Zlane dziś na cichą. Wyszło dość mocne. Mocniejsze niż liczyłem. Blg 2.
Skierniewicki Browar RUDY
Collapse
X
-
-
W czwartek dwa tygodnie temu zabutelkowane. Po pierwszej degustacji - zacne ale jeszcze czuć trochę drożdżami [może dlatego, że otworzyłem butelki w których były resztki piwa z dna fermentatora ]Last edited by untilek; 2009-08-27, 05:35.
Comment
-
-
Warka #3
Zasyp:
Słód Bohemian Pilsner (Weyermann): 4870 g [kupiłem 5 kg :/]
Zacieranie:
18 l / 65 C
40 min / 61-63 C
20 min / 71-73 C
18 l / 80 C
Gotowanie 60 min.
Chmielenie:
Marynka granulat: 40 g / na początku gotowania.
Lubelski granulat: 20 g / w 50 min.
Drożdże: suche Safale US-05 [dodam rano]
Wyszło ok. 25 litrów.
Jak zmierzyłem Blg gorącej brzeczki (po chmieleniu) wyszło 7 Blg. Trochę w szoku jestem. Może jak rano przed zadaniem drożdży, ostudzoną zmierzę to jakieś sensowne wyniki otrzymam?Last edited by untilek; 2009-09-11, 15:46.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika untilek Wyświetlenie odpowiedziJak zmierzyłem Blg gorącej brzeczki (po chmieleniu) wyszło 7 Blg. Trochę w szoku jestem. Może jak rano przed zadaniem drożdży, ostudzoną zmierzę to jakieś sensowne wyniki otrzymam?
Gorąca brzeczka ma dużo mniejszą gęstość - stąd masz dużo niższy blg.
Przy założeniu że brzeczka miała 70°C to kalkulator podpowiada mi, że w 20°C będzie to 1.048 czyli ok 12°Blg.
Comment
-
-
Jest 11 Blg Ale drożdże po rehydratacji nie wystartowały tak jak zwykle, czyli nie wyszły z kubka a opadły na dno. Dodane i zobaczymy czy wystartują...Last edited by untilek; 2009-09-12, 13:41.
Comment
-
-
Zlane na cichą. Blg = 2. Za tydzień butelkowanie, lecz nie przeze mnie a przez współpracownika - moją dziewczynę Zobaczymy jak sobie poradzi.
Comment
-
-
Zabutelkowane:
56x but. 0,4 L
1x 0,33 L
5x 0,5 L
W chłodzie czeka na degustację
Comment
-
-
Po długiej przerwie zamierzam znowu coś uwarzyć. Przy poprzedniej warce zakapslowałem gęstwę. Stała cały czas w lodówce. Myślicie że się nada?
Comment
-
-
Trzy lata stała ?
Nie ryzykowałbym, szkoda roboty/piwa."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Wczoraj poczyniłem kolejną warkę #4:
Prawie IPA
Zasyp:
Słód Pale Ale: 5 kg
Caraamber: 350 g
Zacieranie:
15 l / 68 C
60 min / 66-67 C
10 min / 72-73 C
15 l / 80 C
Gotowanie 65 min.
Chmielenie:
Marynka granulat: 40 g / w 5 min.
Challenger granulat: 20 g / w 35 min.
Fuggles granulat: 10 g 3 min przed końcem/ 20 g na cichą dam
Po chmieleniu 13 Blg.
Drożdże: suche Safale US-05
Wyszło ok. 25 litrów.
Comment
-
-
Piwo zlewa się na cichą. Pierwsze obserwacje - w smaku bardzo dobre, natomiast zapach z fermentora kwasowy. Po obadaniu sprawy, kwasem dają drożdże osadzone na przykrywce i ściankach. Być może będzie kwas - zobaczymy.
Comment
-
-
Rozlane do butli. 48x0,5 l. Zeszło do 2 Blg. W smaku dobre, kwasu nie czuć. Nie wiem skąd wcześniej kwasowy zapach. Powinno być ok. Niedługo kolejna warka.
Wie ktoś jak zmienić tytuł swojego tematu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika untilek Wyświetlenie odpowiedziRozlane do butli. 48x0,5 l. Zeszło do 2 Blg. W smaku dobre, kwasu nie czuć. Nie wiem skąd wcześniej kwasowy zapach. Powinno być ok. Niedługo kolejna warka.
Wie ktoś jak zmienić tytuł swojego tematu?
Comment
-
-
Napisze do Sety.
Aha, dałem 175 g do refermentacji, trochę dużo, ale cóż...
Comment
-
Comment