a'la Grodziskie
Dawno nie pisałem, choć parę warek się zdarzyło, ale na pisanie czasu nie było, zresztą nie były to oryginalne przepisy.
Tym razem spróbowałem zrobić piwo grodziskie, wg opisu mapajaka.
1,5 kg pszenicznego i 1kg wędzonego.
Po ochłodzeniu i zdekantowaniu znad osadów chmielowych zostało mi trochę ponad litr zaśmieconej brzeczki. Zostawiłem ja i zamierzam spróbować refermentacji.
Mam tylko dylemat:
czy rozpuścić w tej brzeczce glukozę i zagotować, licząc ze 1l brzeczki 8 Blg to jakieś 80g cukru, dodałbym jeszcze 120g glukozy.
czy do części brzeczki dać glukozę a do części ta nieprzefermentowaną brzeczkę i na ile piwa wystarczy 1l brzeczki 8 Blg, by było ono mocno nagazowane.
Dawno nie pisałem, choć parę warek się zdarzyło, ale na pisanie czasu nie było, zresztą nie były to oryginalne przepisy.
Tym razem spróbowałem zrobić piwo grodziskie, wg opisu mapajaka.
1,5 kg pszenicznego i 1kg wędzonego.
Po ochłodzeniu i zdekantowaniu znad osadów chmielowych zostało mi trochę ponad litr zaśmieconej brzeczki. Zostawiłem ja i zamierzam spróbować refermentacji.
Mam tylko dylemat:
czy rozpuścić w tej brzeczce glukozę i zagotować, licząc ze 1l brzeczki 8 Blg to jakieś 80g cukru, dodałbym jeszcze 120g glukozy.
czy do części brzeczki dać glukozę a do części ta nieprzefermentowaną brzeczkę i na ile piwa wystarczy 1l brzeczki 8 Blg, by było ono mocno nagazowane.
Comment