Browar Św. Hildegrda - górna fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #46
    warka nr 6/2008 - Tripel 20 Blg

    Odfermentowało do 6-u Blg. Dziś rozlałem. Część poszła do butelek 0,75 l od wina zamkniętych korkiem. I tu mam pytanie do winiarzy. Czy te butelki muszą leżakować poziomo? Czy korek należy dodatkowo uszczelnić np. lakiem?

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
      Odfermentowało do 6-u Blg. Dziś rozlałem. Część poszła do butelek 0,75 l od wina zamkniętych korkiem. I tu mam pytanie do winiarzy. Czy te butelki muszą leżakować poziomo? Czy korek należy dodatkowo uszczelnić np. lakiem?
      W przypadku wina zaleca się, aby leżakowały poziomo, aby korek był zalany i nie wysychał. W przypadku win musujących, nie wiem chyba to samo. W przypadku piwa nie zaleca się leżakowania poziomego. Po pierwsze ze względu na osad drożdżowy, który w takiej pozycji przy rozlewie będziemy mieć w całej okazałości w kielichu - jak w weizenie. Po drugie korek może dać jakiś zapach.
      Mnie jednak zastanawia inna sprawa, czy to były korki szampanowe, czyli stożkowaty kształt i główka, czy zwykłe. Jeśli te drugie to IMO może być problem z refermentacją. Nie wiem jakie ciśnienie ci wytrzymają. Jeśli te pierwsze, to jak je wciskasz do butelki?
      Osobiście, do win musujących kiedyś, a do piw klasztornych dziś, używam korków do szampanów, ale plastikowych.

      EDIT: Aha, w przypadku win nie należy uszczelniać korka lakiem, z tego względu, że wino ma oddychać. W przypadku piwa, z powodów, o których pisałem wyżej, ja bym je zalakował.
      Last edited by kopyr; 2008-12-12, 10:09.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #48
        Korki szampanowe z główką to są zwykłe korki walcowate. Korkowałem takim wino, przed korkowaniem należy go wygotować w wodzie i wtedy robi się z niego zwykły walec. Nie należy wciskac go do końca aby uzyskać tą główkę, która się rozszerzy.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          Mnie jednak zastanawia inna sprawa, czy to były korki szampanowe, czyli stożkowaty kształt i główka, czy zwykłe. Jeśli te drugie to IMO może być problem z refermentacją. Nie wiem jakie ciśnienie ci wytrzymają. Jeśli te pierwsze, to jak je wciskasz do butelki?
          Osobiście, do win musujących kiedyś, a do piw klasztornych dziś, używam korków do szampanów, ale plastikowych.

          EDIT: Aha, w przypadku win nie należy uszczelniać korka lakiem, z tego względu, że wino ma oddychać. W przypadku piwa, z powodów, o których pisałem wyżej, ja bym je zalakował.
          Dzięki za odpowiedź. W takim razie zalakuję.
          Sa to zwykłe korki wciśnięte w całości do szyjki. Na wszelki wypadek dałem mniej surowca do refermentacji - 40 g na 10 litrów, może korki wytrzymają.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23960

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
            Dzięki za odpowiedź. W takim razie zalakuję.
            Sa to zwykłe korki wciśnięte w całości do szyjki. Na wszelki wypadek dałem mniej surowca do refermentacji - 40 g na 10 litrów, może korki wytrzymają.
            zostaw kilka niezalakowanych i porównaj później
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • hasintus
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.07
              • 850

              #51
              Lakowanie chyba jednak nie jest potrzebne, większość belgów i niektóre angielskie z którymi się spotkałem mają korki naturalne dokładnie takie jak to opisał Jacer, tylko w przypadku Westmalle był korek z tworzywa. Oczywiście wszystkie miały druciane zabezpieczenie. Myślę że bez tego zabezpieczenia jest duża szansa że, piwo w ciągu 2 tygodni się odkorkuje samo.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                Lakowanie chyba jednak nie jest potrzebne, większość belgów i niektóre angielskie z którymi się spotkałem mają korki naturalne dokładnie takie jak to opisał Jacer, tylko w przypadku Westmalle był korek z tworzywa. Oczywiście wszystkie miały druciane zabezpieczenie. Myślę że bez tego zabezpieczenia jest duża szansa że, piwo w ciągu 2 tygodni się odkorkuje samo.
                Nie no drucik jest niezbędny. Dopiero teraz doczytałem, że u mapajaka to nie jest takie oczywiste.
                Natomiast lakowanie polecam w przypadku korków normalnych, walcowatych, które IMO mogą puszczać CO2 bokami. Korek taki, o jakim pisze jacer oczywiście nie wymaga lakowania.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #53
                  warka nr 9/2008 - Dubbel 16 Blg

                  Wierna kopia warki nr 5/2008.
                  Właśnie się chłodzi.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #54
                    Warka nr 1/2009(177) - Pale Ale 10 Blg

                    Po długiej, 5-cio miesięcznej letniej przerwie, pora wrócić do warzenia. W piwnicy jeszcze ciepło (20 st. C) więc górna fermentacja. W tym roku wybór padł na drożdże WYEAST American Ale. W planach klika gatunków piw różniących się zawartością ekstraktu oraz barwą i smakiem w zależności od użytego gatunku słodu karmelowego.

                    Na początek najlżejsze i najjaśniejsze, aby łatwo namnożyć drożdże do późniejszego wykorzystania.

                    PALE ALE 10 Blg
                    data warzenia: 01.09.2009
                    słody (3,2 kg):
                    pilźnieński .................................. 3,0 kg
                    carapils ....................................... 0,2 kg
                    zakwaszający ............................. 0,03 kg

                    zacieranie 64 C - 15 min
                    74 C - 45 min
                    chmiele:
                    (90 min) lubelski (g) .......................... 30 g
                    (30 min) lubelski (g) .......................... 5 g
                    (0 min) lubelski (g) ............................ 5 g

                    drożdże: WYEAST American Ale
                    __________________

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #55
                      Warka nr 2/2009(177) - Gold Ale 10 Blg

                      data warzenia: 25.09.2009
                      słody (3,3 kg):
                      pilźnieński .................................. 3,0 kg
                      carahell ..................................... 0,3 kg
                      zakwaszający ............................. 0,03 kg

                      zacieranie 64 C - 15 min
                      74 C - 45 min
                      chmiele:
                      (90 min) lubelski (g) .......................... 40 g
                      (30 min) lubelski (g) .......................... 5 g
                      (0 min) lubelski (g) ............................ 5 g

                      drożdże: WYEAST American Ale

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #56
                        Warka nr 3/2009(179) - IPA 14 Blg

                        uwarzone dziś
                        słody (4,4 kg):
                        pilźnieński .................................. 4,0 kg
                        caramunich ................................ 0,2 kg
                        caraaroma ................................. 0,2 kg

                        zacieranie 64 C - 15 min
                        74 C - 45 min
                        chmiele:
                        (90 min) marynka (g) ........................ 20 g
                        (30 min) lubelski (g) .......................... 10 g
                        (0 min) lubelski (g) ............................ 10 g

                        drożdże: WYEAST American Ale

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X