Ja to robię tak co prawda przed fermentacją i z granulatem ale filtrowanie przez podwójną pończochę mogę polecić z czystym sumieniem. Lepszego i tańszego filtra nie znam Dodatkowo u mnie się napowietrza więc trzeba by dotykać lustra brzeczki końcem filtra żeby piany nie narobić.
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
Znam Twój patent Marku, ale dotąd go nie potrzebowałem, bo stosowałem sracz-wężyk , a chmielę głównie szyszkami, które robią ładne złoże filtracyjne i jest OK. Mam jednak ochotę spróbować Twojej metody. Czym mocujesz tą pończochę? Jakąś opaską zaciskową?
Stało się jak się stało. Najważniejsze pytanie teraz to czy dekantować brzeczką znad chmielin?
Dochodzę jednak do wniosku, że już po ptokach. Drożdżyki ładnie zabrały się do pracy i nieładnie byłoby im przeszkadzać. Dam im spokój.
Skrócę tylko burzliwą do 5 dni...Last edited by Seta; 2009-09-14, 17:13.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziZnam Twój patent Marku, ale dotąd go nie potrzebowałem, bo stosowałem sracz-wężyk , a chmielę głównie szyszkami, które robią ładne złoże filtracyjne i jest OK. Mam jednak ochotę spróbować Twojej metody. Czym mocujesz tą pończochę? Jakąś opaską zaciskową?
Stało się jak się stało. Najważniejsze pytanie teraz to czy dekantować brzeczką znad chmielin?
Dochodzę jednak do wniosku, że już po ptokach. Drożdżyki ładnie zabrały się do pracy i nieładnie byłoby im przeszkadzać. Dam im spokój.
Skrócę tylko burzliwą do 5 dni...
Comment
-
-
Uznajmy, że nie było pytania...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziJa bym je zostawił i odfiltrował podczas przelewania na cichą
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzimasz chmielenie na zimnoWszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
AD #20 Piwo Żuliena (Warzone 5.09.09)
Belg przelany na cichą. Fermentuje w piwnicy z indiańcem.
BLG belga 3,5. Raflek wskazał ~10, co powinno oznaczać, że piwo miało 17blg na początku... Bzdura... Przyjmę, że to 14-tka. Trudno. Na konkurs nie pojedzie...
PS Nienawidzę owocówek!Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
#22 Zimowe Przyprawowe
Miało być "Świąteczne", ale raczej nie dojrzeje do końca grudnia ...
Skład
4kg pilzeneńskiego
1kg wiedeńskiego
250g special B
150g aroma
100g czekoladowego
400g sztucznego miodu
Przyprawy (nie za dużo) dodane na ostatnie 10' gotowania:
2 stare laski cynamonu
7 ziaren (całych) ziela angielskiego
2 goździki
pół łyżeczki mielonego imbiru
ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu (na wszelki wypadek)
20g marynki gr na 60'
20g lubelskiego sz na 7'
10' w 52*
20' w 63*
60' w 73* (śniadanie )
Chłodzenie chłodnicą od Wesołego - SUPER sprawa! 20 minut do 25*C!
Zadana gęstwa 1214 Belgian Abbey. Wyszło 22l niestety 16blg - planowałem mniej, a wyszło by jeszcze więcej ale część mi wykipiała i od cholery zostało w wychmielinach - nie chciało mi się z tym męczyć...
Mielone przyprawy powodują duże zmęcenie brzeczki - zużyłem 3m2 gazy przy przelewaniu do fermentatora.Last edited by Seta; 2009-09-19, 16:34.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
@ Twili - jeśli spotkamy się w ciągu roku - masz u mnie butelkę!
Przetestowałem dziś 4 swoje piwa:
Ciemniaka #7C, którego znalazłem w szafce na ranczo - była tam minimum rok - czyli przetrwała zarówno przymrozki jak i np. +20*. I co się stało z tym dolniakiem? Ano smakuje jak niezły... ale Wielka jest moc tych drożdży! Naprawdę wypiłem z przyjemnością, chociaż oczywiście piwo idealne nie było...
Następnie w domu wypiłem #19 - Waizena-kwach, który okazał się (pół roku po infekcji) kiepskim bezpłciowym piwem, ale wypijalnym i ino lekko kwaśnym.
Teraz #15 porównywany z Simon Imperial Stoutem Marusi - mój przegrywa, ale nie czuję się zdeklasowany... A Marusiowy Stout jest naprawdę świetny. Muszę coś podobnego zrobić!
#18 Forgetten Pils: pils-keller Posmaki ma dziwne, ale smakuje dużo lepiej niż można by się spodziewać. Jakbym zabutelkował z pół roku wcześniej pewnie by to niezłe piwo było!
Generalnie nieco wiary w siebie odzyskałem...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPrzetestowałem dziś 4 swoje piwa:
Ciemniaka #7C, którego znalazłem w szafce na ranczo - była tam minimum rok - czyli przetrwała zarówno przymrozki jak i np. +20*. I co się stało z tym dolniakiem? Ano smakuje jak niezły... ale Wielka jest moc tych drożdży! Naprawdę wypiłem z przyjemnością, chociaż oczywiście piwo idealne nie było...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi@ Twili - jeśli spotkamy się w ciągu roku - masz u mnie butelkę!
Comment
-
-
AD #21 IPA - Wykończyć Lomika (Warzone 13.09.09)
Pojszła na cichą z 4,5blg (na początku 16,5). Chmielenie na zimno, jakoś potem bo mi się nie chce. Na ile dni to się daje?
Wszystkie fermentatory wędrują do piwnicy bo mnie tu szlag trafia. Owocówki, I hate you!Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Wczoraj wypiłem #14 Piwomiód - mimo, że piwo ma prawie rok dalej smaki się nie ułożyły. Smakuje jak spirytusowa nalewka, nie jak piwo.
Miód jako dodatek 50% do zasypu się nie nadaje. Mam jeszcze parę butelek, może za rok spróbuję.Last edited by Seta; 2009-09-22, 08:34.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
AD #22 Zimowe Przyprawowe (Warzone 19.09.09)
Przelane na cichą. Super pachnie! Blg 3,5 w temperaturze 17,9st, temperatura w piwnicy 16,7st.
Po raz pierwszy przelewanie odbyło się w piwnicy - łatwizna, ale butelkować na razie się nie odważę...
Drożdże zebrane - zrobimy na dniach nadprogramowe piwo-miód ver2, bo rodzice stary miód znaleźli i na nic się im nie nadaje, więc spróbuję z tym jeszcze raz...
Słabo uczciłem dzisiejszą drugą rocznicę browaru...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
#23 Piwo-Miód ver2
Ponieważ Admini oszukują i robią 2 piwa dziennie trza było coś wymyślić na tygodniu...
2,5kg Bavarian Maibock - ekstrakt słodowy Weyermann
1kg miód kilkuletni niewiadomego pochodzenia i rodzaju
20g marynki granulat 2 lata
20g lubelskiego szyszki roczne
15g imbiru mielonego
4szt goździków potraktowanych moździerzem
najpierw w oddzielnych 5l garnkach gotujemy oddzielnie miód i ekstrakt, potem łączymy i uzupełniamy stopniowo wrzątkiem do ok 25l
w sumie gotowanie ok 180' w tym
cały chmiel 120'
przyprawy 5'
Wyszło 19,5l x 12 blg, zadane gęstwą 1214 Belgian Abbey.
Do refermentacji odstawione ok 200g tego samego miodu...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Musimy przyspieszyć - jakbyśmy zaczęli odpowiednio wcześnie rano to dałoby radę trzy piwa jednego dnia uwarzyć
Cieszę się, że Cię zdopingowaliśmyLast edited by Maggyk; 2009-10-01, 21:20.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment