Niedługo planuję kolejną warkę. Mam dwuletni śrutowany słód i zastanawiam się czy go wykorzystać... Z tego co czytałem spada wydajność, a poza tym tragedii nie ma; ktoś robił na przeterminowanym słodzie?
Skierniewicki Browar RUDY
Collapse
X
-
-
Jest tak, jak piszesz - jedź śmiało, pod warunkiem, ze słód nie stęchł, co ocenisz po zapachu. Ewentualnie, jak nie będziesz pewien, to po smaku
Comment
-
-
Dzięki W takim razie startuję z kolejną warką Długa przerwa, więc się trochę stęskniłem za procesem produkcji
Comment
-
-
Jest śrutowany, więc wielkiej wydajności się nie spodziewaj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJest śrutowany, więc wielkiej wydajności się nie spodziewaj
Comment
-
-
Tego nikt Ci nie powie. Nie wiem, w jakich warunkach był przechowywany, no i nie mam laboratorium w domu, zatem nie wysyłaj mi próbki Dużo go masz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTego nikt Ci nie powie. Nie wiem, w jakich warunkach był przechowywany, no i nie mam laboratorium w domu, zatem nie wysyłaj mi próbki Dużo go masz?
Comment
-
-
W chłodzie?
Tak czy owak, warzyłabym, szkoda wyrzucać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziW chłodzie?
Tak czy owak, warzyłabym, szkoda wyrzucać
Comment
-
-
Warka #2
Zasyp:
słód pilzneński (Optima): 4500 g
słód monachijski (Weyermann): 1000 g
Zacieranie:
16 l / 65 C
40 min / 65-67 C
20 min / 72-73 C
15 l / 85 C
Gotowanie 75 min.
Chmielenie:
Marynka granulat: 35 g / w 10 min.
Lubelski granulat: 50 g / w 60 min.
Drożdże: suche Safale US-05
Warkę można nazwać 'Po Terminie' gdyż wszystkie składniki były mniej lub bardziej przeterminowane. Wyszło ponad 20 litrów 11,5 Blg. Drożdże zapodam za jakąś godzinkę jak przestygnie.
Comment
-
-
Rano o 8 drożdże nie podjęły pracy. Bulgocze w rurce coś raz na 5 min., ale to mało w porównaniu z poprzednimi warkami. Jak wieczorem nie ruszą to robię nowy starter.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie patrz na rurkę, tylko uchyl wieko i zobacz czy masz pianę (na początku to może być tylko mgiełka na powierzchni). Staraj się przy tym nie nakichać do środka.
Ile tych drożdży było i czy był starter?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika untilek Wyświetlenie odpowiedzipod wiekiem małe wysepki minimalnej piany.
Comment
-
-
Drożdże wystartowały Potrzeba było trochę czasu i cierpliwości. Za tydzień na cichą!
Comment
-
Comment