wczoraj próbowałem piwka z pierwszej warki (Full Aroma Hops), leży 3,5 tygodnia - czuć jeszcze delikatny posmak drożdżowy, ale dużo lżejszy niż to było wcześniej, pienistość i nagazowanie wyśmienite, kolor słomkowy , goryczka ładnie stonowana, jeszcze tylko czekać aby ten drożdżowy posmak zniknął, chociaż mnie to on w sumie nie przeszkadza, aczkolwiek w piwach z brew kitów go nie było
Działania w Rębiechowie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedziWarka 10l w tym 1,7 kg słodu pilzeńskiego i 0,7 kg słodu karmelowego. Po 12g chmielu goryczkowego i aromatycznego. Zacierałem w temperaturze 64*C 30 min. i w temperaturze 72*C 40 minut. Potem jeszcze 10 minut w temp 79*C. Wysładzanie 1 raz 5l. Gotowanie 1h. Drożdże - saszetka Safale.
Comment
-
-
Przy okazji przelewania zebrałem drożdże z dna i w tej chwili stoją sobie w lodówce, swoją drogą zastanawia mnie czy coś z tego będzie, bo o ile wyczytałem z czasem powinny się podzielić na trzy warstwy a u mnie wyszły dwie, tak jak na zdjęciu. Może ktoś oceni czy to się do czegoś nada:
Comment
-
-
nada się, zlej to piwo z wierzchu i nalej zimnej wody, drożdżaki się przepłuczą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzizrobiłem tak jak kazano i efekt jest taki, że wygląda tak jak było
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedziale wody nalać do gęstego?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedziWarka 10l w tym 1,7 kg słodu pilzeńskiego i 0,7 kg słodu karmelowego. Po 12g chmielu goryczkowego i aromatycznego. Zacierałem w temperaturze 64*C 30 min. i w temperaturze 72*C 40 minut. Potem jeszcze 10 minut w temp 79*C.
Comment
-
-
warka #3 - powiedzmy India Pale Ale
Odpaliłem wczoraj trzecią zacieraną warkę, według receptury Mateusza Pająka z książki znakomite piwa, receptura na India Pale Ale, skorygowałem jednak proporcje do warki 15 litrowej (taki mam gar), troche inaczej też chmieliłem więc jak napisałem w temacie jest to "powiedzmy IPA" . Użyłem nowo nabytego Porkerta, więc śrutowanie poszło byłskawicznie, po raz kolejny przekonałem się że kto tanio kupuje ten drogo płaci (mam na myśli młynek Bogutyn)
składniki:
słód pilzeński - 2,6 kg
słód monachijski - 0,5 kg
caraaroma - 0,15 kg
caramunich - 0,15 kg
zacieranie
66 - 68 st - 60 minut
76 st. - 10 minut
Już pod koniec pierwszej przerwy próba jodowa była negatywna. Filtracja troche mnie rozwaliła, kadź filtracyjna się troche czopowała, więc musiałem pomagać warzechą, troche długo to trwało więc. Wysładzałem do uzyskania 15 litrów brzeczki plus rezerwa na odparowanie
Chmieliłem w dwóch porcjach od zagotowania chmiel goryczkowy, po 40 minutach chmiel aromatyczny na dalsze 30 minut, dlatego w dwóch porcjach ponieważ mam tylko dwie siateczki muślinowe, mogłem nabyć jakieś tanie pończochy, ale nie planowałem warzenia tego dnia więc tak wyszło. O 24.00 wystawiłem fermentor z ciepłą brzeczką na taras. Dzisiaj rano zadałem drożdże - safale S-04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedziO 24.00 wystawiłem fermentor z ciepłą brzeczką na taras. Dzisiaj rano zadałem drożdże - safale S-04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedziUżyłem nowo nabytego Porkerta, więc śrutowanie poszło byłskawicznie, po raz kolejny przekonałem się że kto tanio kupuje ten drogo płaci (mam na myśli młynek Bogutyn)Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedziMam, ale mam też szambo przy domu i szanuję wodę . Poza tym noc wystarcza na schłodzenie i rano zadaję drożdżę przed wyjściem do fabryki, a brzeczka schładza się w sterylnym już fermentorze więc nie widzę szans na skażenie.
Comment
-
Comment