Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi@Przemo - Nie chodziło o oszczędności. Prawdziwy grodzisz był - o ile wiem - w 100% ze słodu pszenicznego. Problem jest taki, że obecnie prawdopodobnie żadna słodownia nie wędzi słodu pszenicznego, więc póki nie uwędzę go sam muszę dawać wędzony jęczmienny. Zaś pszenica niesłodowana jest moim zdaniem bardziej "pszeniczna" od słodu. Dodaje charakteru.
@Marcin - Zobaczę, jak sam się klaruje. Jak słabo, to następnym razem mnie nie powstrzymacie...
@Makaron - wielkie dzięki za chęci, ale i tak nie zdążyłbym zadać. A skąd masz?Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi@Makaron - wielkie dzięki za chęci, ale i tak nie zdążyłbym zadać. A skąd masz?Last edited by Makaron; 2009-11-15, 15:07."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziNa wyspach ten specyfik jest powszechnie używany przy produkcji piwa. Mogę to kupić w pobliskim sklepie dla piwowarow amatorow.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziO to się chyba do Ciebie uśmiechnę o ten karuk i może któryś z piwowarów byłby zainteresowany to się podziałkujemy.
Jeśli tak, to jest do nabycia w Polsce: http://winohobby.biz/index.php?produ...ct&prod_id=405
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziCzy karuk to nie jest czasem to samo co insinglass? Czy finings?
Jeśli tak, to jest do nabycia w Polsce: http://winohobby.biz/index.php?produ...ct&prod_id=405Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziCałkiem możliwe że to samoSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
To to samo. Od biedy można użyć żelatyny, bo działać będzie ale słabiej.
Co do trwałości insinglass to bardzo ostrożnie, bo produkt powinień być świeży i należy go trzymać w lodówce. Bo traci swoje właściwości.
Od kolegi pracującego w minibrowarze dostałem butelkę. I namiętnie używałem przez kilka warek. Ale prawdę mówiąc nie robi wielkiej różnicy w domowym browwarze. Kilka tygodni dłużej leżakowania zrobi tą samą robotę. Można ratować piwa, które ciężko się klarują, albo zbić drożdże które bardzo ciężko opadają na dno. Ma sens używania go do beczek z real ale jak chcemy skopiować na przykład bittera. Gdzie nagazowanie jest minimalne i nie używa się cukru do refermentacji."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPoproszę jeszcze wegetarian o opinie, czy karuk (insinglass) robi Wam różnicę? Jak dla mnie to takie samo świństwo jak żelatyna...
To jednak przecież Twoje piwo. Jeśli chcesz wrzucić żelatynę, nie oglądaj się na wegetarian. Pamiętaj tylko, by ich uprzedzić, gdy będziesz ich ewentualnie częstował tym grodziszem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi1750g pilzeński Strzegom (70%)
750g pszenica chłopska (30%)
Pszenica + garść słodu kleikowana:
2h leniwie: 62* -> 55*C
15' gotowania i dołączenie do głównego gara
Słód:
15' w 62*C dołączmy kleik
1h leniwie: 73* -> 67*
74*C i filtracja
Filtrat mętny.
Gotowanie 1h
Od początku 30g lubelskiego "postarzonego" w piekarniku 2h ~60*C
Zadana gęstwa z Wita - 1214 (to będzie ostatnie piwo tych drożdży)
Wyszło 12l x 11blg
cdn...
Zebrałem też gęstwę, którą wzmocniłem 300ml starterem 10blg, napowietrzyłem i rano dodałem do "piwa".
Jest piana i ładnie pachnie malinami z wiadra.
*) Była to nasza pierwsza próba wykonania własnego soku malinowego. Żeby był "zdrowy" dodaliśmy mało cukru. Sok w piwnicy zafermentował spontanicznie i zrobił się nieprzyjemnie kwaskowaty (kwas octowy?).
Aby pozbyć się dzikich drożdży sok był przez dwa dni dwukrotnie podgrzewany - przez 1-2h w temperaturze 60-75*C, pod przykryciem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
Zadana gęstwa z Wita - 1214 (to będzie ostatnie piwo tych drożdży)
Wyszło 12l x 11blg
cdn...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziWeyermann kiedyś straszył, że gdyby było odpowiednie zapotrzebowanie, mogliby wyprodukować wędzony słód pszeniczny. Chyba jednak nic z tego nie wyszło...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDlaczego piwo na tych drożdżach nazwałeś lambikiem?
Może wyjdzie coś w stylu Reddsa, a może w stylu lambika (framboise'a dokładniej). Zobaczymy. To przecież jest eksperyment...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDlatego że dodałem produkt fermentacji spontanicznej z mojej piwnicy .
Comment
-
Comment