Moje boje - warzenia piwa początki...

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luk_as
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.07
    • 12

OK. dzieki za rady.

Comment

• luk_as
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.07
      • 12

kolejna warka - tymrazem jeszcze brewkit - JB pszeniczny
      z powodu panujacych upalow mam pytanie - czy fermentator moze stac w pomieszczeniu o temperture od 25-28stopni?

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Może, ale nie jest to zalecane. Pamietaj, że fermentacja też podnosi temperature. Wyższa temp. to więcej niepożądanych posmaków i zapachów.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• Sherman
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.09
          • 305

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luk_as
          kolejna warka - tymrazem jeszcze brewkit - JB pszeniczny
          z powodu panujacych upalow mam pytanie - czy fermentator moze stac w pomieszczeniu o temperture od 25-28stopni?
          Jeśli fermentacja ma się odbywać w takiej temperaturze to umieść fermentor w misce z zimną wodą. Ilość wody dobierz tak by temperatura nie była za wysoka.
          Ewentualnie poczekaj na chłodniejsze dni lub znajdź(jeśli masz taką możliwość) chłodniejsze pomieszczenie lub piwnicę.

Comment

• luk_as
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.07
            • 12

w piwnicy niebardzo mam warunki do trzymania fermentatora, tam wyniose zabutelkowane piwo dopiero.

Comment

Related Topics

Collapse

• Zaiksik
              Trudne początki
              Zaiksik
              Witam
              Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
              Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
              Wszystko...
              2024-08-27, 17:13
            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 14:46
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 12:41
            • pietrus96
              Osad w butelkach
              pietrus96
              Cześć,
              dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
              2024-01-13, 20:24
            • m2200
              Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
              m2200
              Cześć,

znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

Jak...
              2019-04-30, 16:10
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...