Cieszkowski Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m44
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 18

    Cieszkowski Browar Domowy

    Swoją przygodę z warzeniem piwka domowego postanowiłem zacząć od gotowców WES-u. W zestawie nr. II znalazłem, obok fermentorów i innego ważnego sprzętu, dwie puszki:

    "Pierwsze Domowe Jasne"

    1,7kg nachmielonego ekstraktu słodowego jasnego
    1,2kg nienachmielowanego ekstraktu słodwego jasnego
    suche drożdże piwowarskie 11,5g (na śmierć zapomniałem jaka była nazwa, a nie chce mi się teraz szukać w śmietniku opakowania, później uzupełnię wpisując pełną nazwę).

    Obydwa ekstrakty gotowane zgodnie z instrukcją ok. 30min., następnie przeniesione do wanny celem wystudzenia do odpowiedniej temperatury. W międzyczasie gotowałem w innych garnkach wodę potrzebną do uzupełnienia. Wyszło 14l - w czasie sprawdzania Blg temp. brzeczki wynosiła 24-26* (trochę za dużo), więc od uzyskanego wyniku pomiaru (13,5Blg) odjąłem 1Blg, więc w przybliżeniu będzie to ok 12-12,5Blg. Następnie zadałem drożdże i po długim namyślaniu się zaniosłem fermentor do piwnicy (temp. brzeczki spadła z 26* do 22*). Rano obudziłem się widząc taki oto piękny widok:




    Oczywiście, opis całej zabawy z pierwszym piwkiem jest tutaj ograniczony, ponieważ nie opisałem wszystkich szczegółów, a nie odbyło się to wszystko bez drobnych problemów, z którymi próbowałem sobie jakoś poradzić. O dalszych postępach/porażkach związanych z tą warką będę starał się w tym wątku pisać, ale to za kilka dni.

    Pozdrawiam
    m44
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #2
    Witam nowego piwowara!
    Mam małą uwagę do wyliczenia:
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m44 Wyświetlenie odpowiedzi
    w czasie sprawdzania Blg temp. brzeczki wynosiła 24-26* (trochę za dużo), więc od uzyskanego wyniku pomiaru (13,5Blg) odjąłem 1Blg, więc w przybliżeniu będzie to ok 12-12,5Blg.
    Przy pomiarze blg w temp. wyższej niż wyskalowany ballingomierz, do wyniku pomiaru powinieneś dodać, a nie odjąć pewną wartość.
    Jednak różnica 5-6 stopni to chyba nawet nie będzie pół blg.
    Stawiam więc, że twoje piwo ma startowe blg na poziomie 13,8-14blg.
    Czy ktoś z zainstalowanym ProMashem mógłby to sprawdzić?

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Wyciąg z Promash'a jest tutaj

      Comment

      • m44
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.07
        • 18

        #4
        Dzisiaj zmierzyłem areometrem próbkę pokazało 5Blg. Piana już prawie całkowicie opadła, ale słychać, że całość jeszcze pracuje (syczy), więc spokojnie potrzymam jeszcze kilka dni zanim zleję na cichą. Oczywiście spróbowałem odrobinę z menzurki i wydaje mi się to kwaśne. Nie wiem, czy cokolwiek z tego wyjdzie? Poczekamy - zobaczymy

        Comment

        • m44
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.07
          • 18

          #5
          Witam,
          Znalazłem chwilkę czasu więc postanowiłem uzupełnić swój piwowarski dziennik.

          Piwko zostało zlane na cichą po 5 dniach, a tydzień później zabutelkowane. Do rerermentacji użyłem glukozy. Kilka dni temu otwarłem z ciekawości jedna butelkę, ale stwierdziłem, że to jeszcze za wcześnie. Wydaje mi się, że ma to smak młodego piwa, ale za bardzo czuć drożdże - poczekam więc jeszcze kilka tygodni na następną degustację.

          W między czasie planują uwarzyć kolejne piwko, tym razem z procesem zacierania. Czekam na zamówienie z piwowar.biz (w tym gar 29l i surowce na Pale Ale). Dzisiaj dostałem także z BA zestaw Dark Ale, więc na pewien czas mam spokój z surowcami.

          Pozdrawiam
          Damian

          Comment

          • m44
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.07
            • 18

            #6
            Witam,
            Wklejam zdjęcia swojego pierwszego Piwa Domowego "Jasnego"

            Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.


            Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.
            Last edited by m44; 2007-09-01, 17:58.

            Comment

            • m44
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.07
              • 18

              #7
              Dzisiaj przeszło do historii moje pierwsze zacieranie. Warzyłem zestaw z BA Brązowe Ale. Skład i metoda warzenia jest podana na stronie BA więc nie będę o tym pisał. Teraz brzeczka siedzi w wannie. Niżej zamieszczam kilka zdjęć:






              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Piknie.

                Milicki Browar Rynkowy pozdrawia browar z sąsiedniej gminy.

                No to mamy tak: Oborniki Śl -> Trzebnica -> Milicz -> Cieszków.

                60 km i cztery browary hehehe
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • m44
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.07
                  • 18

                  #9
                  Pierwsze zdjęcie się nie wczytuje więc wgrałem ponownie:

                  Comment

                  • m44
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.07
                    • 18

                    #10
                    W tygodniu planuję uwarzyć Pale Ale (zestaw z piwowar.biz). W paczce niestety brakuje chmielów. Na szczęście mam w domu dwie porcje: goryczkowego i aromatycznego, każdego po 50g. I tutaj pojawia się problem, gdyż w zestawie piwowar.biz Pale Ale jest chmiel w postaci granulatu, natomiast ja mam szyszki. Czy ktoś mógłby doradzić ile trzeba tych szyszek? Czy moglibyście także zasugerować stosowny sposób warzenia dla tego zestawu? Niestety nie dostałem instrukcji warzenia.

                    Comment

                    • Sherman
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.09
                      • 305

                      #11
                      W tym temacie:http://www.browar.biz/forum/showthre...light=pale+ale
                      Makaron zadał podobne pytanie.
                      Jeśli chodzi o chmielenie szyszkami to daj ok 10-20% więcej szyszek niż granulatu.

                      Comment

                      • m44
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.07
                        • 18

                        #12
                        Brązowe Ale (warka nr. II) już tydzień temu została przelana na cichą. Wyszła w smaku dośc mocno nachmielona i palona (!), ostatni posmak jest pewnie konsekwencją dodania słodu palonego do receptury. Z tej racji dam jej trochę więcej czasu na dojrzewanie w butelkach zanim spróbuję pierwszą butelkę.

                        Natomiast 10 września uwarzyłem kolejną warkę (zestaw z piwowar.biz).

                        #3 Pale Ale

                        pilzneński 3,5 kg;
                        karmelowy jasny 0,5 kg;
                        chmiel Marynka szyszki 40 g;
                        chmiel Lubelski szyszki 50 g;
                        drożdże Safale US-56

                        Zacieranie (instrukcja ze strony z piwo.org - niestety w przesyłce jej nie było)
                        - całość wsypana do 20 l wody o temp. 40C
                        - podgrzewanie do 61C
                        - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C
                        - 45 minut w temp. 70-72C
                        - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy

                        W czasie fermentacji burzliwej drożdżaki bardzo ładnie pachniały. Po trzech dniach blg spadło do 4, więc przelałem piwko na cichą. Dzisiaj zlałem odrobinkę do szklanki, aby spróbować jak smakuje. Podobnie jak poprzednia, dość mocno chmielona (goryczka).

                        Comment

                        • m44
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.07
                          • 18

                          #13
                          Dzisiaj po prawie dwóch tygodniach miała pierwsza degustacja "Brązowego Ale". Piwo trochę ściemniało, w zasadzie można je określić jako ciemne. W smaku mocno chmielone i lekko palone. Mnie osobiście nie podchodzi, po prostu trzeba takie piwa lubić. Myślę jednak, że mocno schłodzone i bardziej nagazowane (bo teraz jeszcze jest średnio) z czasem się wypije.

                          Comment

                          • m44
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.07
                            • 18

                            #14
                            #4 Lager I

                            słód pilzneński 4,0 kg
                            słód karmelowy jasny Cara-hell 0,25kg

                            Zacieranie
                            30" w 64*
                            30" w 74*

                            Chmielenie
                            Goryczka ok. 30g Target (w szyszkach) przez 55"
                            Aromatyczny ok 20g Saaz (granulat) przez ok. 5-10"

                            Uzyskałem 18l brzeczki. Drożdże zadane (S-23). Fermentacja postępuje wolno, od wczoraj jest tylko mała piana. Tym razem z lenistwa wsypałem drożdże z saszetki prosto do fermentora nie robiąc wcześniej startera.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X