Witam,
Mam w planie uwazyć coś na kształt witbira - skład:
2,2 kg słodu pilzneńskiego
0,5 kg słodu pszenicznego
0,8 kg płatków pszenicznych
0,4 kg płatków owsianych
kolendra i curacao po 15 g
chmiel aromatyczny - granulki 35 g
...no i drożdże - mam po ostatnim warzeniu odzysk z Wyeast 3068 (do pszenicznych jakby się ktoś nie zorientował ) i zamierzam je dodać do wspomnianej wareczki ... jestem ciekawy czy ktoś z Was robił podobne eksperymenty ... czy np. drożdże do pszeniczniaków nie mają swojej mmocno okreslonej charakterystyki tzn. że z tych składników wyjdzie cos na kształt słabego pszeniczniaka zamiast ciekawego prawie-witbiera ...a może ktoś ma podobny eksperyment za sobą i ma jakies sugestie co do składu bądź sposobu warzenia...
Plan swój i tak pewnie zrealizuję i z pewnoscia podziele się odczuciami po degustacji - a nawet jestem skłonny podzielic sie owym wytworem (taki jestem chojny, a co ), aczkolwiek niezmienire ciekawi mnie Wasza opinia w tym temacie.
Pozdrawiam - Sławek
P.S. Zacieranie 70 min w 65*, 15 w 72*, potem do 78, gotowanie 60 min - chmiel w całości po 10 min, przyprawy na ostatnie 5 min
Mam w planie uwazyć coś na kształt witbira - skład:
2,2 kg słodu pilzneńskiego
0,5 kg słodu pszenicznego
0,8 kg płatków pszenicznych
0,4 kg płatków owsianych
kolendra i curacao po 15 g
chmiel aromatyczny - granulki 35 g
...no i drożdże - mam po ostatnim warzeniu odzysk z Wyeast 3068 (do pszenicznych jakby się ktoś nie zorientował ) i zamierzam je dodać do wspomnianej wareczki ... jestem ciekawy czy ktoś z Was robił podobne eksperymenty ... czy np. drożdże do pszeniczniaków nie mają swojej mmocno okreslonej charakterystyki tzn. że z tych składników wyjdzie cos na kształt słabego pszeniczniaka zamiast ciekawego prawie-witbiera ...a może ktoś ma podobny eksperyment za sobą i ma jakies sugestie co do składu bądź sposobu warzenia...
Plan swój i tak pewnie zrealizuję i z pewnoscia podziele się odczuciami po degustacji - a nawet jestem skłonny podzielic sie owym wytworem (taki jestem chojny, a co ), aczkolwiek niezmienire ciekawi mnie Wasza opinia w tym temacie.
Pozdrawiam - Sławek
P.S. Zacieranie 70 min w 65*, 15 w 72*, potem do 78, gotowanie 60 min - chmiel w całości po 10 min, przyprawy na ostatnie 5 min
Comment