Dzisiaj popełniłem swoją pierwszą warkę z procesem zacierania
Warka #1
Zasyp:
słód pilzneński (Optima): 5000 g
Zacieranie:
15 l / 65 C
40 min / 62-63 C
20 min / 72-73 C
20 l / 85 C
Gotowanie 75 min.
Chmielenie:
Marynka granulat: 35 g / w 10 min.
Lubelski granulat: 50 g / w 60 min.
Drożdże: suche Safale US-05
Zobaczymy co też wyjdzie z tego dzisiejszego warzenia, ale jestem dobrej myśli
Wszystko przebiegło bez większych problemów, choć oczywiście kilka wpadek było [trochę się porozlewało, na przykład]. Teraz pozostaje czekać
Warka #1
Zasyp:
słód pilzneński (Optima): 5000 g
Zacieranie:
15 l / 65 C
40 min / 62-63 C
20 min / 72-73 C
20 l / 85 C
Gotowanie 75 min.
Chmielenie:
Marynka granulat: 35 g / w 10 min.
Lubelski granulat: 50 g / w 60 min.
Drożdże: suche Safale US-05
Zobaczymy co też wyjdzie z tego dzisiejszego warzenia, ale jestem dobrej myśli
Wszystko przebiegło bez większych problemów, choć oczywiście kilka wpadek było [trochę się porozlewało, na przykład]. Teraz pozostaje czekać
Comment