Działania w Rębiechowie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ados
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.12
    • 94

    #61
    warka nr 8 - Extra Stout wg Mapajaka

    Z racji, iż przepadam za stoutem, postanowiłem zdziałać serię takowych piw wg, generalnie, receptury Mapajaka, ale z różnymi modyfikacjami. Niemniej pierwszy, wczorajszy, był praktycznie zgodny z recepturą (zamiast słodu pilzeńskiego użyłem Pale Ale)

    Skład zasypu (warka 15l):
    słód pale ale - 2,4 kg
    weyerman caramunich* - 0,32
    płatki owsiane - 0,4
    słód barwiący Strzegom - 0,16
    palony jęczmień (Roasted Barley Weyerman) - 0,16

    (dodałem jeszcze cukru coby troche podrasować

    chmiel goryczkowy marynka - 32g
    drożdże Wyeast Irish Ale

    zacieranie:
    66 - 68 *C - 60 minut
    76*C - 10 minut

    Z filtracją generalnie nie było problemu, gotowanie 60 minut. Schłodziłem w wiaderku z zimną wodą na mrozie na tarasie. Trochę miałem obawy co do drożdży, aktywowałem je już tydzień temu, saszetka ładnie napęczniała, dodałem je do roztworu niestety glukozy, bo nie miałem suchego ekstraktu słodowego, przez 24 godziny nie zauważyłem żadnych reakcji. Co prawda jak zamiesząłem to robiła się piana na powierzchni, cóż zadałem takie jakie były po napowietrzeniu brzeczki. Fermentacja jednak ruszyła, już rano (zadawałem je o 3.00 w nocy) w rurce zaczęło się dziać. Szkoda że te stouty tak długo muszą dojrzewać

    Comment

    • ados
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.12
      • 94

      #62
      Miałem trochę przerwy w warzeniu, jakoś tak wyszło, od początku roku do przedostatniego weekendu kompletna cisza, miałem też przerwę w ruszaniu dotychczas uwarzonego materiału (oczywiście tego co zostało). Dojrzałem do tego że piwo musi dojrzeć. W przedostatni weekend zrobiłem podobną warkę do jednej z pierwszej warek z dużym udziałem słodów karmelowych a to dlatego że z tejże warki jedna flaszka ostała się ponad trzy miesiące i na własnej skórze przekonaliśmy się ile solidne leżakowanie może zdziałać, zwłaszcza że wcześniejsze degustacje były połączone z uczuciem zdegustowania a ta ostatnia flaszka jak ambrozja. W ten weekend zrobiłem piwko pszeniczne, wg receptury Mapajaka. Ja se nadusze fermentor coby większy transfer uruchomić z rurki to leci niezły aromat piwa pszenicznego, jestem dobrej myśli, chociaż nie wiem czemu, drożdże Wyeast Weihenstephan coś tam, jakoś topornie startowały.
      Tymczasem mam kilka obaw odnośnie dotychczas zrobionych piw, jeszcze przed nowym rokiem. Leżakują u mnie w tej chwili w czasach ponad dwumiesięcznych, piwa z trzech warek dość starych, IPA - ponad 4 miesiące, Pale Ale 2,5 miesiąca oraz Extra Stout 2 miesiące. Wszystkie były zacierane w temperaturach 66 - 68*C i wszystkie na tym etapie mają grejfrutową gorycz, najbardziej Pale Ale, w Stoucie słabo bo posmak palonej kawy to przytłacza, IPA nie ruszam, ale wcześniejsze degustacje też ten posmaki sygnalizowały. Zastanawia mnie czy to typowe dla tego typu zacierania bo w innych piwach, które może nie były mistrzowskie, ale tego nie czułem a standardy higieniczne wykonuję wg tych samych procedur. Niech sobie leżą, nie ruszam ich bo już skumałem że wczesne degustowanie mija się z celem, więc przeprosiłem się ze sklepowymi piwami, tolerowalnymi i warzę dalej. Do doświadczonych browarników, czy 12*C (bo tyle mam w garażu) będzie OK dla dolnej fermentacji? Muszę zużyć drożdże, bo lekki zapasik sobie różnych kupiłem.

      Comment

      • ados
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.12
        • 94

        #63
        temperatura dla lagera okazała się ok, zresztą fermentis na saflagerach pisze że do 15*C, więc fermentuje aż miło, pszeniczne przelałem wczoraj na cichą, dziwne było dla mnie mała ilość drożdży które zebrałem warsytwa osadu miała ok 0,5 cm, nawet ciężko się to zbierało, ale pół słoiczka uzbierałem, smak zielonego piwka tak jak miał być

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzi
          temperatura dla lagera okazała się ok, zresztą fermentis na saflagerach pisze że do 15*C, więc fermentuje aż miło,
          No, a w 25°C to by dopiero fermentowało!
          Nie spodziewaj się, że przy 15°C otrzymasz piwo przypominające lagera. Będzie raczej podobne do piw górnej fermentacji.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
            No, a w 25°C to by dopiero fermentowało!
            Nie spodziewaj się, że przy 15°C otrzymasz piwo przypominające lagera. Będzie raczej podobne do piw górnej fermentacji.
            Sorry, teraz spojrzałem na posta wyżej i widzę, żeś miał 12°C. Będzie lepiej ale pod warunkiem, że taka była temp. w tanku a nie w pomieszczeniu.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • ados
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.12
              • 94

              #66
              tak serio to jest 12*C ale trochę się spodziewam że może tak być, co zrobić, zima ciepła, w garażu nie chce spaść mi bardziej, muszę smontować styropianową skrzyneczkę i obniżyć petami z zamrożoną wodą

              Comment

              • ados
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.12
                • 94

                #67
                warka nr 8 - Extra Stout wg Mapajaka

                a propos warki nr 8 - Extra Stout wg receptury Mapajaka - to wczoraj test podniósł mnie na duchu, piwo ma obecnie 10 tygodni leżakowania i wygląda że będzie git, juz w zasadzie można pić, dziwi mnie tylko trochę piana, jest dość grubobąbelkowa, jakby z płynu do mycia naczyń ale poza tym smak super, jak jeszcze poleży to bardziej wyszlachetnieje

                Comment

                • ados
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.12
                  • 94

                  #68
                  dzisiaj zabutelkowałem po 3-dniowej cichej pszeniczne, i tak nie będzie klarowne więc, z racji braku akcji w fermentorze, póki co zapachy wyborne , już teraz zielone piwo w zasadzie jest smaczne ,

                  poza tym przelałem na cichą mojego pierwszego powiedzmy lagera, po tygodniowej fermentacji burzliwej, blg spadło do 4* (wyjściowe było 13*), w rurce nic się nie działo, muszę powiedzieć że degustacja próbki pobranej do pomiaru blg nastroiła mnie mega optymistycznie, mimo że fermentacja przebiegała w trochę zbyt wysokiej temperaturze smak już jest świetny, żadnych owoców, goryczka chmielowa a nie grejfrutowa mętne jest ale pierwszy raz mi takie piwo wyszło, chyba poczynię działania aby warzyć głównie lagery

                  Comment

                  • ados
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.12
                    • 94

                    #69
                    zachęcony niskimi temperaturami (dzisiaj rano miałem na około domu 1*C, w garażu 11*C) zrobiłem wczoraj kolejnego "prawie jak lagera", powtórzyłem w zasadzie tego pierwszego, dzisiaj rano zadałem drożdże (saflager)

                    Comment

                    • ados
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.12
                      • 94

                      #70
                      po tygodniu leżakowania otworzyłem małą buteleczkę pszenicznego, w sumie byłem w szoku że już jest idealnie nagazowane i prawdę mówiąc w smaku ok, jak pszniczne ze sklepu, będę częściej robił, bo wymaga mniejszej cierpliwości a bardziej wytrawne to sobie niech "w tle chodzą"

                      Comment

                      • ados
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.12
                        • 94

                        #71
                        robiłem kilka warek ostatnio, nie chce mi się o wszystkich pisać, bo trochę powtarzalem, jednak targnąłem się na koźlaka wczoraj, tzn będzie to prawie jak koźlak (jak wyjdzie w ogóle) bo zacierałem normalnie, tzn nie dekokcyjnie. użyłem drożdże wyeast czech pils, bo takie miałem, i jest ostatni moment kiedy w swoich warunkach mogę jakiegoś lagera jeszcze zrobić, zasyp wygląda następująco:

                        pilzeński 1,90 (43%)
                        monachijski 1,70 (39%)
                        weyerman caramunich 0,37 (8%)
                        weyerman caraaroma 0,43 (10%)

                        zacieranie:
                        10 min w 62*C
                        50 min w 72*C

                        wyszlo 15l 17 blg (przed zadrożdżeniem)

                        mam obawy co do fermentacji, bo starter się nie zaktywował, tzn sam nie wiem, saszetka napęczniała, ale w fiolce w środku było dużo odżywki nieruszonej, dodałem to do schłodzonego roztworu przegotowanej wody z glukozą i tak zadałem brzeczkę, którą solidnie napowietrzyłem, w tej chwili brzeczka ma 14*C, stoi w otoczeniu o temperaturze 7*C, oznak fermentacji póki co brak, ale w rurce woda trochę się podniosła, najgorsze że nie mam awaryjnie żadnych drożdży lagerowych co by w razie czego poprawić, trudno zobaczymy

                        Comment

                        • ados
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.12
                          • 94

                          #72
                          w końcu fermentacja ruszyła a już miałem obawy, pomogło przeniesienie na początek do temperatury pokojowej

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzi
                            wyszlo 15l 17 blg (przed zadrożdżeniem)

                            mam obawy co do fermentacji, bo starter się nie zaktywował, tzn sam nie wiem, saszetka napęczniała, ale w fiolce w środku było dużo odżywki nieruszonej, dodałem to do schłodzonego roztworu przegotowanej wody z glukozą i tak zadałem brzeczkę, którą solidnie napowietrzyłem,
                            Z tego opisu nie wynika, że dałeś czas na namnożenie sie drożdżom. Także wybór glukozy na starter nie był szczęśliwy. Jeżeli zadałeś brzeczkę 17°Blg praktycznie nierozmnożoną dodatkowo saszetką to masz dużo szczęścia, że:

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzi
                            w końcu fermentacja ruszyła a już miałem obawy, pomogło przeniesienie na początek do temperatury pokojowej
                            Niestety straciłeś sporo z "lagerowości" piwa. Czysty smak dolnej fermentacji poszedł na drzewo.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • ados
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.12
                              • 94

                              #74
                              ocenimy jak będzie końcowy efekt, a co do lagerowości, to producent zaleca aby poczekac w temperaturze pokojowej poczekać na oznaki fermentacji, pożyjemy zobaczymy
                              Last edited by ados; 2008-04-09, 18:24.

                              Comment

                              • ados
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2006.12
                                • 94

                                #75
                                "prawie jak koźlak" odfermentował do 5,5 blg, dosyć szybko, bo w ciągu tygodnia, poza startem fermentacja przebiegała w temperaturze 13*C, może i utracił sporo ze swej lagerowości, ale zobaczymy , szkoda że robi się ciepło, ale załatwiam lodówkę to może przedłuży się sezon lagerowy który dość późno zacząłem

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X