Nanobrowar JRŁ, domowe warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fuzzy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.02
    • 124

    #45, Monachijskie jasne, 05-02-2011

    Styl: Munich Helles

    Zasyp:
    4,00 kg Optima Pils (3,5 EBC) 90,91 %
    0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 9,09 %
    -------
    4,40 kg

    Zacieranie:
    11 litrów wody 37°C (z sieci)
    35,0°C - 240 min (zakwaszanie)
    64,0°C - 10 min dodane 4 litry gorącej wody i podciągnięcie temp. do 64°C
    72,0°C - 50 min
    76,0°C -10 min

    Wysładzanie:
    Ciągłe, 17 litrów wody 80°C

    Chmielenie:
    75' - 20,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]
    30' - 10,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]
    10' - 4,00g Mech
    1' - 5,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]

    W nawiasach kwadratowych przybliżona zawartość a-k wyliczona w BS na podstawie wieku i warunków przechowywania chmielu

    Brzeczka schłodzona chłodnicą zanurzeniową do tmp. ok 50°C i pozostawiona do wystudzenia w fermentorze.

    Brzeczka nastawna:
    23 litry ~12,9°BLG

    Drożdże:
    Gęswa Munich Lager (Wyeast Labs #2308)

    Fermentacja:
    Burzliwa w temperaturze 12°C - 8 dni
    Cicha w temperaturze 11°C - 24 dni

    Poziom odfermentowania ~2,8°BLG

    Butelkowane z dodatkiem 6g cukru na litr piwa.

    Parametry piwa:*
    Alkohol objętościowo ~5,4%
    Kolor ~8EBC
    Goryczka ~20IBU
    Docelowe nasycenie ~2.4

    Efektywność browaru ~87,50%

    --
    * wyliczone w Beer Smith 1.4

    Comment

    • fuzzy
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.02
      • 124

      #46, Monachijskie ciemne, 07-02-2011

      Styl: Munich Dunkel

      Zasyp:
      2,95 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) 60,83 %
      0,70 kg Optima Pils (3,5 EBC) 14,43 %
      0,55 kg Munich Malt (15,0 EBC) 11,34 %
      0,30 kg Caraamber (70,9 EBC) 6,19 %
      0,20 kg Melanoidowy (Weyermann) (59,1 EBC) 4,12 %
      0,15 kg Karmelowy ciemny (710,0 EBC) 3,09 %
      -------
      4,85 kg

      Zacieranie:
      15 litrów wody 53,7°C
      50,0°C - ?? min
      64,0°C - 10 min
      72,0°C - 80 min (dodałem 2 litry gorącej wody + grzanie)
      76,0°C - 10 min

      Nie mam zanotowanych czasów przejścia z jednej przerwy na drugą, ale z tego co zauważyłem przy poprzednich warkach, to tempo zmiany temp. oscyluje w granicach 1°C/1-1,5min

      Wysładzanie:
      Ciągłe, 15 litrów wody 80°C

      Chmielenie:
      60 min - 30,00g Marynka (szyszka 2009) [6,25 %]
      30 min - 16,00g Marynka (szyszka 2009) [6,25 %]
      10 min - 4,00g Mech
      1 min - 6,00g Lubelski (granulat 2008 4,5 a-k) [2,07 %]

      Brzeczka schłodzona chłodnicą zanurzeniową do tmp. ok 50°C i pozostawiona do wystudzenia w fermentorze.

      Od kilku warek jest to standardowa procedura. Staram się jak najszybciej schłodzić brzeczkę do temp. 50-60C, następnie dekantuję ją do fermentora, w którym będzie odbywała się fermentacja burzliwa.

      Osady zlewam do 2-3 butelek, następnego dnia dekantuję, przegotowuję i dodaję do fermentora przed zadaniem drożdży.

      Brzeczka nastawna:
      22,5 litry ~12,5°BLG

      Drożdże
      Gęstwa Bavarian Lager (Wyeast Labs #2206)

      Fermentacja:
      Burzliwa w temperaturze 13,5°C - 12 dni
      Cicha w temperaturze 11°C - 22 dni

      Poziom odfermentowania ~3,8°BLG

      Butelkowane z dodatkiem 6g cukru na litr piwa.

      Parametry piwa:*
      Alkohol objętościowo ~4,7%
      Kolor ~34EBC
      Goryczka ~25IBU
      Docelowe nasycenie ~2.6
      Efektywność browaru ~75%

      --
      * wyliczone w Beer Smith 1.4

      Comment

      • fuzzy
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.02
        • 124

        #45, Monachijski jasne - zdjęcia, 23-06-2011

        Cztery i pół miesiąca do uwarzenia prezentuje się jak na załączonych obrazkach.

        Piana biała drobno pęcherzykowa, niezbyt wysoka ale utrzymująca się bardzo długo. Cały czas odbudowywana drobnymi pęcherzykami gazu. Piana lekko osiada na ściankach. Kolor jasny. Nasycenie jak na mój gust umiarkowane, lekko szczypie pod językiem. Delikatny aromat chmielu. W smaku wyczuwalna słodowość. Goryczka uwypukla się po przełknięciu i pozostaje na dłużej.

        To konkretne piwo jest z partii kilkunastu butelek, do których przy rozlewie dodawałem po około 1ml gęstwy. Ponieważ piwo zabutelkowane było ponad miesiąc od uwarzenia, chciałem zobaczyć czy będzie różnica w nagazowaniu. Jeśli mam być szczery, to w tym piwie różnica sprowadziła się tylko do ilości osadów w butelce.
        Attached Files

        Comment

        • fuzzy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.02
          • 124

          #41, Bagpipe man - zdjęcia, 25-06-2011

          Siedem miesięcy od uwarzenia piwo wygląda i smakuje jak poniżej.

          Piana niewielka, drobno pęcherzykowa, w kolorze jasnego beżu. Utrzymuje się do samego końca, najpierw jako cienki dywanik a pod koniec w postaci obrączki.

          Nasycenie niskie, pęcherzyki gazu zaraz po nalaniu widoczne w niewielkiej ilości, po pewnym czasie przestają się wydzielać.

          Zapach lekko karmelowy, raczej mało słodowy i dodatkowo coś czego nie potrafię dobrze zdefiniować, może to aromat angielskich chmieli a może ziemistość. Pojawia sił w obu szkotach i w IPA #42, z tym że w IPA znacznie słabiej odczuwalna.

          W smaku trochę za mała słodowość, prawdopodobnie z powodu zbytniego odfermentowania (1.9BLG). Wyczuwalny karmel. Goryczka niezbyt duża.
          Attached Files

          Comment

          • fuzzy
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.02
            • 124

            #40, Scottish Scrooge - degustacja, 26-06-2011

            Ponad pół roku od zabutelkowania. Jedna z ostatnich butelek.

            W zasadzie można napisać to samo co w przypadku piwa #41 z dwoma niewielkimi różnicami. Po pierwsze, trochę słabsza goryczka. Po drugie pojawiły się palone posmaki od Carafy.
            Attached Files

            Comment

            Przetwarzanie...
            X