Browar domowy BIL

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Jesteś pewna?
    Przyjęłam założenie, że K_Z wie, że drożdże dodaje się do schłodzonej brzeczki, zatem jeśli to ząłożenie jest prawdziwe, to tak - jestem pewna

    Banaszek, nie strasz kolegi. Mi się jeszcze nigdy brzeczka nie zepsuła przez nocne chłodzenie. Wiem, co jest zalecane, ale wypowiadam się jako praktyk
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • banaszek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.02
      • 617

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Banaszek, nie strasz kolegi. Mi się jeszcze nigdy brzeczka nie zepsuła przez nocne chłodzenie. Wiem, co jest zalecane, ale wypowiadam się jako praktyk
      Wiem, wiem, już nie straszę. Ale zauważ, że podałem również swój przykład - pszenica kwas! I nie sądzę, że był to kwas przez bylejakość dezynfekcji. No, ale może wtedy była burza z piorunami. W Zeszycie Piwowara nie mam niestety rubryki na aurę


      Comment

      • Kopickie-Zamkowe
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.03
        • 29

        #18
        4 lipca piwko zostało przelane na cicha fermentacje

        Comment

        • Kopickie-Zamkowe
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.03
          • 29

          #19
          Mam pytanie moja warka na cichej ma jeszcze 4 Blg czy trzymac ja nadal na cichej czy przelewac do butelek??

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
            Mam pytanie moja warka na cichej ma jeszcze 4 Blg czy trzymac ja nadal na cichej czy przelewac do butelek??
            Można zlewać, można trochę potrzymać. Generalnie na cichej już za bardzo Blg nie spada (zwłaszcza w przypadku górnej fermentacji), bardziej chodzi o sklarowanie piwa przed butelkowaniem.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Kopickie-Zamkowe
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.03
              • 29

              #21
              Warka 3 " Pańskie "

              08.08.2007 Warka numer 3 " Pańskie" ( zacieranie) zestaw niemiecki pils z piwowar.biz

              Surowce:
              słod pilznieński 4kg
              słod Karaplis 0,3 kg
              słod monachijski 0,2 kg
              chmiel lubelski 100g
              drożdze saflager S-23 11,5g

              Gotowanie w 15 litrach wody woda z kranu

              30 min w 65 stopniach
              20 min w 72 stopniach
              plus 10 min do uzyskania negatywnej proby jodowej

              filtracja
              2x 6 litrów temp wody max 72 stopnie
              filtrowalem w kadzi filtracyjnej wlasnej roboty na wzor tej z browamatora
              po wysladzaniu wyszlo 17 litrow. Przed chmieleniem dodalem 3 litry wody
              nie wiem czy to dobrze prosze o rade??


              chmielenie:
              30 min 30g
              20min 30g
              10min 40g
              Filtracja chmielin chlodznie drozdze zadalem dzisiaj rano 11.5 g
              wyszlo 18 litrow

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                filtracja
                2x 6 litrów temp wody max 72 stopnie
                filtrowalem w kadzi filtracyjnej wlasnej roboty na wzor tej z browamatora
                po wysladzaniu wyszlo 17 litrow. Przed chmieleniem dodalem 3 litry wody
                nie wiem czy to dobrze prosze o rade??
                W zasadzie nie jest to błędem, ale czy nie lepiej było przelać jeszcze te 3-6 litrów przez kadź filtracyjną, zawsze by jeszcze trochę cukru wypłukało. A jakie wyszło Blg?

                chmielenie:
                30 min 30g
                20min 30g
                10min 40g
                A nic na goryczkę (60 min)?

                Comment

                • Kopickie-Zamkowe
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.03
                  • 29

                  #23
                  12blg
                  w zestawie byl tylko goryczkowy chmiel 100g

                  Comment

                  • Kopickie-Zamkowe
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.03
                    • 29

                    #24
                    Po 4 dniach intensywnej fermentacji piana opadla. %blg przelewac na cicha czy poczekac jeszcze dwa dni. Dzieki pozdrawiam

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                      Po 4 dniach intensywnej fermentacji piana opadla. %blg przelewac na cicha czy poczekac jeszcze dwa dni. Dzieki pozdrawiam
                      Po opadnięciu piany w zasadzie można przelewać, ale wartość 5 Blg jest nieco za wysoka, może poczekaj do pełnego tygodnia, piwu nie zaszkodzi a moze odfermentuje jeszcze z 0.5 stopnia.

                      Comment

                      • Kopickie-Zamkowe
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.03
                        • 29

                        #26
                        Warka nr. zostala zakapslowana wyszlo 31 butelek. Mam pytanie moja druga warka uwarzona z brewkitu "prawdziew ALE 11 blg gornej fermentcji", podczas degustacji czuc dosyc nie przyjemny zapach cos jak stara szmata nie wiem z czego moze wynikac taki zapach piwo lezakowalo w piwnicy w stalem temp do 20 stopni.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopickie-Zamkowe Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka nr. zostala zakapslowana wyszlo 31 butelek. Mam pytanie moja druga warka uwarzona z brewkitu "prawdziew ALE 11 blg gornej fermentcji", podczas degustacji czuc dosyc nie przyjemny zapach cos jak stara szmata nie wiem z czego moze wynikac taki zapach piwo lezakowalo w piwnicy w stalem temp do 20 stopni.
                          Zapach szmaty może być związany z natlenieniem piwa np. podczas obciągu lub rozlewu.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Kopickie-Zamkowe
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.03
                            • 29

                            #28
                            Warka numer 4 STOUT "CHŁOPSKIE"(zacieranie)



                            Zestaw z browamatora Stout

                            Słod Pale ALe Weyermann 3,2 kg
                            słód Carafa Typ 2 0,1 kg
                            jęczmień palony(roated barley) Weyermann 0,3kg
                            płatki jęczmienne błyskaiwczne 0,5kg
                            chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
                            drożdze Safale S-04 11,5


                            Zacieranie w 16litrach wody z karnu
                            45 minut 67 stopniach
                            15 minut w 72 stopniach
                            pogrzanie do 76 stopni proba jodowa pozytywna - Filtracja
                            Wysładzanie 8 litrami wody temp.75 stopni w ciagu 1h

                            Chmielenie 1h na poczatku 15g i 10g po 30 minutach gotowania

                            odcedzanie chmielin i szybkie chłodzenie na podworku w nocy bylo 5 stopni drodze zadane 20,09 o godzinie 6 rano
                            wyszlo 18 litrow

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X