Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Ja to robię tak co prawda przed fermentacją i z granulatem ale filtrowanie przez podwójną pończochę mogę polecić z czystym sumieniem. Lepszego i tańszego filtra nie znam Dodatkowo u mnie się napowietrza więc trzeba by dotykać lustra brzeczki końcem filtra żeby piany nie narobić.
    Last edited by mark33; 2009-09-14, 15:13.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      Znam Twój patent Marku, ale dotąd go nie potrzebowałem, bo stosowałem sracz-wężyk , a chmielę głównie szyszkami, które robią ładne złoże filtracyjne i jest OK. Mam jednak ochotę spróbować Twojej metody. Czym mocujesz tą pończochę? Jakąś opaską zaciskową?

      Stało się jak się stało. Najważniejsze pytanie teraz to czy dekantować brzeczką znad chmielin?
      Dochodzę jednak do wniosku, że już po ptokach. Drożdżyki ładnie zabrały się do pracy i nieładnie byłoby im przeszkadzać. Dam im spokój.
      Skrócę tylko burzliwą do 5 dni...
      Last edited by Seta; 2009-09-14, 17:13.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Znam Twój patent Marku, ale dotąd go nie potrzebowałem, bo stosowałem sracz-wężyk , a chmielę głównie szyszkami, które robią ładne złoże filtracyjne i jest OK. Mam jednak ochotę spróbować Twojej metody. Czym mocujesz tą pończochę? Jakąś opaską zaciskową?

        Stało się jak się stało. Najważniejsze pytanie teraz to czy dekantować brzeczką znad chmielin?
        Dochodzę jednak do wniosku, że już po ptokach. Drożdżyki ładnie zabrały się do pracy i nieładnie byłoby im przeszkadzać. Dam im spokój.
        Skrócę tylko burzliwą do 5 dni...
        Ja bym je zostawił i odfiltrował podczas przelewania na cichą (masz chmielenie na zimno ). Co do mocowania wygląda to tak, wężyk zassany wkładam do pończochy z 10 cm po czym owijam całość drutem miedzianym ( DYT 1,5mm2 w izolacji ) następnie wszystko wsuwam w widelec do mięsa który trzyma szuflada bądź drzwi od piekarnika

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964


          Uznajmy, że nie było pytania...
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja bym je zostawił i odfiltrował podczas przelewania na cichą
          Tak właśnie zrobię.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          masz chmielenie na zimno
          Ta... Wygotowanym chmielem?

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            AD #20 Piwo Żuliena (Warzone 5.09.09)

            Belg przelany na cichą. Fermentuje w piwnicy z indiańcem.
            BLG belga 3,5. Raflek wskazał ~10, co powinno oznaczać, że piwo miało 17blg na początku... Bzdura... Przyjmę, że to 14-tka. Trudno. Na konkurs nie pojedzie...

            PS Nienawidzę owocówek!

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #22 Zimowe Przyprawowe

              Miało być "Świąteczne", ale raczej nie dojrzeje do końca grudnia ...
              Skład
              4kg pilzeneńskiego
              1kg wiedeńskiego
              250g special B
              150g aroma
              100g czekoladowego
              400g sztucznego miodu

              Przyprawy (nie za dużo) dodane na ostatnie 10' gotowania:
              2 stare laski cynamonu
              7 ziaren (całych) ziela angielskiego
              2 goździki
              pół łyżeczki mielonego imbiru
              ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
              ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu (na wszelki wypadek)

              20g marynki gr na 60'
              20g lubelskiego sz na 7'

              10' w 52*
              20' w 63*
              60' w 73* (śniadanie )

              Chłodzenie chłodnicą od Wesołego - SUPER sprawa! 20 minut do 25*C!
              Zadana gęstwa 1214 Belgian Abbey. Wyszło 22l niestety 16blg - planowałem mniej, a wyszło by jeszcze więcej ale część mi wykipiała i od cholery zostało w wychmielinach - nie chciało mi się z tym męczyć...

              Mielone przyprawy powodują duże zmęcenie brzeczki - zużyłem 3m2 gazy przy przelewaniu do fermentatora.
              Last edited by Seta; 2009-09-19, 16:34.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                Bardzo fajnie się zapowiada to Świąteczne, aż bym chętnie spróbował. Niby do świąt niewiele, ale chyba spokojnie będziesz mógł buteleczkę przetestować, Resztę jednak proponowałbym zachować przynajmniej do Wielkanocy

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  @ Twili - jeśli spotkamy się w ciągu roku - masz u mnie butelkę!

                  Przetestowałem dziś 4 swoje piwa:
                  Ciemniaka #7C, którego znalazłem w szafce na ranczo - była tam minimum rok - czyli przetrwała zarówno przymrozki jak i np. +20*. I co się stało z tym dolniakiem? Ano smakuje jak niezły... ale Wielka jest moc tych drożdży! Naprawdę wypiłem z przyjemnością, chociaż oczywiście piwo idealne nie było...
                  Następnie w domu wypiłem #19 - Waizena-kwach, który okazał się (pół roku po infekcji) kiepskim bezpłciowym piwem, ale wypijalnym i ino lekko kwaśnym.
                  Teraz #15 porównywany z Simon Imperial Stoutem Marusi - mój przegrywa, ale nie czuję się zdeklasowany... A Marusiowy Stout jest naprawdę świetny. Muszę coś podobnego zrobić!
                  #18 Forgetten Pils: pils-keller Posmaki ma dziwne, ale smakuje dużo lepiej niż można by się spodziewać. Jakbym zabutelkował z pół roku wcześniej pewnie by to niezłe piwo było!

                  Generalnie nieco wiary w siebie odzyskałem...

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przetestowałem dziś 4 swoje piwa:
                    Ciemniaka #7C, którego znalazłem w szafce na ranczo - była tam minimum rok - czyli przetrwała zarówno przymrozki jak i np. +20*. I co się stało z tym dolniakiem? Ano smakuje jak niezły... ale Wielka jest moc tych drożdży! Naprawdę wypiłem z przyjemnością, chociaż oczywiście piwo idealne nie było...
                    PIANA była taka:
                    Attached Files

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      @ Twili - jeśli spotkamy się w ciągu roku - masz u mnie butelkę!
                      Trzymam za słowo Oczywiście jeśli uda nam się spotkać, to odwdzięczę się czymś swoim. Mam nadzieję, że wreszcie uda mi się odwiedzić Biłgoraj jako miejsce ważne w historii mojej rodziny.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        AD #21 IPA - Wykończyć Lomika (Warzone 13.09.09)

                        Pojszła na cichą z 4,5blg (na początku 16,5). Chmielenie na zimno, jakoś potem bo mi się nie chce. Na ile dni to się daje?
                        Wszystkie fermentatory wędrują do piwnicy bo mnie tu szlag trafia. Owocówki, I hate you!

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Wczoraj wypiłem #14 Piwomiód - mimo, że piwo ma prawie rok dalej smaki się nie ułożyły. Smakuje jak spirytusowa nalewka, nie jak piwo.
                          Miód jako dodatek 50% do zasypu się nie nadaje. Mam jeszcze parę butelek, może za rok spróbuję.
                          Last edited by Seta; 2009-09-22, 08:34.

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            AD #22 Zimowe Przyprawowe (Warzone 19.09.09)

                            Przelane na cichą. Super pachnie! Blg 3,5 w temperaturze 17,9st, temperatura w piwnicy 16,7st.
                            Po raz pierwszy przelewanie odbyło się w piwnicy - łatwizna, ale butelkować na razie się nie odważę...
                            Drożdże zebrane - zrobimy na dniach nadprogramowe piwo-miód ver2, bo rodzice stary miód znaleźli i na nic się im nie nadaje, więc spróbuję z tym jeszcze raz...
                            Słabo uczciłem dzisiejszą drugą rocznicę browaru...

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #23 Piwo-Miód ver2

                              Ponieważ Admini oszukują i robią 2 piwa dziennie trza było coś wymyślić na tygodniu...

                              2,5kg Bavarian Maibock - ekstrakt słodowy Weyermann
                              1kg miód kilkuletni niewiadomego pochodzenia i rodzaju
                              20g marynki granulat 2 lata
                              20g lubelskiego szyszki roczne
                              15g imbiru mielonego
                              4szt goździków potraktowanych moździerzem

                              najpierw w oddzielnych 5l garnkach gotujemy oddzielnie miód i ekstrakt, potem łączymy i uzupełniamy stopniowo wrzątkiem do ok 25l
                              w sumie gotowanie ok 180' w tym
                              cały chmiel 120'
                              przyprawy 5'

                              Wyszło 19,5l x 12 blg, zadane gęstwą 1214 Belgian Abbey.
                              Do refermentacji odstawione ok 200g tego samego miodu...

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                🍼
                                • 2004.05
                                • 5617

                                Musimy przyspieszyć - jakbyśmy zaczęli odpowiednio wcześnie rano to dałoby radę trzy piwa jednego dnia uwarzyć

                                Cieszę się, że Cię zdopingowaliśmy
                                Last edited by Maggyk; 2009-10-01, 21:20.
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X