Browar Św. Hildegrda - górna fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    Browar Św. Hildegrda - górna fermentacja

    Pora rozpocząć sezon górnej fermentacji, dlatego zakładam nowy temat. Oprócz piw grodziskich, pale ale i IPA planuję uwarzenie min. piwa kolońskiego, mocnego szkockiego ale, portera i koźlaka pszenicznego, jasne i ciemne mocne ale belgijskie z dodatkiem cukru kandyzowanego. Aby nie zanudzać nie będę pisał tego co jest oczywiste, bo każdy wie, że po odfermentowaniu piwo przelewa się na cichą a po cichej rozlewa do butelek.
    Nie będę róznież opisywał warek, które się powtarzają.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23929

    #2
    bardzo proszę nie mnożyć tematów ponad miarę, Rozmiem jeszcze podział na górną i dolną fermentację w Twoim warzeniu, ale proszę nie tworzyć osobnych tematów dodatkowo na każdy sezon. Posty są układane chronologicznie i to powinno wystarczyć.

    Już dominujesz we wszelakich konkursach, ale forum nie oddam
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      bardzo proszę nie mnożyć tematów ponad miarę, Rozmiem jeszcze podział na górną i dolną fermentację w Twoim warzeniu, ale proszę nie tworzyć osobnych tematów dodatkowo na każdy sezon. Posty są układane chronologicznie i to powinno wystarczyć.

      Już dominujesz we wszelakich konkursach, ale forum nie oddam
      Obiecuję, że to ostatni!

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        ARTcie, myślę, że mapajak, założonymi przez siebie tematami (dolna i górna fermentacja), wprowadził nową jakość w zakresie prezentacji domowego browarnictwa, co bardzo mi się podoba.
        Dlatego mnie cieszy to, że ten znamienity piwowar chce pisać o swoich doświadczeniach na forum. A forma, którą wybrał, jest - moim zdaniem - strzałem w 10.

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Mam nadzieje ze dla mapajaka Art uczyni wyjatek i zezwoli na mnogosc jego wątków. Podejrzewam że nie tylko dla mnie czytanie postów mapajaka jest kopalnia wiedzy. Autor tych postów jak sam Art pisze jest niepodważalnym autorytetem w browarnictwie domowym i to że tak dokladnie opisuje swoje dokonania, umieszczając przy tym pelne receptury, oraz chetnie odpowiadając na pytania stanowi powód aby wyjatkowo pozwolic na mnozenie przez niego wątków. Mam nadzieje że w tym wypadku Art uczyni wyjatek nie czyniący reguły .

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23929

            #6
            chodzi mi jedynie o to żeby nie dzielić przygód warzelnianych na sezony bo to spowoduje że zapcha się ten dział wstawianą co kilka mieisęcy nową zgrają tematów dot. tylko danego sezonu. nie mam nic przeciwko by Mapajak podzielił swoje warzenie na dwa wątki gdzie zmaga się z dolną i górną fermentacją, byle te nie rozpączkowały się dodatkowo na sezony. Nie jest to prośba skierowana tylko do Mapajaka ale wszystkich udzielających się w tym dziale.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Amber Ale

              AMBER ALE 12 Blg

              data warzenia: 22.04.2007

              słody (3,5 kg):
              pilźnieński .................................. 3,2 kg
              caramunisch ................................ 0,3 kg

              zacieranie 65 C - 15 min
              74 C - 45 min
              chmiele:
              (90 min) Challenger ..... ........................ 20 g
              (60 min) East Kent Goldings (sz) ......... 20 g

              drożdże: Safale US-56

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23929

                #8
                widzę że to często powielany błąd w nazwie, więc się będę czepiał
                CaramuniCH nie Caramunisch
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Special Ale

                  SPECIAL ALE 14 Blg
                  data warzenia: 01.05.2007

                  słody (4,0 kg):
                  pilźnieński ......................................... 3,1 kg
                  monachijski ....................................... 0,6 kg
                  Carahell ........................................... 0,2 kg
                  Caramunich ...................................... 0,1 kg

                  zacieranie 64 C - 15 min
                  74 C - 45 min
                  chmiele:
                  (90 min) Challenger .............................. 30 g
                  (60 min) East Kent Goldings (sz) ......... 20 g
                  (5 min) East Kent Goldings (sz) ......... 5 g

                  drożdże Safale US-56

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #10
                    Pale Ale

                    PALE ALE 12 Blg
                    data warzenia: dziś zacieranie
                    słody (3,5 kg):
                    pilźnieński .................................. 3,0 kg
                    monachijski ................................ 0,3 kg
                    carapils ....................................... 0,2 kg
                    zakwaszający ............................. 0,03 kg

                    zacieranie 64 C - 15 min
                    74 C - 45 min
                    chmiele:
                    (90 min) East Kent Goldings (g) ........... 20 g
                    (60 min) East Kent Goldings (sz.)........ 15 g
                    (5 min) East Kent Goldings (sz.) ......... 5 g

                    drożdże: Safale US-56

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Mocne Szkockie Ale

                      Mocne Szkockie Ale 16 Blg

                      data warzenia: dziś zacieranie
                      słody (4,0 kg):
                      pilźnieński .................................. 2,5 kg
                      wędzony .................................... 1,2
                      caramunich ................................ 0,2
                      caraaroma ................................. 0,1
                      palony jęczmień ......................... 0,05
                      cukier ........................................ 0,4

                      zacieranie 64 C - 15 min
                      74 C - 45 min
                      chmiele:
                      (90 min) Challenger ..................... 40 g
                      (60 min) East Kent Goldings (sz.)... 25 g

                      drożdże: Safbrew S-33
                      __________________

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                        drożdże: Safbrew S-33
                        Dziwi mnie trochę, że używasz suchych drożdży, no S-23 to jeszcze mają dobrą prasę, ale o US-56 i S-33 przeczytałem na forum trochę cierpkich uwag i zrezygnowałem z ich używania... może niepotrzebnie?

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dziwi mnie trochę, że używasz suchych drożdży, no S-23 to jeszcze mają dobrą prasę, ale o US-56 i S-33 przeczytałem na forum trochę cierpkich uwag i zrezygnowałem z ich używania... może niepotrzebnie?
                          Ja natomiast jestem zadowolony z używanych przeze mnie drożdży suchych i głównie na nich bedę pracował. Jedynie do piw wymagających jakiegoś specjalnego, niedostępnego w formie suchej szczepu np. Trapist High Gravity pokuszę się o zakup płynnych. Do produkcji zwykłych piw do codziennego picia drożdże suche w zupełności wystraczą.
                          Poprawnie zrobione piwa na dobrych suchych drożdżach takich jak np. S-04, S-23 czy S-33 w niczym nie ustepiją tym zrobionym na odpowiadającym im szczepaqch drożdży płynnych.

                          Comment

                          • Zyz
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.05
                            • 14

                            #14
                            Mam pytanie typowe dla juniora.Trudno mi wyobrazić sobie twoje warzenie pod względem logistycznym i sprzętowym.Wstawiasz warke co tydzień.Powiedz mi ile posiadasz fermentorów i kontenerów z butelkami? NO i czy masz na to jakąś dodatkową ziemianke wykopaną?
                            Choć nie jestem detektywem , zawsze znajde budke z piwem

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zyz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mam pytanie typowe dla juniora.Trudno mi wyobrazić sobie twoje warzenie pod względem logistycznym i sprzętowym.Wstawiasz warke co tydzień.Powiedz mi ile posiadasz fermentorów i kontenerów z butelkami? NO i czy masz na to jakąś dodatkową ziemianke wykopaną?
                              Warzę m.w raz na dwa tygodnie. Mam jeden fermentor, 4 balony do cichej fermentacji i około 300 butelek w obiegu. Mam o tyle dobrą sytuację, że posiadam dużą piwnice gdzie to wszystko mogę pomieścic.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X