Pirowar rodem z Pragi

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • otimor
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 84

    #31
    a'la Grodziskie

    Dawno nie pisałem, choć parę warek się zdarzyło, ale na pisanie czasu nie było, zresztą nie były to oryginalne przepisy.

    Tym razem spróbowałem zrobić piwo grodziskie, wg opisu mapajaka.
    1,5 kg pszenicznego i 1kg wędzonego.

    Po ochłodzeniu i zdekantowaniu znad osadów chmielowych zostało mi trochę ponad litr zaśmieconej brzeczki. Zostawiłem ja i zamierzam spróbować refermentacji.

    Mam tylko dylemat:

    czy rozpuścić w tej brzeczce glukozę i zagotować, licząc ze 1l brzeczki 8 Blg to jakieś 80g cukru, dodałbym jeszcze 120g glukozy.

    czy do części brzeczki dać glukozę a do części ta nieprzefermentowaną brzeczkę i na ile piwa wystarczy 1l brzeczki 8 Blg, by było ono mocno nagazowane.
    Kocham czeskie piwo :)

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor
      Mam tylko dylemat:

      czy rozpuścić w tej brzeczce glukozę i zagotować, licząc ze 1l brzeczki 8 Blg to jakieś 80g cukru, dodałbym jeszcze 120g glukozy.

      czy do części brzeczki dać glukozę a do części ta nieprzefermentowaną brzeczkę i na ile piwa wystarczy 1l brzeczki 8 Blg, by było ono mocno nagazowane.
      Pamiętaj, ze z tych 80g przefermentuje Ci jakieś 70% czyli 56g. Jednak te ok 170g cukrów fermentowalnych wystarczy na 20l piwa. Nie dodawaj więcej jak 150g glukozy.
      Rozpuść cukier w rezerwowej brzeczce. Zagotuj i po schłodzeniu dodaj do zdekantowanego piwa. Wymieszaj.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • otimor
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 84

        #33
        Dzieki za odpowiedz. Normalnie daje mniej glukozy, ale chcialem zeby grodziskie bylo duzo mocniej nagazowane.
        Kocham czeskie piwo :)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
          dadek
          Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
          2023-11-22, 05:14
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Mainz, Weißliliengasse 1a, Eisgrub-Bräu
          dadek
          Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
          Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...
          2022-11-19, 02:38
        • dadek
          Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
          dadek
          W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
          2023-05-18, 04:23
        • ART
          Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
          ART
          Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

          Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
          Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
          2023-07-09, 15:52
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...