazem jeszcze brewkit - JB pszeniczny
          z powodu panujacych upalow mam pytanie - czy fermentator moze stac w pomieszczeniu o temperture od 25-28stopni?
          Jeśli fermentacja ma się odbywać w takiej temperaturze to umieść fermentor w misce z zimną wodą. Ilość wody dobierz tak by temperatura nie była za wysoka.
          Ewentualnie poczekaj na chłodniejsze dni lub znajdź(jeśli masz taką możliwość) chłodniejsze pomieszczenie lub piwnicę.

          Comment

          • luk_as
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.07
            • 12

            #20
            w piwnicy niebardzo mam warunki do trzymania fermentatora, tam wyniose zabutelkowane piwo dopiero.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X