Browar Św. Hildegrda - górna fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #31
    warka nr 5/2008 - Dubbel 16 Blg

    Słody już zmielone, starter drożdżowy gotowy. Do uwarzenia dziś.

    słody (5,0 kg):
    pilźnieński .................................. 3,5 kg
    monachijski ................................ 1,0 kg
    caramunich ................................ 0,25 kg
    Special B ....................................0,25 kg
    Cafafa Special ........................... 0,05 kg

    zacieranie 64 C - 15 min
    72 C - 45 min

    chmiele:
    (90 min) Marynka (g) .................. 20 g
    (5 min) lubelski (g) ...................... 10 g

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #32
      warka nr 5/2008 - Dubbel 16 Blg

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
      .

      słody (5,0 kg):
      pilźnieński .................................. 3,5 kg
      monachijski ................................ 1,0 kg
      caramunich ................................ 0,25 kg
      Special B ....................................0,25 kg
      Cafafa Special ........................... 0,05 kg
      oraz 0,5 kg ciemnego cukru trzcinowego

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #33
        warka 3 i 4/2008

        Dziś rozlałem oba pszeniczne - jasne i ciemne. Oba odfermentowały do 2,5 Blg, oba jako zielone wyjątkowo smaczne - mocno bananowe, lekko kwaskowe, to ciemne dodatkowo z akcentami ciemnych słodów. Piwa juz w miarę ułożone, w zasadzie brakowało im tylko nagazowania. Sporo ich dzis wypiłem w trakcie rozlewania.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #34
          Warka nr 6/2008 - Żytnie 13 Blg

          Uwarzyłem natchniony opisem stylów kategori na żywiecki konkurs.
          Właśnie się chłodzi.

          Słody (4 kg):
          żytni ............................... 2,00 kg
          pilźnieński ....................... 1,00 kg
          monachijski ...................... 0,8 kg
          caramunich ...................... 0,2 kg
          pszenica palona ................. 0,03 kg


          64 st. C - 15 min
          70 st. C - 45 min

          Chmielenie: lubelski 25 g 90 min

          Drożdże WYEAST Weihenstephan Weizen - gęstwa z poprzedniej warki.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #35
            A jak filtracja? Ja zaczynam (jutro) przygodę z żytnim z płatkami błyskawicznymi i tylko 0,8kg, bo jak poczytałem na forum, to się przestraszyłem.
            Last edited by Seta; 2008-10-28, 16:47.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
              A jak filtracja? Ja zaczynam (jutro) przygodę z żytnim z płatkami błyskawicznymi i tylko 0,8kg, bo jak poczytałem na forum, to się przestraszyłem.
              Niepotrzebie, filtracja przebiegła szybko i sprawnie. Używam filtra z rurki miedzianej.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #37
                Warka nr 6/2008 - Żytnie 13 Blg

                Dziś przelewałem na cichą. Odfermentowało do 4 Blg. Trochę popróbowałem, pierwszy raz w życiu piłem piwo żytnie i bardzo mi posmakowało.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #38
                  warka nr 5/2008 - Dubbel 16 Blg

                  Rozlane dziś do 60-u bączków 0,33 l. Odfermentowało do 5 Blg. W smaku zupełnie niezrównoważone, ale to piwo mocne, więc potrzebuje czasu.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #39
                    warka nr 6/2008 - Tripel 20 Blg

                    Uwarzone dziś:

                    słody (5,0 kg):
                    pilźnieński .................................. 4,0 kg
                    monachijski ................................ 0,7 kg
                    carapils ...................................... 0,3 kg

                    cukier biały ................................ 0,6 kg

                    zacieranie 64 C - 15 min
                    72 C - 45 min

                    chmiele:
                    (90 min) Marynka (g) .................. 20 g
                    (5 min) lubelski (g) ...................... 10 g

                    Drożdże: WYEAST Trapist High Gravity

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #40
                      Bez kolendry?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Bez kolendry?
                        Bez. Nie mogę się odważyć.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                          Bez. Nie mogę się odważyć.
                          Nie ma strachu. Mnie wyszło super. Kolendre dałem do takiego sitka co sie kiedyś herbate zaparzało.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            Ja do belgów zawsze daję kolendrę, tylko ostatnio nie dałam, bo chciałam sprawdzić, jak smakuje bez

                            Ale faktem jest, że kolendra w piwach belgijskich występuje tylko w części przepisów, a w dubblu wcale.

                            Ja dzisiaj będę robić dubbelka i postanowiłam zaeksperymentować i dodać kardamonu w ziarnach
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #44
                              Warka nr 6/2008 - Żytnie 13 Blg

                              Rozlane wczoraj. Odfermentowało do 4 Blg i jest niezwykle mętne. Za to w smaku - rewelacja.

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #45
                                Warka nr 7/2008 - Saison 14 Blg

                                Ostatni tegoroczny "górniak"
                                Słody już zważone, zaraz idę mielić.

                                słody (4,0 kg):
                                pilźnieński .................................. 3,0 kg
                                monachijski ................................ 0,6 kg
                                caramunich ................................ 0,2 kg
                                żytni .......................................... 0,2 kg

                                zacieranie 64 C - 15 min
                                72 C - 45 min

                                chmiele:
                                (90 min) lubelski (g) .................... 40 g
                                (5 min) lubelski (g) ...................... 10 g

                                drozdże: WYEAST Trapist High Gravity

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X