Smocza Yama Qboland & Jaqba

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Qboland
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.04
    • 242

    Smocza Yama Qboland & Jaqba

    Dziś wziąłem się za warkę #2. Pierwszej nie opisałem bo skisła
    Lager 12 Blg

    Zasyp 5 kilo.
    4.5 pilzneński
    0.5 monachijski

    Zacieranie dekokcyjne 1 warowe w 12 litrach
    10 minut 15 stopni
    15 minut 62 stopnie
    15 minut na dekokcje w 62
    zagotowanie i gotowanie 10 minut
    30 minut po dodaniu dekokcji w 72 stopniach
    próba jodowa pozytywna i następne 15 minut i próba jodowa negatywna
    Wysładzanie 3x 6 litrów

    chmielenie 3 x 25 g marynka
    30 i 5 przed końcem
    Śrutowanie 15 minut
    Chłodzenie 15 minut
    Drożdże S-23
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Łoł, to chyba będzie ostatni konkursowy lagerek, ostatnia chwila

    P.S. Przepis się sprawdza - próbowałam już piwo Wesołego i swoje i są pyszne
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Qboland
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.04
      • 242

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qboland
      Zacieranie dekokcyjne 1 warowe w 12 litrach
      10 minut 15 stopni
      15 minut 62 stopnie
      15 minut na dekokcje w 62
      błąd ma być:
      10 minut 50 stopni a nie 15

      Comment

      • JAQBA
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.08
        • 1352

        #4
        Od wczoraj gulgocze zobaczymy co wyjdzie

        Comment

        • JAQBA
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.08
          • 1352

          #5
          Wyszło 20 l piwa; Blg - 3.5
          Całkiem dobre

          Comment

          • ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA
            Wyszło 20 l piwa; Blg - 3.5
            Całkiem dobre

            a da się je odstawić do żywieckiej giełdy ?

            Comment

            • JAQBA
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.08
              • 1352

              #7
              Na to liczę

              Comment

              • JAQBA
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.08
                • 1352

                #8
                Uzupełniając warki:
                II - pils po-warsztatowy "SmokoFilomiDanek"- nie ma co pisać - politura
                III - pszenica konkursowa - wg przepisu na warsztaty - maj 2007
                IV - powtórka pszenicy

                V - Międzynarodowy Dzień Piwowara
                Słód:
                pils - 3.2 kg
                monachijski 1.1 kg
                karmelowy ciemny 0.2 kg
                specjal B 350 EBC - 0.25 kg
                barwiący - 0.1 kg
                Zacieranie:
                62'C - 40 min.
                72'C - do próby jodowej
                Chmielenie:
                marynka 25 g - 50 min
                spalter 15 g - 10 min
                Blg - 12.5 / spadło do 3

                Comment

                Przetwarzanie...
                X