27 czerwca uwarzylem kolejną warke. W gar poszedl zestaw tym razem z browamatora
"Prawdziwe ALE". Dokladnie skaladniki to:
- ekstrakt słodowy jasny 3,2 kg
- chmiel aromatyczney granulat 40 g
- chmiel goryczkowy granulat 20 g
- suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale US-05 - 11,5 g
Warke warzylem w 12 litrach wody z kranu. Chmielenie tak jak w przepisie czyli 60min.
Wszystko mam nadzieje poszlo gladko i sprawnie.
Mam tylko 2 pytanka? Czy jesli warzymy w wiekszej ilosci wody wtedy smak jest lepszy?
Bo moją pierwszą warke warzylem w 8 litrach i czuc troszke "wody" w niej .W instrukcji jest napisane zagotuj 6-18 litrow wody troszke malo precyzyjnie
Czy dobrze ze drożdze zadalem dopiero dzisiaj rano przez noc warka sama sie wystudzila nie uzywam jeszcze chłodnicy,a stawianie gara w wannie uwazam za bezsenns.
Dziekuje pozdrawiam
"Prawdziwe ALE". Dokladnie skaladniki to:
- ekstrakt słodowy jasny 3,2 kg
- chmiel aromatyczney granulat 40 g
- chmiel goryczkowy granulat 20 g
- suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale US-05 - 11,5 g
Warke warzylem w 12 litrach wody z kranu. Chmielenie tak jak w przepisie czyli 60min.
Wszystko mam nadzieje poszlo gladko i sprawnie.
Mam tylko 2 pytanka? Czy jesli warzymy w wiekszej ilosci wody wtedy smak jest lepszy?
Bo moją pierwszą warke warzylem w 8 litrach i czuc troszke "wody" w niej .W instrukcji jest napisane zagotuj 6-18 litrow wody troszke malo precyzyjnie
Czy dobrze ze drożdze zadalem dopiero dzisiaj rano przez noc warka sama sie wystudzila nie uzywam jeszcze chłodnicy,a stawianie gara w wannie uwazam za bezsenns.
Dziekuje pozdrawiam