Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
Wyświetlenie odpowiedzi
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi...w celu pozbycia się syfu nieźle dałem im chemii (Ace, Bielinka, Ludwik i na koniec piro). Przepłukałem je oczywiście, ale diabli wiedzą - ręce dalej mi chlorem śmierdzą.
Czy wypieczenie ich w piekarniku wystarczy? Jeśli tak to jaką temperaturę i czas proponujecie? (na forum są sprzeczne opinie)
Zdjęcie z kąpieli:
Jak mi się trafią butelki z ciężkim zabrudzeniem to wymieniam, na świeże w zaprzyjaźnionym sklepie, oszczędzając sobie roboty i kosztów.
Comment
-
-
No to czas zmienić internet w sensie dostawcy lub zdjąć sobie BrowarBiz z blokady rodzicielskiej!
A na Fejsie funkcja odpowiedz Artowi tez Ci nie działaLast edited by ART; 2011-10-11, 14:14.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
#39 wędzona IPA (Zadymiony Bombaj)
23.X.2011.
3,15kg pale ale
1,15kg monachijski ciemny
1kg wędzony castlemalting
0,4kg amber
0,1kg karmelowy 300-400EBC
5g gips piwowarski
zacieranie 60min w ok 66st
Chmielenie (wszystkie szyszki przechowywałem w chłodnej piwnicy, a granulaty w lodówce):
40g Hallertauer Tradition granulat 2010 przez 60 minut
40g lubelski granulat 2008 przez 60 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 40 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 30 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 20 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 15 minut
20g lubelski szyszki 2009 przez 10 minut
25g Tettnanger granulat 2009 przez 5 minut
200g cukru i 4g mchu irlandzkiego ok 15 minuty.
Drożdże S-04, 16blg.
W planach grand cru i "belgijski porter gryczany".Last edited by Seta; 2011-10-31, 19:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi1kg wędzony castlemalting
Comment
-
-
Ja koleżance odpowiem:
Było tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=287
A efekt był taki, ten i następne posty:http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=299
Na pewno to nie jest wędzone torfem"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJa koleżance odpowiem:
Było tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=287
A efekt był taki, ten i następne posty:http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=299
Na pewno to nie jest wędzone torfem
Comment
-
-
Potwierdzenie jest tu: http://www.castlemalting.com/CastleM...anguage=Polish
CM ma w ofercie zarówno słód wędzony (smoked), jak i whisky.
W czasie zacierania waliło boczkiem.
EDIT: Porównując uwagi w specyfikacjach obu słodów wychodzi, że prawda leży pośrodku. Marusia ma rację, bo oba są wędzone na torfie i Fido pewnie też ma rację, bo efekt wędzenia, czyli przeznaczenie słodu (wg zapewnień producenta) jest inny. Myślę, że ryzykowne byłoby dodawanie tego słodu np do grodziskiego, ale w mojej IPA'ie ta wędzonka, to będzie odległe tło smakowe dla pierwszoplanowej chmielowej goryczki.Last edited by Seta; 2011-11-02, 11:19.
Comment
-
Comment