Niedługo planuję kolejną warkę. Mam dwuletni śrutowany słód i zastanawiam się czy go wykorzystać... Z tego co czytałem spada wydajność, a poza tym tragedii nie ma; ktoś robił na przeterminowanym słodzie?
Skierniewicki Browar RUDY
Collapse
X
-
-
Jest tak, jak piszesz - jedź śmiało, pod warunkiem, ze słód nie stęchł, co ocenisz po zapachu. Ewentualnie, jak nie będziesz pewien, to po smakuComment
-
DziękiW takim razie startuję z kolejną warką
Długa przerwa, więc się trochę stęskniłem za procesem produkcji
Comment
-
Jest śrutowany, więc wielkiej wydajności się nie spodziewajComment
-
Comment
-
Tego nikt Ci nie powie. Nie wiem, w jakich warunkach był przechowywany, no i nie mam laboratorium w domu, zatem nie wysyłaj mi próbkiDużo go masz?
Comment
-
5kg pilzneńskiego i 1kg monachijskiego. Przechowywane w folii: pilzneński w zamkniętej [niehermetycznej, było go więcej]. Monachijski w takiej jak mi przysłali, nie otwierany.Comment
-
W chłodzie?
Tak czy owak, warzyłabym, szkoda wyrzucaćComment
-
Comment
-
Warka #2
Zasyp:
słód pilzneński (Optima): 4500 g
słód monachijski (Weyermann): 1000 g
Zacieranie:
16 l / 65 C
40 min / 65-67 C
20 min / 72-73 C
15 l / 85 C
Gotowanie 75 min.
Chmielenie:
Marynka granulat: 35 g / w 10 min.
Lubelski granulat: 50 g / w 60 min.
Drożdże: suche Safale US-05
Warkę można nazwać 'Po Terminie' gdyż wszystkie składniki były mniej lub bardziej przeterminowane. Wyszło ponad 20 litrów 11,5 Blg. Drożdże zapodam za jakąś godzinkę jak przestygnie.Comment
-
Rano o 8 drożdże nie podjęły pracy. Bulgocze w rurce coś raz na 5 min., ale to mało w porównaniu z poprzednimi warkami. Jak wieczorem nie ruszą to robię nowy starter.Comment
-
-
pod wiekiem małe wysepki minimalnej piany.
Comment
-
Drożdże wystartowałyPotrzeba było trochę czasu i cierpliwości. Za tydzień na cichą!
Comment
Related Topics
Collapse
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kran do piwa - Nukatap - stalowy
- Anglojęzyczna
IPA (India Pale Ale) Style guide
- Brewkity nachmielone
Brewferm Flemish Brown...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-10-25, 14:30 -
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Balon (pojemnik fermentacyjny) PET 23 litry
- Akcesoria
Gar piwowarski 36,5 litra – stal nierdzewna
- Akcesoria
Kapslownica ręczna Eterna
- Akcesoria
Pojemnik fermentacyjny PP 33 l z opcjami do wyboru...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-08-30, 14:17 -
-
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Brewferm Brew Bag - torba zacierna - 50 l
- Akcesoria
Filtrator spiralny 200 cm
- Akcesoria
Kapsle kasztanowe 100 szt.
- Akcesoria
Korek aglomerowany 44x25,5 - 20 szt.
- Akcesoria...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-09-23, 14:15 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment