#23, jasne pełne - 24.01.2009
Po prawie dwumiesięcznej przerwie, spowodowanej problemami z cichą fermentacją (ale o tym w wolnej chwili), przyszedł w końcu czas na uwarzenie kolejnego piwa.
Zasyp
- pilzneński (WES) 3-4 EBC - 3,0 kg
- monachijski (WES) 15-17 EBC - 1,0 kg
- mąka pszenna - 0,2 kg
Zacieranie
Zasyp zalany zimną wodą (z sieci) na 25 minut w celu zakwaszenia, a następnie:
64°C - 15'
64°C->72°C - 15'
72°C - 50'
70°C -> 76°C 20'
Filtracja i wysładzanie
Około 15 minut na ułożenie się złoża filtracyjnego. Pierwsze 4 litry filtratu zwrócone do ponownego filtrowania. Wysładzanie wodą (twardą, ze studni) o temp. 80°C do objętości 26l (chyba trochę za dużo). Łączny czas wysładzania/filtrowania to ok. 40 minut
Chmielenie
70' - 25g Marynka, granulat
15' - 4g mech irlandzki
5' - 10g Lubelski, granulat
Podczas chmielenia odparowało 5l wody.
Po wystudzeniu zlałem (jednocześnie natleniając) brzeczke do fermentora i dokonałem pomiaru, uzyskałem 21L/13°BLG/26°C co daje efektywność zacierania na poziomie ~70% w odniesieniu do masy zasypu.
Szczepienie brzeczki
Natlenioną brzeczkę zaszczepiłem starterem Bavarian Lager i odstawiłem do pomieszczenia o temp 15°C.
Starter zrobiony z drożdży obudzonych tydzień wcześniej z hibernacji w glicerynie.
Po prawie dwumiesięcznej przerwie, spowodowanej problemami z cichą fermentacją (ale o tym w wolnej chwili), przyszedł w końcu czas na uwarzenie kolejnego piwa.
Zasyp
- pilzneński (WES) 3-4 EBC - 3,0 kg
- monachijski (WES) 15-17 EBC - 1,0 kg
- mąka pszenna - 0,2 kg
Zacieranie
Zasyp zalany zimną wodą (z sieci) na 25 minut w celu zakwaszenia, a następnie:
64°C - 15'
64°C->72°C - 15'
72°C - 50'
70°C -> 76°C 20'
Filtracja i wysładzanie
Około 15 minut na ułożenie się złoża filtracyjnego. Pierwsze 4 litry filtratu zwrócone do ponownego filtrowania. Wysładzanie wodą (twardą, ze studni) o temp. 80°C do objętości 26l (chyba trochę za dużo). Łączny czas wysładzania/filtrowania to ok. 40 minut
Chmielenie
70' - 25g Marynka, granulat
15' - 4g mech irlandzki
5' - 10g Lubelski, granulat
Podczas chmielenia odparowało 5l wody.
Po wystudzeniu zlałem (jednocześnie natleniając) brzeczke do fermentora i dokonałem pomiaru, uzyskałem 21L/13°BLG/26°C co daje efektywność zacierania na poziomie ~70% w odniesieniu do masy zasypu.
Szczepienie brzeczki
Natlenioną brzeczkę zaszczepiłem starterem Bavarian Lager i odstawiłem do pomieszczenia o temp 15°C.
Starter zrobiony z drożdży obudzonych tydzień wcześniej z hibernacji w glicerynie.
Comment