Pozdrawiam wszystkich.
Za mną pierwsza warka z zacieraniem Weizenbock, instrukcja, zestaw ze sklepu piwowar (prawdopodobnie ostatnie zrealizowane zamówienia Pana Marcina, moje pierwsze).
Sześć godzin w garażu. Uff.
Wnioski : palnik od kuchenki turystycznej niech zostanie dla turystów, do gotowania 25 l zacieru absolutnie się nie nadaje.
: termometr w obudowie drewnianej - dobra rzecz. Raz spadł mi na podłogę i nadal cały. Ale, na spodzie drewniana obudowa jest zatkana korkiem. Nie wiem po co ? Instrukcji obsługi brak (chyba przesadziłem z tą instrukcją). Termometr bardzo wolno reagował na zmiany temperatury. Poprawa nastąpiła po wyjęciu korka (ten korek to chyba tylko na okres przechowywania). Przez powyższe nie znam dobrze rzeczywistych temperatur mojego zacierania.
Chcę kupić dodatkowy termometr. Proszę o podpowiedź szklany czy elektroniczny.
: firowanie - kadź browamator + podpowiedzi na forum - rewelacyjnie sprawnie. Podziękowania dla kolegów forumowiczów.
: chmielenie (patrz palnik). Ponadto instrukcja sugerowała odlanie 2-ch butelek warki w celu późniejszej refermentacji. Dotychczas refermentowałem cukrem, ale te dwie butelki wydają się logiczniejsze.
: chłodniczka - dobra rzecz schłodziła warkę w 30 min.(radzę założyć dodatkowy zacisk na wejściu wody zimnej, przy większym ciśnieniu jeden zacisk nie trzyma wystarczająco. Przełożyło się na 0,5 l piwa więcej 15 blg
: drożdże suche - mam już na nie swój sposób. Wysypuję je cieńką warstwą na powierzchnię wody i zatapiam na "trzęsienie ziemi" t.j. naczynie wyprowadzam w drgania wysokiej częstotliwości. Pięknie się zatapiają.
: fermentor - natlenienie i po 4-ch godzinach piękna piana.Pięknie pachnie, świat jest piękny
Za mną pierwsza warka z zacieraniem Weizenbock, instrukcja, zestaw ze sklepu piwowar (prawdopodobnie ostatnie zrealizowane zamówienia Pana Marcina, moje pierwsze).
Sześć godzin w garażu. Uff.
Wnioski : palnik od kuchenki turystycznej niech zostanie dla turystów, do gotowania 25 l zacieru absolutnie się nie nadaje.
: termometr w obudowie drewnianej - dobra rzecz. Raz spadł mi na podłogę i nadal cały. Ale, na spodzie drewniana obudowa jest zatkana korkiem. Nie wiem po co ? Instrukcji obsługi brak (chyba przesadziłem z tą instrukcją). Termometr bardzo wolno reagował na zmiany temperatury. Poprawa nastąpiła po wyjęciu korka (ten korek to chyba tylko na okres przechowywania). Przez powyższe nie znam dobrze rzeczywistych temperatur mojego zacierania.
Chcę kupić dodatkowy termometr. Proszę o podpowiedź szklany czy elektroniczny.
: firowanie - kadź browamator + podpowiedzi na forum - rewelacyjnie sprawnie. Podziękowania dla kolegów forumowiczów.
: chmielenie (patrz palnik). Ponadto instrukcja sugerowała odlanie 2-ch butelek warki w celu późniejszej refermentacji. Dotychczas refermentowałem cukrem, ale te dwie butelki wydają się logiczniejsze.
: chłodniczka - dobra rzecz schłodziła warkę w 30 min.(radzę założyć dodatkowy zacisk na wejściu wody zimnej, przy większym ciśnieniu jeden zacisk nie trzyma wystarczająco. Przełożyło się na 0,5 l piwa więcej 15 blg
: drożdże suche - mam już na nie swój sposób. Wysypuję je cieńką warstwą na powierzchnię wody i zatapiam na "trzęsienie ziemi" t.j. naczynie wyprowadzam w drgania wysokiej częstotliwości. Pięknie się zatapiają.
: fermentor - natlenienie i po 4-ch godzinach piękna piana.Pięknie pachnie, świat jest piękny
Comment