#45, Monachijskie jasne, 05-02-2011
Styl: Munich Helles
Zasyp:
4,00 kg Optima Pils (3,5 EBC) 90,91 %
0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 9,09 %
-------
4,40 kg
Zacieranie:
11 litrów wody 37°C (z sieci)
35,0°C - 240 min (zakwaszanie)
64,0°C - 10 min dodane 4 litry gorącej wody i podciągnięcie temp. do 64°C
72,0°C - 50 min
76,0°C -10 min
Wysładzanie:
Ciągłe, 17 litrów wody 80°C
Chmielenie:
75' - 20,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]
30' - 10,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]
10' - 4,00g Mech
1' - 5,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]
W nawiasach kwadratowych przybliżona zawartość a-k wyliczona w BS na podstawie wieku i warunków przechowywania chmielu
Brzeczka schłodzona chłodnicą zanurzeniową do tmp. ok 50°C i pozostawiona do wystudzenia w fermentorze.
Brzeczka nastawna:
23 litry ~12,9°BLG
Drożdże:
Gęswa Munich Lager (Wyeast Labs #2308)
Fermentacja:
Burzliwa w temperaturze 12°C - 8 dni
Cicha w temperaturze 11°C - 24 dni
Poziom odfermentowania ~2,8°BLG
Butelkowane z dodatkiem 6g cukru na litr piwa.
Parametry piwa:*
Alkohol objętościowo ~5,4%
Kolor ~8EBC
Goryczka ~20IBU
Docelowe nasycenie ~2.4
Efektywność browaru ~87,50%
--
* wyliczone w Beer Smith 1.4
Styl: Munich Helles
Zasyp:
4,00 kg Optima Pils (3,5 EBC) 90,91 %
0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 9,09 %
-------
4,40 kg
Zacieranie:
11 litrów wody 37°C (z sieci)
35,0°C - 240 min (zakwaszanie)
64,0°C - 10 min dodane 4 litry gorącej wody i podciągnięcie temp. do 64°C
72,0°C - 50 min
76,0°C -10 min
Wysładzanie:
Ciągłe, 17 litrów wody 80°C
Chmielenie:
75' - 20,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]
30' - 10,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]
10' - 4,00g Mech
1' - 5,00g Marynka (granulat 2008 8,4 a-k) [6,57 %]
W nawiasach kwadratowych przybliżona zawartość a-k wyliczona w BS na podstawie wieku i warunków przechowywania chmielu
Brzeczka schłodzona chłodnicą zanurzeniową do tmp. ok 50°C i pozostawiona do wystudzenia w fermentorze.
Brzeczka nastawna:
23 litry ~12,9°BLG
Drożdże:
Gęswa Munich Lager (Wyeast Labs #2308)
Fermentacja:
Burzliwa w temperaturze 12°C - 8 dni
Cicha w temperaturze 11°C - 24 dni
Poziom odfermentowania ~2,8°BLG
Butelkowane z dodatkiem 6g cukru na litr piwa.
Parametry piwa:*
Alkohol objętościowo ~5,4%
Kolor ~8EBC
Goryczka ~20IBU
Docelowe nasycenie ~2.4
Efektywność browaru ~87,50%
--
* wyliczone w Beer Smith 1.4
Comment