Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuzzy
Wyświetlenie odpowiedzi
Nanobrowar JRŁ, domowe warzenie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedziPłatki błyskawiczne należy kleikować?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziBłyskawicznych nie trzeba zrobili to w fabryce, powinien być opis na opakowaniu jak się je przyrządza z tego można wywnioskować czy potrzebne jest kleikowanie.
A tak przy okazji, to przy szacowaniu wydajności zacierania jak uwzględniać część zasypu w postaci płatków? Jak normalny słód?
Comment
-
-
#10, 25.03.2008
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuzzy Wyświetlenie odpowiedziPo prawie dwóch tygodniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem 100g glukozy na 19l. Smak piwa zielonego całkiem niezły.
Zastanawiam się czy nie dałem za mało cukru do refermentacji. Ilość, w sumie dość niewielką, wyliczyłem przy pomocy kalkulatora.
Mam nadzieję, że małe nagazowanie wynika z niewielkiej ilość drożdży pozostałych w piwie po cichej fermentacji oraz temperatury w której stoi piwo (ok. 9-10C), i że z czasem nagazowanie się poprawi. Jest to o tyle dla mnie istotne, że w kolejce do rozlewu mam jeszcze dwie warki fermentujące na tych samych drożdżach i w tym samym zakresie temeratur a nie chciałbym mieć wszystkich lagerów bez gazu.
Comment
-
-
#11, 25.03.2008
Po dwóch tygodniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem cukru w ilości 5,5g/l.
Parametry piwa wyliczone przy pomocy ProMash
Ekstrakt początkowy ~12 BLG
Ekstrakt końcowy ~3,5BLG
Zawartość alkoholu ~4,5% (bez uwzględnienia refermentacji)
Comment
-
-
#12, Koźlak wrześniowy - 02.04.2008
Po dwóch tygodniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem cukru w ilości 7g/l. Wyszło 22x0,5 + 21x0,33 + odrobina do degustacji
Parametry piwa w przeliczeniu na 20C za pomocą ProMash
Ekstrakt pocztkowy ~16°BLG
Ekstrakt końcowy ~3,7°BLG
Zawartość alkoholu ~6,7% (bez uwzględnienia refermentacji)
PS.
Tą warką przekroczyłem 200l rozlanego piwaLast edited by fuzzy; 2008-04-03, 07:40.
Comment
-
-
#13, "trzynastka" - 10.04.2008
Po 15 dniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem cukru w ilości ~7,7g/l. Zabutelkowałem 31x0,66 + kilka łyków do degustacji.
Parametry piwa w przeliczeniu na 20C za pomocą ProMash
Ekstrakt pocztkowy ~13°BLG
Ekstrakt końcowy ~3,1°BLG
Zawartość alkoholu ~5,3% (bez uwzględnienia refermentacji)
Zielone piwo smakuje, hmm ... przyzwoicie. Łagodna goryczka, przyjemny zapach, ciemny kolor i lekko kwaskowy posmak. Mam nadzieję, że pochodzi on od słodu pszenicznego i nic w piwo się nie wdało.
Comment
-
-
#14, Ale Podwójnie Chmielone - 23.04.2008
Na inaugurację górno-fermentacyjnej części sezonu uwarzyłem podwójnie chmielonego Ale wg przepisu znalezionego na Piwo.org.
Zasyp
- słód pilzneński jasny (4 EBC Optima) - 4,2 kg
Zacieranie
Woda kranówa, odstana 24h.
całość słodu wsypana do 13l wody o temp 40C
62-60°C - 10 minut
72-70°C - 55 minut, próba jodowa negatywna
podniesienie do 76°C
Filtracja i wysładzanie
Filtrację rozpocząłem po ok. 15 minutach od zakończenia zacierania.
4 litry brzeczki przedniej zwróciłem do ponownego filtrowania.
Wysładzałem wodą o temp. 80C aż do uzyskania 23 litrów filtratu.
Całość filtracji i wysładzania trwała około 60'.
Chmielenie
0' - 26g chmiel goryczkowy Marynka, granulat
45' - 40g chmiel aromatyczny Lubelski, granulat
75' - 5g mech irlandzki, namoczony
80' - 14g chmiel aromatyczny Lubelski, granulat
90' - koniec
Podczas chmielenia odparowało ponad 6 litry wody.
Po raz pierwszy od kilku warek, miałem bardzo słaby przełom i niewielką ilość osadu gorącego a brzeczka po chmieleniu pozostała dość mętna. Zastanawiam się czym to może być spowodowane. Praktycznie chmielenie nie różniło się niczym istotnym w porównaniu do poprzednich warek. Jedyna różnica to zacieranie praktycznie w całości na słodko i zasyp w 100% ze słodu pilzneńskiego.
Po uzupełnieniu ubytków przegotowaną wodą, otrzymałem 21 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 12 BLG (w 25C). Efektywność zacierania niecałe 65%.
Szczepienie brzeczki
Brzeczkę zaszczepiłem przy temp 25°C starterem przygotowanym z 20ml Wyeast 1084 i suchego ekstraktu. Po 12 godzinach w temp 22°C i ruszeniu fermentacji, fermentor wylądował w 16°C.
Comment
-
-
#15, Stout - 03.05.2008
Zgonie z nową świecką tradycją, w majowy weekend powstało kolejne piwo. Tym razem wybór padł na stouta wg przepisu z BA.
Zasyp
- słód pilzneński jasny (4 EBC Optima) - 1,8 kg
- słód pilzneński (3-5 EBC Weyermann) - 1,4 kg
- Carafa II (1100-1200 EBC, Weyermann) - 0,1 kg
- jęczmień palony (1100-1200 EBC, Weyermann) - 0,3 kg
- płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg
Zacieranie
Woda kranówa.
Słody jasne i płatki owsiane wsypane do 10l wody o temp 73°C
Temperatura zacieru ustaliła się na poziomie 71°C
Zacieranie na lenia 71°C -> 61°C 2h 20min
Na 35 minut przed końcem zacierania zrobiłem próbę jodową (wyszła negatywnie) i dodałem jęczmień oraz Carafę
Na koniec podniesienie do 75°C
Filtracja i wysładzanie
Filtrację rozpocząłem po ok. 30 minutach od zakończenia zacierania.
4 litry brzeczki przedniej zwróciłem do ponownego filtrowania.
Wysładzałem wodą o temp. 80C aż do uzyskania ~24 litrów filtratu.
Całość filtracji i wysładzania trwała około 90'.
Chmielenie
0' - 26g chmiel goryczkowy Marynka, granulat
75' - 5g mech irlandzki, namoczony
90' - koniec
Podczas chmielenia odparowało, standardowo, około 6 litrów wody.
Po uzupełnieniu ubytków przegotowaną wodą, otrzymałem 21 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13 BLG (w 20°C). Efektywność zacierania około 70%.
Szczepienie brzeczki
Do zaszczepienia brzeczki użyłem 200ml gęstwy z warki #14 (Wyeast 1084 - Irish Ale).
Comment
-
-
#16, Porter angielski - 09.05.2008
Przynajmniej w założeniach ma to być porter angielski. Zasyp wzorowany na zestawie z BA z niewielką modyfikacją.
Zasyp
- słód pilzneński (3-5 EBC, Weyermann) - 3,6 kg
- Caraaroma (300-400 EBC, Weyermann) - 0,2 kg
- Carafa II (1100-1200 EBC, Weyermann) - 0,2 kg
- płatki owsiane błyskawiczne - 0,1 kg
Zacieranie
Woda kranówa z dodatkiem 4g gipsu piwowarskiego.
Do 12l wody o temp 54°C wsypałem słody (bez Carafy), temperatura ustabilizowała się na poziomie 52°C.
A dalej:
52°C - 10 minut
67-65°C - 60 miut
Próba jodowa ujemna, do zacieru dodałem Carafę
72-70°C - 25 minut
Na koniec podniesienie do 76°C
Filtracja i wysładzanie
Filtrację rozpocząłem po ok. 30 minutach od zakończenia zacierania.
4 litry brzeczki przedniej zwróciłem do ponownego filtrowania.
Wysładzałem wodą o temp. 80C aż do uzyskania ~25 litrów filtratu.
Całość filtracji i wysładzania trwała około 60'.
Chmielenie
0' - 24g chmiel goryczkowy Marynka, granulat
60' - 5g mech irlandzki, namoczony
65' - 24g chmiel aromatyczny Lubelski, granulat
75' - koniec
Po uzupełnieniu ubytków przegotowaną wodą, otrzymałem 21 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13 BLG (w 20°C). Efektywność zacierania około 70%.
Szczepienie brzeczki
Do zaszczepienia brzeczki użyłem 200ml gęstwy, po fermentacji burzliwej, z warki #15 (Wyeast 1084 - Irish Ale).
Comment
-
-
#14, Ale Podwójnie Chmielone - 15.05.2008
Po 12 dniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem cukru w ilości ~8g/l. Zabutelkowałem 39 x 0,5l.
Parametry piwa w przeliczeniu na 20C za pomocą ProMash
Ekstrakt pocztkowy ~12,3°BLG
Ekstrakt końcowy ~4,2°BLG
Zawartość alkoholu ~4,4% (bez uwzględnienia refermentacji)
Zielone piwo jest bardzo dobre w smaku. Bardzo przyjemny zapach, niezbyt nachalna goryczka. Inne moje piwo chmielone na zimno (IPA) na tym etapie miało bardzo silny smak chmielu. Wygląda na to, że chmielenie za pomocą tabletki jest zdecydowanie łagodniejsze niż przy użyciu granulatu.
Comment
-
Comment