Dziś wziąłem się za warkę #2. Pierwszej nie opisałem bo skisła
Lager 12 Blg
Zasyp 5 kilo.
4.5 pilzneński
0.5 monachijski
Zacieranie dekokcyjne 1 warowe w 12 litrach
10 minut 15 stopni
15 minut 62 stopnie
15 minut na dekokcje w 62
zagotowanie i gotowanie 10 minut
30 minut po dodaniu dekokcji w 72 stopniach
próba jodowa pozytywna i następne 15 minut i próba jodowa negatywna
Wysładzanie 3x 6 litrów
chmielenie 3 x 25 g marynka
30 i 5 przed końcem
Śrutowanie 15 minut
Chłodzenie 15 minut
Drożdże S-23
Lager 12 Blg
Zasyp 5 kilo.
4.5 pilzneński
0.5 monachijski
Zacieranie dekokcyjne 1 warowe w 12 litrach
10 minut 15 stopni
15 minut 62 stopnie
15 minut na dekokcje w 62
zagotowanie i gotowanie 10 minut
30 minut po dodaniu dekokcji w 72 stopniach
próba jodowa pozytywna i następne 15 minut i próba jodowa negatywna
Wysładzanie 3x 6 litrów
chmielenie 3 x 25 g marynka
30 i 5 przed końcem
Śrutowanie 15 minut
Chłodzenie 15 minut
Drożdże S-23
Comment