Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
...w celu pozbycia się syfu nieźle dałem im chemii (Ace, Bielinka, Ludwik i na koniec piro). Przepłukałem je oczywiście, ale diabli wiedzą - ręce dalej mi chlorem śmierdzą.
Czy wypieczenie ich w piekarniku wystarczy? Jeśli tak to jaką temperaturę i czas proponujecie? (na forum są sprzeczne opinie)
Zdjęcie z kąpieli:). ACE zawiera wodorotlenek sodu, bardzo silny środek, do tego piro, to jak mycie rąk po kąpieli
.
Jak mi się trafią butelki z ciężkim zabrudzeniem to wymieniam, na świeże w zaprzyjaźnionym sklepie, oszczędzając sobie roboty i kosztów.Comment
-
-
No to czas zmienić internet w sensie dostawcy lub zdjąć sobie BrowarBiz z blokady rodzicielskiej!
A na Fejsie funkcja odpowiedz Artowi tez Ci nie działaOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-10-11, 14:14.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
#39 wędzona IPA (Zadymiony Bombaj)
23.X.2011.
3,15kg pale ale
1,15kg monachijski ciemny
1kg wędzony castlemalting
0,4kg amber
0,1kg karmelowy 300-400EBC
5g gips piwowarski
zacieranie 60min w ok 66st
Chmielenie (wszystkie szyszki przechowywałem w chłodnej piwnicy, a granulaty w lodówce):
40g Hallertauer Tradition granulat 2010 przez 60 minut
40g lubelski granulat 2008 przez 60 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 40 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 30 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 20 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 15 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 10 minut
25g Tettnanger granulat 2009 przez 5 minut
200g cukru i 4g mchu irlandzkiego ok 15 minuty.
Drożdże S-04, 16blg.
W planach grand cru i "belgijski porter gryczany".Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-10-31, 19:04.Comment
-
Będę uparta - w innym temacie Maroxan mi konkretnie nie odpowiedział: czy sprawdziłeś organoleptycznie ten słód i jesteś pewien, że jest to zwykły słód wędzony, a nie wędzony na torfie (whisky)? Wg mojej wiedzy firma Castle Malting tylko taki posiada w ofercie, a już piłam piwa forumowiczów, którzy byli przekonani, że dodali zwykłego wędzonego, a w gotowym piwie było wyraźnie czuć, że wędzony na torfie.Comment
-
Ja koleżance odpowiem:
Było tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=287
A efekt był taki, ten i następne posty:http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=299
Na pewno to nie jest wędzone torfem"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ja koleżance odpowiem:
Było tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=287
A efekt był taki, ten i następne posty:http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=299
Na pewno to nie jest wędzone torfemComment
-
Potwierdzenie jest tu: http://www.castlemalting.com/CastleM...anguage=Polish
CM ma w ofercie zarówno słód wędzony (smoked), jak i whisky.
W czasie zacierania waliło boczkiem.
EDIT: Porównując uwagi w specyfikacjach obu słodów wychodzi, że prawda leży pośrodku. Marusia ma rację, bo oba są wędzone na torfie i Fido pewnie też ma rację, bo efekt wędzenia, czyli przeznaczenie słodu (wg zapewnień producenta) jest inny. Myślę, że ryzykowne byłoby dodawanie tego słodu np do grodziskiego, ale w mojej IPA'ie ta wędzonka, to będzie odległe tło smakowe dla pierwszoplanowej chmielowej goryczki.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-02, 11:19.Comment
Related Topics
Collapse
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....-
Channel: Niemcy
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Chromowany kran do kegów Pepsi z szybkozłączką
- Akcesoria
Kapsle czerwone DUŻE 29 mm 50 szt.
- Akcesoria
Suszarka Gocciolino na jedną butelkę
- Anglojęzyczna
CraftBeer.com Beer & Food...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-10-21, 07:59 -
-
Weyermann oprócz piw warzonych pod własną marką i opisanych cyfrą na etykiecie jak to:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124459
produkuje jeszcze pod marką Bamberger Hofbräu - czyli nawiązując do zamkniętego w 1977 r. browaru Hofbräu Bamberg. Mimo, że...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment