A wystarczyło zrobić dłuższą przerwę białkową przy zacieraniu
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
Fejsbuk
Na dniach rozpoczęcie sezonu w Zielonej Gęsi. Tymczasem postanowił przenieść część gawędziarską na FaceBooka, żeby się nie powtarzać. Receptury itp trudne sprawy pozostaną tu...
Comment
-
-
#35 Koelsch
3,5kg pilzneński
0,5kg pszeniczny
65*C przez 45min
71*C przez 10min
76*C - filtracja
30g Spalt Select (3-letni granulat...) na 60min
drożdże German Ale; starter chłodzony, bo miałem warzyć tydzień temu...
Fotorelacja na FB, link powyżej.Last edited by Seta; 2010-09-26, 13:43.
Comment
-
-
Cześć
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie śrutuję zboże na alta...
To do alta dodaje się dodatki niesłodowane ;-) ?
Warzyłeś dzisiaj?anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
#36 Alt
Zesłodowane zboże to jednak zboże, tylko lekko przetworzone
Skład:
2,1kg pilzneński
2,1kg monachijski ciemny
0,25kg cristal 150L
0,3kg cukier (ups )
15' w 54*C
40' w 63*C
15' w 72*C
75*C i filtracja - poszła nieźle ale za głęboko wysłodziłem
70' z różnymi starymi chmielami (po 20g: marynka granulat 2007 z lodówki, marynka szyszki 2008 i lubelski szyszki 2009) - nic nie śmierdziało ale też specjalnie nie pachniało... Najlepiej pachniał najstarszy granulat przechowywany w lodówce. Zobaczymy, co będzie.
Miało być bez aromatu, ale poszło:
5' lubelski szyszki 2009 30g
W pewnym momencie (po 18l) zatkała mi się rurka i nie mogłem odfiltrować chmielin. Mieszanka szyszek i granulatu nie ułatwia sprawy. Kranik też zatkałem. Nawet dolałem litr wrzątku i lipa. Wkurzony wziąłem sitko i przelałem resztę do garnka i przegotowałem. Dodałem cholernego cukru, bo ten wrzątek, ale alt powinien być lekko wytrawny, więc chyba nie popsułem...
Studzi się jak połączę to sprawdzę sumaryczny balling. Mam nadzieję na 13...
Comment
-
-
A to termometrem mierzysz objętość czy ekstrakt brzeczki?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Cześć
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziA to termometrem mierzysz objętość czy ekstrakt brzeczki?anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzimam je w nosie...
Comment
-
Comment