Nowy Browar Amatorski na Ursynowskim Grabownie Bardzo Ambitny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72
    Mam pytanie do większości co robicie byu sie 20l garnek szybciej zagotował ?? doprowadzenie do wrzątku 20 l zajmuje mi ok 45min.

    I w jaki sposob mozna pzrechowywać drożdze i jak długo i które te z buyżliwej fermentacji czy te z cichej
    1. Zapewne w ten upał to odfermentuje Ci długo przed sobotą, ale na początek to faktycznie możesz przetrzymac pełny tydzień.

    2. Aby szybciej zagotować wodę lub słodką brzeczkę kup dużą elektryczną grzałkę zanurzeniową i włóż go gara.

    3. Przechowywanie drożdży to temat-rzeka. Ja pobieram drożdże po cichej do strzykawki jednorazowej, zatykam iglą (wszystko sterylne) i przechowuję w lodówce w ok. 1-2*C. Można tak przechowywać tydzień-dwa-trzy, ale nawet i po miesiącach mogą zastartować. Dłużej to w glicerynie - poszukaj o tym na forum.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #47
      Trzymam w słojach pod warstwa piwa, lub przeplukuje wodą jak nie zapomnę - co jakiś czas. S-23 stoją tak od stycznia i narazie nie czuje oznak psucia.

      Słoików nawet nie zakręcam.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • kosta72
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.04
        • 40

        #48
        IPA - c.d.

        Przelalem dziś na cichą Piwko zaczyna sie klarowac i pachnie ladnie ku mojemu zdziwieniu odfermentowało do 2,5 BLG tylko załuje ze byłem spijący by sprawdzic początkowe BLG ale trudno przyjmuje ze 12. cho piwko jest dośc mocne teraz 2 tygodnie do czasu butelkowania

        Comment

        • kosta72
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 40

          #49
          fermentacje cicha - pytanie

          Mam problem poniewaz pzred cichą BLG mi zeszło na 2,5 i jak długho mam trzymac ja podczas cichej tym bardzjej ze chmiele na zimno i tam ciągle chmiel nie opadł na dno czy jest mozliwe zejcie do 0 BLG ??

          Pozdrawian
          Ostatnia zmiana dokonana przez kosta72; 2007-06-04, 14:44.

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72
            Mam problem poniewaz pzred cichą BLG mi zeszło na 2,5 i jak długho mam trzymac ja podczas cichej tym bardzjej ze chmiele na zimno i tam ciągle chmiel nie opadł na dno czy jest mozliwe zejcie do 0 BLG ??
            A w czym problem, jak tak ładnie odfermentowało, to się ciesz. Na cichej odfermentowuje zwykle niewiele, 0.1 - 0.5 Blg. Do 0 na pewno nie zejdzie, każda brzeczka zawiera cukry niestrawne dla drożdży, max. fermentowalność wynosi 80%, czyli z 12 Blg można zejść max do 2.4.
            I sprawdź areometr, ile wskazuje na czystej wodzie (powinien 0).

            Comment

            • kosta72
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.04
              • 40

              #51
              na wieshu pływaja jakieś syfy z zimnego chmielenia czy zebrac to łyżką ?

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72
                na wieshu pływaja jakieś syfy z zimnego chmielenia czy zebrac to łyżką ?
                Nie, najwyżej tuż przez rozlewem, dla ułatwienia dekantacji. A w ogóle to nie otwieraj fermentora na cichej, ma być szczelnie zamkniety, bez dostępu powietrza.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • ART
                  Śródmieście, Nowy Świat 27, Kufle i Kapsle Nowy Świat
                  ART
                  Widzę że KiKów napączkowało w Warszawie. Taki tam kawiarniany klimat z widokiem na często patrolowaną ulicę. Ciekawy czarnolustrzany sufit.

                  Kranów piwnych 11. Piwa w dobrej formie.

                  Ale co przykuło uwagę w szczególności - któż to na ten super pomysł wpadłbył?!...
                  2024-04-24, 19:05
                • ART
                  Nowy Browar Gdański, APA Gdańska
                  ART
                  Zdaje się całkiem niedawno zaczęli puszkować swoje piwa. Dwa lata temu tylko butelki z zawieszką można było kupić na wynos. A ten egzemplarz zakupiony wysyłkowo przez OMB.

                  ekstr 11.5 / 4,7 alk.

                  Bardzo dobrze pijalne jaśniuteńkie i lekkie w odbiorze piwo. Chmielenie...
                  2025-01-05, 00:03
                • Ahumba
                  2025.05.16-18 - Katowice, Lotny Festiwal Piwa (NOWY TERMIN)
                  Ahumba
                  Zapowiedź festiwalu na stronie. Na razie poza datą i miejscem jeszcze brak konkretów
                  Start
                  2025-05-23
                  Koniec
                  2025-05-25
                  Adres
                  Katowice, plac przy spodku
                  2024-11-29, 11:57
                • pebejot
                  USA, Nowy Jork, 78N 11th st, Brooklyn Brewery
                  pebejot
                  Na Brooklynie, niedaleko Greenpointu znajduje się browar restauracyjny Brooklyn Brewery.
                  Browar działa od 1987 roku i zlokalizowany jest w typowo amerykańskiej, ponurej przedmiejskiej dzielnicy z samobójczą urodą architektury.
                  Do browaru najłatwiej dostać się metrem do stacji Nassau....
                  2022-03-08, 14:02
                • Alkoneser
                  Browary restauracyjne w Polsce
                  Alkoneser
                  Cześć,
                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                  2024-08-05, 11:26
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...