Nanobrowar JRŁ, domowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Terry
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 148

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuzzy Wyświetlenie odpowiedzi
    Kleikowanie
    Nie wiem czy kleikowanie przeprowadziłem prawidłowo ale stosowałem się do opisu znalezionego gdzieś na forum. 0,2 kg słodu pilzneńskiego oraz całość płatków błyskawicznych wsypałem do 4 litrów wody a następnie:
    48C - 30'
    66C - 20'
    podgrzanie do 95C
    Płatki błyskawiczne należy kleikować?

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedzi
      Płatki błyskawiczne należy kleikować?
      Błyskawicznych nie trzeba zrobili to w fabryce, powinien być opis na opakowaniu jak się je przyrządza z tego można wywnioskować czy potrzebne jest kleikowanie.

      Comment

      • fuzzy
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.02
        • 124

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
        Błyskawicznych nie trzeba zrobili to w fabryce, powinien być opis na opakowaniu jak się je przyrządza z tego można wywnioskować czy potrzebne jest kleikowanie.
        Wygląda na to, że niepotrzebnie marnowałem czas. Z drugiej strony lepiej wykonać nadmiarowo jakąś pracę, która nie zaszkodzi piwu niż pominąć coś istotnego .

        A tak przy okazji, to przy szacowaniu wydajności zacierania jak uwzględniać część zasypu w postaci płatków? Jak normalny słód?

        Comment

        • fuzzy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.02
          • 124

          #64
          #10, 25.03.2008

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuzzy Wyświetlenie odpowiedzi
          Po prawie dwóch tygodniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem 100g glukozy na 19l. Smak piwa zielonego całkiem niezły.
          Po dwóch tygodniach od zabutelkowania otworzyłem sobie jedną butelkę "do testów" ;-). Zapach, smak, goryczka, kolor bez zarzutów, klarowność w sumie też w porządku. Przyczepić się muszę do dwóch rzeczy: braku piany i niskiego nagazowania. Piana prawie wcale nie buduje się przy nalewaniu. Nagazowanie natomiast jest niewielkie, czuć lekkie szczypanie na języku podczas picia, ale przy otwieraniu butelki nie ma charakterystycznego syknięcia oraz brak jest pęcherzyków gazu odrywających się z dna szklanki po nalaniu.

          Zastanawiam się czy nie dałem za mało cukru do refermentacji. Ilość, w sumie dość niewielką, wyliczyłem przy pomocy kalkulatora.

          Mam nadzieję, że małe nagazowanie wynika z niewielkiej ilość drożdży pozostałych w piwie po cichej fermentacji oraz temperatury w której stoi piwo (ok. 9-10C), i że z czasem nagazowanie się poprawi. Jest to o tyle dla mnie istotne, że w kolejce do rozlewu mam jeszcze dwie warki fermentujące na tych samych drożdżach i w tym samym zakresie temeratur a nie chciałbym mieć wszystkich lagerów bez gazu.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #65
            moim zdaniem trochę mało tej glukozy ja bym dał ze 150 g na 19l , ale myśle że z czasem się nagazuje
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • fuzzy
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.02
              • 124

              #66
              #11, 25.03.2008

              Po dwóch tygodniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem cukru w ilości 5,5g/l.

              Parametry piwa wyliczone przy pomocy ProMash
              Ekstrakt początkowy ~12 BLG
              Ekstrakt końcowy ~3,5BLG
              Zawartość alkoholu ~4,5% (bez uwzględnienia refermentacji)

              Comment

              • fuzzy
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.02
                • 124

                #67
                #13, "trzynastka" - 26.03.2008

                W dniu dzisiejszym "trzynastka" została przelana na cichą. Gęstość spadła do ~3.7°BLG.

                Comment

                • fuzzy
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.02
                  • 124

                  #68
                  #12, Koźlak wrześniowy - 02.04.2008

                  Po dwóch tygodniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem cukru w ilości 7g/l. Wyszło 22x0,5 + 21x0,33 + odrobina do degustacji

                  Parametry piwa w przeliczeniu na 20C za pomocą ProMash
                  Ekstrakt pocztkowy ~16°BLG
                  Ekstrakt końcowy ~3,7°BLG
                  Zawartość alkoholu ~6,7% (bez uwzględnienia refermentacji)

                  PS.
                  Tą warką przekroczyłem 200l rozlanego piwa
                  Last edited by fuzzy; 2008-04-03, 07:40.

                  Comment

                  • fuzzy
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.02
                    • 124

                    #69
                    #13, "trzynastka" - 10.04.2008

                    Po 15 dniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem cukru w ilości ~7,7g/l. Zabutelkowałem 31x0,66 + kilka łyków do degustacji.

                    Parametry piwa w przeliczeniu na 20C za pomocą ProMash
                    Ekstrakt pocztkowy ~13°BLG
                    Ekstrakt końcowy ~3,1°BLG
                    Zawartość alkoholu ~5,3% (bez uwzględnienia refermentacji)

                    Zielone piwo smakuje, hmm ... przyzwoicie. Łagodna goryczka, przyjemny zapach, ciemny kolor i lekko kwaskowy posmak. Mam nadzieję, że pochodzi on od słodu pszenicznego i nic w piwo się nie wdało.

                    Comment

                    • fuzzy
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.02
                      • 124

                      #70
                      #14, Ale Podwójnie Chmielone - 23.04.2008

                      Na inaugurację górno-fermentacyjnej części sezonu uwarzyłem podwójnie chmielonego Ale wg przepisu znalezionego na Piwo.org.

                      Zasyp
                      - słód pilzneński jasny (4 EBC Optima) - 4,2 kg

                      Zacieranie
                      Woda kranówa, odstana 24h.
                      całość słodu wsypana do 13l wody o temp 40C
                      62-60°C - 10 minut
                      72-70°C - 55 minut, próba jodowa negatywna
                      podniesienie do 76°C

                      Filtracja i wysładzanie
                      Filtrację rozpocząłem po ok. 15 minutach od zakończenia zacierania.
                      4 litry brzeczki przedniej zwróciłem do ponownego filtrowania.
                      Wysładzałem wodą o temp. 80C aż do uzyskania 23 litrów filtratu.
                      Całość filtracji i wysładzania trwała około 60'.

                      Chmielenie
                      0' - 26g chmiel goryczkowy Marynka, granulat
                      45' - 40g chmiel aromatyczny Lubelski, granulat
                      75' - 5g mech irlandzki, namoczony
                      80' - 14g chmiel aromatyczny Lubelski, granulat
                      90' - koniec
                      Podczas chmielenia odparowało ponad 6 litry wody.

                      Po raz pierwszy od kilku warek, miałem bardzo słaby przełom i niewielką ilość osadu gorącego a brzeczka po chmieleniu pozostała dość mętna. Zastanawiam się czym to może być spowodowane. Praktycznie chmielenie nie różniło się niczym istotnym w porównaniu do poprzednich warek. Jedyna różnica to zacieranie praktycznie w całości na słodko i zasyp w 100% ze słodu pilzneńskiego.

                      Po uzupełnieniu ubytków przegotowaną wodą, otrzymałem 21 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 12 BLG (w 25C). Efektywność zacierania niecałe 65%.

                      Szczepienie brzeczki
                      Brzeczkę zaszczepiłem przy temp 25°C starterem przygotowanym z 20ml Wyeast 1084 i suchego ekstraktu. Po 12 godzinach w temp 22°C i ruszeniu fermentacji, fermentor wylądował w 16°C.

                      Comment

                      • fuzzy
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.02
                        • 124

                        #71
                        #14, Ale Podwójnie Chmielone - 03.05.2008

                        Po 10 dniach fermentacji burzliwej w temperaturze 16-17°C piwo zostało przelane na cichą. Gęstość spadła do ~5°BLG. Dodałem też 2/3 tabletki Hop Aroma Tab.

                        Comment

                        • fuzzy
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.02
                          • 124

                          #72
                          #15, Stout - 03.05.2008

                          Zgonie z nową świecką tradycją, w majowy weekend powstało kolejne piwo. Tym razem wybór padł na stouta wg przepisu z BA.

                          Zasyp
                          - słód pilzneński jasny (4 EBC Optima) - 1,8 kg
                          - słód pilzneński (3-5 EBC Weyermann) - 1,4 kg
                          - Carafa II (1100-1200 EBC, Weyermann) - 0,1 kg
                          - jęczmień palony (1100-1200 EBC, Weyermann) - 0,3 kg
                          - płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

                          Zacieranie
                          Woda kranówa.
                          Słody jasne i płatki owsiane wsypane do 10l wody o temp 73°C
                          Temperatura zacieru ustaliła się na poziomie 71°C
                          Zacieranie na lenia 71°C -> 61°C 2h 20min
                          Na 35 minut przed końcem zacierania zrobiłem próbę jodową (wyszła negatywnie) i dodałem jęczmień oraz Carafę
                          Na koniec podniesienie do 75°C

                          Filtracja i wysładzanie
                          Filtrację rozpocząłem po ok. 30 minutach od zakończenia zacierania.
                          4 litry brzeczki przedniej zwróciłem do ponownego filtrowania.
                          Wysładzałem wodą o temp. 80C aż do uzyskania ~24 litrów filtratu.
                          Całość filtracji i wysładzania trwała około 90'.

                          Chmielenie
                          0' - 26g chmiel goryczkowy Marynka, granulat
                          75' - 5g mech irlandzki, namoczony
                          90' - koniec
                          Podczas chmielenia odparowało, standardowo, około 6 litrów wody.

                          Po uzupełnieniu ubytków przegotowaną wodą, otrzymałem 21 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13 BLG (w 20°C). Efektywność zacierania około 70%.

                          Szczepienie brzeczki
                          Do zaszczepienia brzeczki użyłem 200ml gęstwy z warki #14 (Wyeast 1084 - Irish Ale).

                          Comment

                          • fuzzy
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.02
                            • 124

                            #73
                            #16, Porter angielski - 09.05.2008

                            Przynajmniej w założeniach ma to być porter angielski. Zasyp wzorowany na zestawie z BA z niewielką modyfikacją.

                            Zasyp
                            - słód pilzneński (3-5 EBC, Weyermann) - 3,6 kg
                            - Caraaroma (300-400 EBC, Weyermann) - 0,2 kg
                            - Carafa II (1100-1200 EBC, Weyermann) - 0,2 kg
                            - płatki owsiane błyskawiczne - 0,1 kg

                            Zacieranie
                            Woda kranówa z dodatkiem 4g gipsu piwowarskiego.
                            Do 12l wody o temp 54°C wsypałem słody (bez Carafy), temperatura ustabilizowała się na poziomie 52°C.
                            A dalej:
                            52°C - 10 minut
                            67-65°C - 60 miut
                            Próba jodowa ujemna, do zacieru dodałem Carafę
                            72-70°C - 25 minut
                            Na koniec podniesienie do 76°C

                            Filtracja i wysładzanie
                            Filtrację rozpocząłem po ok. 30 minutach od zakończenia zacierania.
                            4 litry brzeczki przedniej zwróciłem do ponownego filtrowania.
                            Wysładzałem wodą o temp. 80C aż do uzyskania ~25 litrów filtratu.
                            Całość filtracji i wysładzania trwała około 60'.

                            Chmielenie
                            0' - 24g chmiel goryczkowy Marynka, granulat
                            60' - 5g mech irlandzki, namoczony
                            65' - 24g chmiel aromatyczny Lubelski, granulat
                            75' - koniec

                            Po uzupełnieniu ubytków przegotowaną wodą, otrzymałem 21 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13 BLG (w 20°C). Efektywność zacierania około 70%.

                            Szczepienie brzeczki
                            Do zaszczepienia brzeczki użyłem 200ml gęstwy, po fermentacji burzliwej, z warki #15 (Wyeast 1084 - Irish Ale).

                            Comment

                            • fuzzy
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.02
                              • 124

                              #74
                              #15, Stout - 09.05.2008

                              Po tygodniu fermentacji burzliwej w temperaturze 16-17°C piwo zostało przelane na cichą. Gęstość spadła do ~4°BLG.

                              Comment

                              • fuzzy
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.02
                                • 124

                                #75
                                #14, Ale Podwójnie Chmielone - 15.05.2008

                                Po 12 dniach fermentacji cichej piwo zostało rozlane do butelek z dodatkiem cukru w ilości ~8g/l. Zabutelkowałem 39 x 0,5l.

                                Parametry piwa w przeliczeniu na 20C za pomocą ProMash
                                Ekstrakt pocztkowy ~12,3°BLG
                                Ekstrakt końcowy ~4,2°BLG
                                Zawartość alkoholu ~4,4% (bez uwzględnienia refermentacji)

                                Zielone piwo jest bardzo dobre w smaku. Bardzo przyjemny zapach, niezbyt nachalna goryczka. Inne moje piwo chmielone na zimno (IPA) na tym etapie miało bardzo silny smak chmielu. Wygląda na to, że chmielenie za pomocą tabletki jest zdecydowanie łagodniejsze niż przy użyciu granulatu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X