Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    A wystarczyło zrobić dłuższą przerwę białkową przy zacieraniu
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      Etam strasznie się boję zmętnienia na zimno.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        Fejsbuk

        Na dniach rozpoczęcie sezonu w Zielonej Gęsi. Tymczasem postanowił przenieść część gawędziarską na FaceBooka, żeby się nie powtarzać. Receptury itp trudne sprawy pozostaną tu...

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #35 Koelsch

          3,5kg pilzneński
          0,5kg pszeniczny

          65*C przez 45min
          71*C przez 10min
          76*C - filtracja

          30g Spalt Select (3-letni granulat...) na 60min
          drożdże German Ale; starter chłodzony, bo miałem warzyć tydzień temu...

          Fotorelacja na FB, link powyżej.
          Last edited by Seta; 2010-09-26, 13:43.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            AD #35 Koelsch

            Koelsch wczoraj przelany na cichą. Blg prawie 5 - chyba mam za zimno w piwnicy (wieczorem było 12*C). Ostatnie dni cichej kolsch spędzi w domu, żeby mieć okazje dofermentować.
            Właśnie śrutuję zboże na alta...

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              Cześć

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Właśnie śrutuję zboże na alta...

              To do alta dodaje się dodatki niesłodowane ;-) ?
              Warzyłeś dzisiaj?
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #36 Alt

                Zesłodowane zboże to jednak zboże, tylko lekko przetworzone

                Skład:
                2,1kg pilzneński
                2,1kg monachijski ciemny
                0,25kg cristal 150L
                0,3kg cukier (ups )

                15' w 54*C
                40' w 63*C
                15' w 72*C
                75*C i filtracja - poszła nieźle ale za głęboko wysłodziłem

                70' z różnymi starymi chmielami (po 20g: marynka granulat 2007 z lodówki, marynka szyszki 2008 i lubelski szyszki 2009) - nic nie śmierdziało ale też specjalnie nie pachniało... Najlepiej pachniał najstarszy granulat przechowywany w lodówce. Zobaczymy, co będzie.
                Miało być bez aromatu, ale poszło:
                5' lubelski szyszki 2009 30g

                W pewnym momencie (po 18l) zatkała mi się rurka i nie mogłem odfiltrować chmielin. Mieszanka szyszek i granulatu nie ułatwia sprawy. Kranik też zatkałem. Nawet dolałem litr wrzątku i lipa. Wkurzony wziąłem sitko i przelałem resztę do garnka i przegotowałem. Dodałem cholernego cukru, bo ten wrzątek, ale alt powinien być lekko wytrawny, więc chyba nie popsułem...
                Studzi się jak połączę to sprawdzę sumaryczny balling. Mam nadzieję na 13...

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  AD #36 Alt

                  Wyszło 24l około 13.5blg. Około, bo padł mi termometr. Trzeba będzie się szybko się rozejrzeć...
                  Last edited by Seta; 2010-10-10, 19:25.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23928

                    A to termometrem mierzysz objętość czy ekstrakt brzeczki?
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      Cześć

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      A to termometrem mierzysz objętość czy ekstrakt brzeczki?
                      Nie wie w jakiej temperaturze robił pomiar gęstości.
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        24l to dużo za dużo dla tych wrednych germańców... Poszły na spacer w kuchni, wystawiłem na chłodniejszą klatkę schodową, znowu wyszły, zniosłem do piwnicy i mam je w nosie...

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          mam je w nosie...
                          W nosie to trochę za ciepło. Będziesz miał dużo estrów.

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            hehe... Masz rację, mogło jeszcze być "w dupie", ale tam ta sama temperatura...
                            To zostawię ciule w piwnicy.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              No to są jaja...
                              Uwaga! Drastyczne zdjęcia:

                              - wchodzisz na własne ryzyko!

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                Instynkt samozachowawczy na poziomie lemingów

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X