Kopickie Zamkowe Warka nr 2

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kopickie-Zamkowe
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.03
    • 29

Kopickie Zamkowe Warka nr 2

27 czerwca uwarzylem kolejną warke. W gar poszedl zestaw tym razem z browamatora
    "Prawdziwe ALE". Dokladnie skaladniki to:
    - ekstrakt słodowy jasny 3,2 kg
    - chmiel aromatyczney granulat 40 g
    - chmiel goryczkowy granulat 20 g
    - suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale US-05 - 11,5 g

Warke warzylem w 12 litrach wody z kranu. Chmielenie tak jak w przepisie czyli 60min.
    Wszystko mam nadzieje poszlo gladko i sprawnie.
    Mam tylko 2 pytanka? Czy jesli warzymy w wiekszej ilosci wody wtedy smak jest lepszy?
    Bo moją pierwszą warke warzylem w 8 litrach i czuc troszke "wody" w niej .W instrukcji jest napisane zagotuj 6-18 litrow wody troszke malo precyzyjnie
    Czy dobrze ze drożdze zadalem dopiero dzisiaj rano przez noc warka sama sie wystudzila nie uzywam jeszcze chłodnicy,a stawianie gara w wannie uwazam za bezsenns.

Dziekuje pozdrawiam

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • dadek
    Nošovice 238, Pivovar Radegast
    dadek
    Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
    2023-11-09, 20:59
  • Javox
    Warka, Zamkowe
    Javox
    Kod 'W' - Warka

Zawartość alko 5.6%

Piana - trochę na początku potem nic.
    Lacing - nic.
    Gaz - średni.
    Barwa - jasne złoto.
    Aromat - zbożowość.
    Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

Do kotleta ...
    2024-08-19, 10:29
  • dadek
    Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 05:14
  • dadek
    Nieczajna 32, Browar Nieczajna
    dadek
    13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
    2021-06-10, 17:23
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...