Pirowar rodem z Pragi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • otimor
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 84

    #31
    a'la Grodziskie

    Dawno nie pisałem, choć parę warek się zdarzyło, ale na pisanie czasu nie było, zresztą nie były to oryginalne przepisy.

    Tym razem spróbowałem zrobić piwo grodziskie, wg opisu mapajaka.
    1,5 kg pszenicznego i 1kg wędzonego.

    Po ochłodzeniu i zdekantowaniu znad osadów chmielowych zostało mi trochę ponad litr zaśmieconej brzeczki. Zostawiłem ja i zamierzam spróbować refermentacji.

    Mam tylko dylemat:

    czy rozpuścić w tej brzeczce glukozę i zagotować, licząc ze 1l brzeczki 8 Blg to jakieś 80g cukru, dodałbym jeszcze 120g glukozy.

    czy do części brzeczki dać glukozę a do części ta nieprzefermentowaną brzeczkę i na ile piwa wystarczy 1l brzeczki 8 Blg, by było ono mocno nagazowane.
    Kocham czeskie piwo :)

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam tylko dylemat:

      czy rozpuścić w tej brzeczce glukozę i zagotować, licząc ze 1l brzeczki 8 Blg to jakieś 80g cukru, dodałbym jeszcze 120g glukozy.

      czy do części brzeczki dać glukozę a do części ta nieprzefermentowaną brzeczkę i na ile piwa wystarczy 1l brzeczki 8 Blg, by było ono mocno nagazowane.
      Pamiętaj, ze z tych 80g przefermentuje Ci jakieś 70% czyli 56g. Jednak te ok 170g cukrów fermentowalnych wystarczy na 20l piwa. Nie dodawaj więcej jak 150g glukozy.
      Rozpuść cukier w rezerwowej brzeczce. Zagotuj i po schłodzeniu dodaj do zdekantowanego piwa. Wymieszaj.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • otimor
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 84

        #33
        Dzieki za odpowiedz. Normalnie daje mniej glukozy, ale chcialem zeby grodziskie bylo duzo mocniej nagazowane.
        Kocham czeskie piwo :)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X