Nowy Browar Amatorski na Ursynowskim Grabownie Bardzo Ambitny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kosta72
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 40

Piwo Ala Grodziskie

Witam wszystkich w Sobote nawarzylem piwo Ala grodziskie z zestawu browamatora , zacieranie poszło bez problemu proba jodowa pozytywna filtrowanie troche dlugo ale pod koniec wyszło wszystkioego ok 18 l 11 BLG nie dolewalem wody by dostac 20l tylko schłodziłem i wstawiłem do Fermentarora drozdze wcześniej tak jak powinno w pzregotowanej i schlodzonej brzeczce rozmnozyłem. Fermetator wstawiłem pod stoł i zapomniałem o nim na jakiś czas.
    W niedziele wieczorem jak zajżałem nie było piany tak jak w popzrednich bzreczkach. Pian była taka rachityczna i na wieczku pływały jakiś taki syfy coś jak kawałki drożdzy i korzuszki . zmierzyłem BLG było na pozionie 4 . nie wiem co robic. czekać do 5 dnia fermentacji czy butelkować zapach przyzwoity. Prosze kogoś co warzył cos podobnego o radde. Jak przebiega fermentacja pzreniczniaków. Jak slewałem do menzurki z kranika to widac ze drożdze pracują na dnie piwo jest lekko gazowane.

Pozdrawiam

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Jeżeli jest 4 to zlej na cichą. Po tygodniu do butelek.

Widzę, że się rozkręcasz, powodzenia
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• kosta72
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.04
        • 40

nigdzie w instrukcji nie było pisane by zostawiac Gudzinondzkie na cichej ale dziś wieczorkiem go zleje mam jecze pytanie w książce pisali by dodac 4g żelatyny do klawowania , jak to zrobic rozpuśćic w kubku wody i wlac tylko nie wiem czy mieszać czy wlac po prostu by opadła na dno gdzie będzie cementować osad .

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Ja dałem Grodziskie na cichą. Może tydzień to za długo ale kilka dni mu nie zaszkodzi. Żelatyny nie używałem. Samo się sklarowało.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• kosta72
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 40

Plan na następną warke experyment

Jest wiosna a u mnie w ogródku jest dużo różnych zół dlatego stwierdzilem ze zrobie experyment i chciałem zaczęrknąć opinii fachowców. Plan następujący.

Słod Pilznieski 5 kg
            Będe zacieral klasycznie z jedną pzrerwą godzinną w tempe 67C
            Potem podczas warzenia
            chmielenie Lubelskim i dodatki swizych ziół od początku warzenia
            Mellisa , Shalwia , Oregano , Garść suszonego głogu, Garść liśći mięty ogrodowej, kilka kwitków tymianku.
            do refermentacji planuje uzyc 200g glukozy ( cukru winogronowego)

Pytanie do doświdczonych czy oby Słód pilznienski wystarczy czy dodac coś innego do smaku che uzyskac jasne piwo typu ale z wyrażnym smakiem ziłowym

Pozdrawiam

Comment

• kosta72
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.04
              • 40

Problem z nagazowaniem

Warka nr 2 piwo ciemne pod tytułem Czarna Suka nie chce sie nagazowac po 1 odstania, podejżewam ze za wcześnie wniosłem piwo do piwniczki dziś wyciągam i każdą butelke pomieszam i zostawie na weekend w cieple zobaczy lu zostawić w piwnicy i czekać

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Bądz cierpliwy. Jeden z Pilsów też się nie chciał mi gazować, nawet po miesiącu. A teraz gazu, że aż miło
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• kosta72
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.04
                  • 40

IPA - fatalne filtrowanie

Wczioraj warzyłem IPA z zestawu Browamator (tozn to samo co w zestawie tylko sółd śrotowalem w sklepiku na żoliborzu).
                  1. Zacieranie 1h w tem ok 67 C ale czasmi była wyższa czasmi niższa cieżko mi byóło utrzymac tem w tak gęstym zacierze 1:1,5 była proporcii wody do słodu.
                  2. Potem ok 1 w tem pow 70C czylo ok 72 - 75 do negatywnej próby jodowej
                  i zacał sie koszmar z filtrowaniem niec nie chiaolo cieć jak wlalem do kadzi filtracyjnej
                  zlalem spowtotem do gara podgzrełem od 78 C wyciągnąlem motłó rondelkiem i potem wlalem całość i rószyło po 2 h filtrowanie i wysładania udało mi sie uzyskac ok 22 l bzreczi nie miałem siły mierzyc BLG nie nie tylko zaczełem gotowanie i chmielenie po akcji godzina ok 3:00 poszedłem spac rano o 7:00 tem była ok 38C-40C zapodałem drzozdze US56 i zobaczymy co sie stanie bzreczka mętna kolor czerwono zielony po mimo ze chmiel pzrdcedziłem pzrez sitko. ilość ok 19-20 l (2l wyparowało podczas gotowania).
                  Jestem ciekaw co wyjdzie może po cichej fermentacji piwo sie sklaruje aha w ost min gotowania dodałem 1 l mchu irlandziego

Na marginesie Grodziskie po 3 dniech smakuje calkiem niezle i nawet jest dobzre nagazownae
                  Ciemne które robilem jako 2 warka jeszce sie nie nagazowało ( moze sie nagazuje oznaki zycia drzodzy są kazda z butelek wstzrąsnalem i zostawilem niech lezy w piwniczce 16C)

Męcząca była ta watrka a ceka mnie jeszcze warzenie PA zobaczymy co będzie
                  Pierwsza warka Pale Ale doskonała

Comment

• coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72 Wyświetlenie odpowiedzi
                    zacał sie koszmar z filtrowaniem niec nie chiaolo cieć jak wlalem do kadzi filtracyjnej
                    zlalem spowtotem do gara podgzrełem od 78 C wyciągnąlem motłó rondelkiem i potem wlalem całość i rószyło po 2 h filtrowanie i wysładania udało mi sie uzyskac ok 22 l bzreczi nie miałem siły mierzyc BLG nie nie tylko zaczełem gotowanie i chmielenie po akcji godzina ok 3:00 poszedłem spac rano o 7:00 tem była ok 38C-40C zapodałem drzozdze US56 i zobaczymy co sie stanie bzreczka mętna kolor czerwono zielony po mimo ze chmiel pzrdcedziłem pzrez sitko.
                    - co do filtrowania - czy nie zapomiałes o podbiciu przez wlaniem zacieru do wiadra?
                    - w przypadku przytkania możesz postawić filtrator wysoko i podłączyć do kranika długi wężyk, powinno to zapewnić dodatkowe ssanie.
                    - mętnością się nie przejmuj, zdąży się sklarować. Brzeczki nastawnej wg. mnie lepiej nie przecedzać przez sitko, wystarczy zdekantować zostawiając grubszy osad w garnku
                    - 40* to znowu za dużo dla drożdży, max. 25-30*. Czy w ogóle nie chłodziłeś granka?

Comment

• kosta72
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.04
                      • 40

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                      - co do filtrowania - czy nie zapomiałes o podbiciu przez wlaniem zacieru do wiadra?
                      - w przypadku przytkania możesz postawić filtrator wysoko i podłączyć do kranika długi wężyk, powinno to zapewnić dodatkowe ssanie.
                      - mętnością się nie przejmuj, zdąży się sklarować. Brzeczki nastawnej wg. mnie lepiej nie przecedzać przez sitko, wystarczy zdekantować zostawiając grubszy osad w garnku
                      - 40* to znowu za dużo dla drożdży, max. 25-30*. Czy w ogóle nie chłodziłeś granka?
                      podbicie było ale chyba wiadro do filtratora mam proche za szerokie , będe musiał zreobic filtr z rurek w wolnej chwili lub złe podbijam wlewam gorącą wode na dno fermetatora wkaldam kadź filtracyjną i wylewam garz z gorącym zacierem czekam 1h i nic nie oadło dopiero po ponownym podgzraniu sie udao chyba będe musiał robić większe podbicei i mniejszy strumien ustawić
                      bzreczke pzredcedzałem przez sito jak była jeszce wrząca( by wyłowic blotko chmielowe) i zamkąłem przykrywą filtratora by coś do niej nie wpadło a nie miałem jak chłodzić bzreczke poniewaz nie mam wanny w domu tylko brodzik z pzrysznicem - następny wydatek chłodnica. Ale bzreczka tez pobila rekord w stygnięciu. Mam nadzjeje ze dzożdze rusza i je nie zabiłem

Comment

• coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

podbicie było ale chyba wiadro do filtratora mam proche za szerokie
                        Podbicie jest po to, żeby ziarenka młóta nie wbijały się w otworki przy wlewaniu zacieru, więc woda z podbicia musi być troszkę powyżej otworów, inaczej nie spełnia swego zadania.
                        Inny sposób, to wlewanie do wiadra najpierw paru litrów "rzadkiego" z góry garnka, wtedy nawet można zrezygnować z robienia podbicia.
                        Mogę Ci też podarować mój stary filtrator z rurek.

A chłodzenie jest koniecznością, także ze względu na smak piwa.

Comment

• kosta72
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.04
                          • 40

a czym filtrujesz teraz ? jeżeli nie używasz ctarego filytratora to chętnie stestuje filtrowanie godzinami kadzią filtracyjną pożera za dużo czasu.
                          za dużowody do podbicia to prwawie 4-5 l i wydajność spada
                          o worku filtracyjnym po pzreczytaniu kilku postow nawet nie zaczynam
                          musze wymyśleć coś do chłodzenia chyba kupie chłodnice zanurzeniową

Comment

• coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

a czym filtrujesz teraz ? jeżeli nie używasz ctarego filytratora to chętnie stestuje filtrowanie godzinami kadzią filtracyjną pożera za dużo czasu.
                            Mam taki filtrator, stary jest podobny tylko bardziej pokraczny, i będziesz musiał dokupić wężyk do niego.
                            Ale przy odrobinie wprawy kadzią też można filtrować dobrze, nawet bez podbicia.

Comment

• kosta72
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.04
                              • 40

Drożdrze ruszyły

Pomiko kilku blędów drożdrze ruszyły i pracuja szybko i ladnie bzreczka z IPA fermentuje i mam nadzieje ze wszystjko będzie w porządku nie zaglądam do fermentatora aż do soboty a potem pzrelewam na cichą. Mam pytanie do większości co robicie byu sie 20l garnek szybciej zagotował ?? doprowadzenie do wrzątku 20 l zajmuje mi ok 45min.
                              I w jaki sposob mozna pzrechowywać drożdze i jak długo i które te z buyżliwej fermentacji czy te z cichej

Comment

• sodom
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.12
                                • 351

Najlepiej przechowywać w zamrażarce.

Comment

Przetwarzanie...
                                X