Nanobrowar JRŁ, domowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fuzzy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.02
    • 124

    Nanobrowar JRŁ, domowe warzenie

    Witam wszystkich serdecznie,

    Decyzja o warzeniu zapadła dość spontanicznie - kupując w sklepie winiarskim kolejny balon na wino wpadły mi w oko brewkity. Przy okazji kolejnej wizyty w sklepie zakupiłem brewkit Coopersa i pojemnik fermentacyjny. I tak się wszystko zaczęło . Po gotowcu od razu wziąłem się za zacieranie - jak spadać to z wysokiego konia ;-)

    Jak na razie mam za sobą pięć warek, mniej lub bardziej udanych. Z dwóch jestem zadowolony, jedna jest do bani, a na ocenę dwóch kolejnych jest stanowczo za wcześnie. Na razie, z uwagi na pogodę, robię przerwę do jesieni. Na jesień mam kilka planów, jeżeli warki się udadzą to pozostanę przy browarnictwie na dłużej, jeżeli nie ... ograniczę się chyba do robienia win.

    W niniejszym wątku postaram się opisywać swoje postępy na polu warzelniczym.
  • fuzzy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.02
    • 124

    #2
    #1 Coopers Stout - 26.01.2007

    Warka na bazie brewkita Coopers Stout plus ekstrakt słodowy Dark malt extract.
    Postępowanie wedle zaleceń producenta.

    Tydzień fermentacji burzliwej, tydzień cichej. Początkowe BLG 11,8 końcowe w okolicach 4. Po uwzględnieniu cukru użytego do refermentacji zawartość alkoholu wyliczyłem na ~4.1%. Rozlane do butelek 07.02.2007.

    Z uwagi na zbyt małą wiedzę i praktykę nie podejmę się opisania walorów smakowo-zapachowych tego piwa. Parktycznie wszystkim, którzy mieli okazję próbować smakuje. Do dnia dzisiejszego pozostało mniej niż połowa.

    Na jesieni spróbuję uwarzyć milk stouta ze słodów.

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #3
      Gratuluję odwagi oraz zachęcam do podzielenia się uwagami odnośnie warzenia.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • fuzzy
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.02
        • 124

        #4
        #2 Irish Red Ale - 19.02.2007

        Warka na bazie zestawu słodów z Browamatora:
        słód Pale Ale Weyermann - 2.7 kg
        słód Monachijski typ I Weyermann - 0,8 kg
        słód Carared Weyermann - 0,5 kg
        chmiel Marynka - 20g
        chmiel Lubelski - 30 g
        drożdże Safale S-04

        zalecane zacieranie:
        67C - 60 minut
        72C - do negatywnej próby jodowej
        podnieść do 76C i filtrować

        gotowanie 60 minut:
        w 5 minucie Marynka
        w 30 minucie Lubelski

        Z uwagi na brak garnków odpowiedniej wielkości oraz na zerowe doświadczenie warzelnicze postanowiłem zrobić piwo z połowy zasypu, co okazało się bardzo dobrym pomysłem.

        W trakcie pierwszej przerwy potłukłem jedyny posiadany precyzyjny termometr w zakresie temperatur 0-100C i musiałem improwizować. Znalazłem stary termometr zegarowy na termoparze z podziałką co 2C. Niestety z uwagi na dużą bezwładność okazał się nieprzydatny. Nie miałem jak dopilnować zalecanych przerw w efekcie próba jodowa okazała się mocno pozytywna . Brzeczka wyszła dość mętna i mdła w smaku.

        Początkowe BLG - 11.5
        Końcowe BLG - 6

        Rozlane do butelek 09.03.2007

        Comment

        • fuzzy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.02
          • 124

          #5
          W tym tygodniu dokonałem próby organoleptycznej, wynik mocno niezadowalający. "Piwo" co prawda jest dobrze nagazowane, niestety to jedyny pozytyw jaki mogę na jego temat napisać. W smaku jest puste jak bęben a i zapach pozostawia wiele do życzenia. Dam mu jeszcze z miesiąc, jak się nie poprawi to te kilkanaście butelek wyląduje w ścieku.

          Comment

          • fuzzy
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.02
            • 124

            #6
            #3 Irish Red Ale - 07.03.2007

            Druga połowa zasypu z warki nr #2

            Tym razem obyło się bez niespodzianek i proces warzenia przebiegał zgodnie z zaleceniami. Otrzymałem 10 litrów brzeczki nastawnej o 13,5 BLG

            Zlanie na cichą - 15.03.2007
            Rozlane do butelek - 09.03.2007

            Wyszło 18 butelek 0,5l.

            Comment

            • fuzzy
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.02
              • 124

              #7
              #4 A`la Grodziskie - 17.03.2007

              Po częściowym niepowodzeniu z warką nr #2, postanowiłem zrobić coś prostszego z gwarancją sukcesu, padło na pszeniczne A`la Grodziskie na bazie zestawu słodów z Browamatora:
              - słód wędzony Weyermann - 1,5 kg
              - słód pszeniczny jasny Weyermann - 1 kg
              - chmiel Lubelski - 50g
              - drożdże Safbrew S-33

              zacieranie:
              37C - 30 minut
              50C - 20 minut
              70C - 30 minut
              75C - 30 minut

              chmielenie - 90 minut:
              30g chmielu od początku gotowania
              20g chmielu po 20 minutach

              Proces zacierania przebiegał bez większych problemów. Po chmieleniu uzyskałem 18 l brzeczki nastawnej 8 BLG, co dało efektywność zacierania w okolicach 57,5%. Fermentacja przebiegała sprawnie, po pięciu dniach fermentacji burzliwej piwo trafiło do butelek.

              Comment

              • fuzzy
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.02
                • 124

                #8
                #5 Pszeniczne ciemne - 02.05.2007

                Przy okazji długiego weekendu postanowiłem uwarzyć kolejne piwo pszeniczne. Tym razem wybrałem pszeniczne ciemne z Browamatora, otrzymało roboczą nazwę "Pierwszomajowe" .

                skład:
                - słód pilzneński Weyermann - 1,3 kg
                - słód pszeniczny jasny Weyermann - 1,9 kg
                - słód monachijski Typ II Weyermann - 0,6 kg
                - słód Carawheat - 0,2 kg
                - słód pszeniczny czekoladowy - 0,05 kg
                - chmiel aromatyczny Lubelski, granulat - 40g

                zacieranie:
                słody bez czekoladowego
                - 46C - 10 minut
                - 53C - 15 minut
                - 63C - 30 minut
                - 72C - do negatywnej próby jodowej
                dodanie słodu czekoladowego i podgrzanie do 78C

                chmielenie - 80 minut
                - 20g chmielu po 10 minutach gotowania
                - 10g chmielu po 50 minutach gotowania
                - 10g chmielu po 75 minutach gotowania

                Brzeczka nastawna, około 20 litrów ~12 BLG, efektywność zacierania w granicach 60%.

                Po siedmiu dniach fermentacji burzliwej zeszło do 5BLG i przelałem na cichą.

                Comment

                • fuzzy
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.02
                  • 124

                  #9
                  Etykieta

                  Pierwsza etykieta do pierwszego piwa:
                  Attached Files

                  Comment

                  • fuzzy
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.02
                    • 124

                    #10
                    Piwo w szklance ...

                    ... prezentuje się tak:
                    Attached Files

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      mmmmmm

                      A jak smakuje?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • fuzzy
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.02
                        • 124

                        #12
                        Smakuje bardzo
                        Co prawda nie mam porównania do innych piw zawierających słód wędzony ale jak na moje oczekiwania to smak tego piwa jest dobrze zharmonizowany. Nie przebija się na pierwszy plan ani gorycz chmielu ani kwaskowatość pszenicy ani smak wędzonki. Mam tylko pewien dylemat przy nalewaniu, nie wiem czy powinienem osad z dna pozostawić w butelce, czy może przed rozlaniem lekko go podnieść i rozlać do końca.

                        Piwo na pewno trafi do stałego repertuaru.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Ja staram się nalewać klarowne, zostawiam troche w butelce i wypijam drożdżaki z resztka piwa z butelki.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • fuzzy
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.02
                            • 124

                            #14
                            Butelkowanie - 21.05.2007

                            Przed samym rozlewem mocno się wystraszyłem, że piwo skwaśniało. Nie zaglądałem do niego przez cały okres cichej fermentacji a po zdjęciu dekla mym oczom ukazał się obraz jak na załączonym zdjęciu. Jednak po teście organoleptycznym okazało się, że piwo kwaśne nie jest a na powierzchni unoszą się drożdże. Zebrałem więc to co się dało z powierzchni piwa a następnie po dodaniu glukozy zabutelkowałem.

                            Na potrzeby refermentacji dodałem 160g glukozy rozpuszczonej w 200ml wody.
                            Attached Files

                            Comment

                            • fuzzy
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.02
                              • 124

                              #15
                              Butelki zostały oklejone

                              stosowną etykietką
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X