Skierniewicki Browar RUDY

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • untilek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.08
    • 66

    #31
    Zlane dziś na cichą. Wyszło dość mocne. Mocniejsze niż liczyłem. Blg 2.
    Mariusz

    Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

    Comment

    • untilek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.08
      • 66

      #32
      W czwartek dwa tygodnie temu zabutelkowane. Po pierwszej degustacji - zacne ale jeszcze czuć trochę drożdżami [może dlatego, że otworzyłem butelki w których były resztki piwa z dna fermentatora ]
      Last edited by untilek; 2009-08-27, 05:35.
      Mariusz

      Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

      Comment

      • untilek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.08
        • 66

        #33
        Warka #3

        Zasyp:
        Słód Bohemian Pilsner (Weyermann): 4870 g [kupiłem 5 kg :/]


        Zacieranie:
        18 l / 65 C
        40 min / 61-63 C
        20 min / 71-73 C
        18 l / 80 C

        Gotowanie 60 min.

        Chmielenie:
        Marynka granulat: 40 g / na początku gotowania.
        Lubelski granulat: 20 g / w 50 min.

        Drożdże: suche Safale US-05 [dodam rano]

        Wyszło ok. 25 litrów.

        Jak zmierzyłem Blg gorącej brzeczki (po chmieleniu) wyszło 7 Blg. Trochę w szoku jestem. Może jak rano przed zadaniem drożdży, ostudzoną zmierzę to jakieś sensowne wyniki otrzymam?
        Last edited by untilek; 2009-09-11, 15:46.
        Mariusz

        Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika untilek Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak zmierzyłem Blg gorącej brzeczki (po chmieleniu) wyszło 7 Blg. Trochę w szoku jestem. Może jak rano przed zadaniem drożdży, ostudzoną zmierzę to jakieś sensowne wyniki otrzymam?
          Mogłeś przed pomiarem schłodzić małą próbkę...
          Gorąca brzeczka ma dużo mniejszą gęstość - stąd masz dużo niższy blg.
          Przy założeniu że brzeczka miała 70°C to kalkulator podpowiada mi, że w 20°C będzie to 1.048 czyli ok 12°Blg.

          Comment

          • untilek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.08
            • 66

            #35
            Jest 11 Blg Ale drożdże po rehydratacji nie wystartowały tak jak zwykle, czyli nie wyszły z kubka a opadły na dno. Dodane i zobaczymy czy wystartują...
            Last edited by untilek; 2009-09-12, 13:41.
            Mariusz

            Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

            Comment

            • untilek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.08
              • 66

              #36
              Zlane na cichą. Blg = 2. Za tydzień butelkowanie, lecz nie przeze mnie a przez współpracownika - moją dziewczynę Zobaczymy jak sobie poradzi.
              Mariusz

              Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

              Comment

              • untilek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.08
                • 66

                #37
                Zabutelkowane:

                56x but. 0,4 L
                1x 0,33 L
                5x 0,5 L

                W chłodzie czeka na degustację
                Mariusz

                Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                Comment

                • untilek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.08
                  • 66

                  #38
                  Po długiej przerwie zamierzam znowu coś uwarzyć. Przy poprzedniej warce zakapslowałem gęstwę. Stała cały czas w lodówce. Myślicie że się nada?
                  Mariusz

                  Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #39
                    Trzy lata stała ?
                    Nie ryzykowałbym, szkoda roboty/piwa.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • untilek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.08
                      • 66

                      #40
                      Wczoraj poczyniłem kolejną warkę #4:

                      Prawie IPA

                      Zasyp:
                      Słód Pale Ale: 5 kg
                      Caraamber: 350 g


                      Zacieranie:
                      15 l / 68 C
                      60 min / 66-67 C
                      10 min / 72-73 C
                      15 l / 80 C

                      Gotowanie 65 min.

                      Chmielenie:
                      Marynka granulat: 40 g / w 5 min.
                      Challenger granulat: 20 g / w 35 min.
                      Fuggles granulat: 10 g 3 min przed końcem/ 20 g na cichą dam

                      Po chmieleniu 13 Blg.

                      Drożdże: suche Safale US-05

                      Wyszło ok. 25 litrów.
                      Mariusz

                      Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                      Comment

                      • untilek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.08
                        • 66

                        #41
                        Piwo zlewa się na cichą. Pierwsze obserwacje - w smaku bardzo dobre, natomiast zapach z fermentora kwasowy. Po obadaniu sprawy, kwasem dają drożdże osadzone na przykrywce i ściankach. Być może będzie kwas - zobaczymy.
                        Mariusz

                        Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                        Comment

                        • untilek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.08
                          • 66

                          #42
                          Rozlane do butli. 48x0,5 l. Zeszło do 2 Blg. W smaku dobre, kwasu nie czuć. Nie wiem skąd wcześniej kwasowy zapach. Powinno być ok. Niedługo kolejna warka.

                          Wie ktoś jak zmienić tytuł swojego tematu?
                          Mariusz

                          Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika untilek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Rozlane do butli. 48x0,5 l. Zeszło do 2 Blg. W smaku dobre, kwasu nie czuć. Nie wiem skąd wcześniej kwasowy zapach. Powinno być ok. Niedługo kolejna warka.

                            Wie ktoś jak zmienić tytuł swojego tematu?
                            Moderatorem jest Seta ale coś mi się zdaje, że z rok go w okolicach nie było.

                            Comment

                            • untilek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.08
                              • 66

                              #44
                              Napisze do Sety.
                              Aha, dałem 175 g do refermentacji, trochę dużo, ale cóż...
                              Mariusz

                              Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                              Comment

                              • Swiaderny
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2010.10
                                • 19

                                #45
                                Cześć!
                                Widzę, że kolega ze Skierniewic

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X