Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23929

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć



    Nie wie w jakiej temperaturze robił pomiar gęstości.
    Skoro cześć to: cześć Dobrze że mi powiedziałeś
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Shooter_PL
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 14

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      ...w celu pozbycia się syfu nieźle dałem im chemii (Ace, Bielinka, Ludwik i na koniec piro). Przepłukałem je oczywiście, ale diabli wiedzą - ręce dalej mi chlorem śmierdzą.
      Czy wypieczenie ich w piekarniku wystarczy? Jeśli tak to jaką temperaturę i czas proponujecie? (na forum są sprzeczne opinie)
      Zdjęcie z kąpieli:
      Nigdy nie gotowałem i nie gotuję, to co im zadałeś wystarcza aż nadto. Nawet w szpitalach tak nie szorują (pewnie dlatego zarażają żółtaczką ). ACE zawiera wodorotlenek sodu, bardzo silny środek, do tego piro, to jak mycie rąk po kąpieli .
      Jak mi się trafią butelki z ciężkim zabrudzeniem to wymieniam, na świeże w zaprzyjaźnionym sklepie, oszczędzając sobie roboty i kosztów.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        Sprawdziłeś datę posta, na który odpowiadasz?
        Ale dzięki za uwagi. Człowiek uczy się całe życie...

        Comment

        • Shooter_PL
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.07
          • 14

          Ach te długodystansowe wątki spojrzałem tylko na ostanie.
          Pozdrawiam.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            Zielona Gęś - reaktywacja

            Niestety Browar.Biz w domu mi nie działa. a w pracy nie mam zbytnio czasu.
            Relacja z 37-mej, przechmielonej warki na Facebook'u.


            Pozdrawiam,
            Leszek

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              No to czas zmienić internet w sensie dostawcy lub zdjąć sobie BrowarBiz z blokady rodzicielskiej!

              A na Fejsie funkcja odpowiedz Artowi tez Ci nie działa
              Last edited by ART; 2011-10-11, 14:14.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                No w Fejsem mea culpa - sorry, zapomniałem.
                A blokadę to mam chyba mocno dziurawą sądząc po stronach na które mnie wpuszcza. Zresztą w pracy używam tego samego lapa, co w domu. Moja Neostrada coś Cię nie lubi.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38 Belgian pale ale

                  Warka pechowa bo podczas zacierania padł mi termometr. Zadane White Labsy Belgian Wit. Szczegóły jw.
                  Etykietka za to wypas!
                  Attached Files

                  Comment

                  • hasintus
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.07
                    • 850

                    Fajna etykieta.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #39 wędzona IPA (Zadymiony Bombaj)

                      23.X.2011.

                      3,15kg pale ale
                      1,15kg monachijski ciemny
                      1kg wędzony castlemalting
                      0,4kg amber
                      0,1kg karmelowy 300-400EBC
                      5g gips piwowarski

                      zacieranie 60min w ok 66st

                      Chmielenie (wszystkie szyszki przechowywałem w chłodnej piwnicy, a granulaty w lodówce):
                      40g Hallertauer Tradition granulat 2010 przez 60 minut
                      40g lubelski granulat 2008 przez 60 minut
                      20g lubelski szyszki 2009 przez 40 minut
                      20g lubelski szyszki 2009 przez 30 minut
                      20g lubelski szyszki 2009 przez 20 minut
                      20g lubelski szyszki 2009 przez 15 minut
                      20g lubelski szyszki 2009 przez 10 minut
                      25g Tettnanger granulat 2009 przez 5 minut

                      200g cukru i 4g mchu irlandzkiego ok 15 minuty.

                      Drożdże S-04, 16blg.

                      W planach grand cru i "belgijski porter gryczany".
                      Last edited by Seta; 2011-10-31, 19:04.

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        WoooW... piękne chmielenie... widzę daty 2008/2009, ale i tak ilość chmielu imponująca.... natchnąłeś mnie... muszę kiedyś uwarzyć IPA

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          1kg wędzony castlemalting
                          Będę uparta - w innym temacie Maroxan mi konkretnie nie odpowiedział: czy sprawdziłeś organoleptycznie ten słód i jesteś pewien, że jest to zwykły słód wędzony, a nie wędzony na torfie (whisky)? Wg mojej wiedzy firma Castle Malting tylko taki posiada w ofercie, a już piłam piwa forumowiczów, którzy byli przekonani, że dodali zwykłego wędzonego, a w gotowym piwie było wyraźnie czuć, że wędzony na torfie.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            Ja koleżance odpowiem:
                            Było tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=287

                            A efekt był taki, ten i następne posty:http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=299

                            Na pewno to nie jest wędzone torfem
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • maroxan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.03
                              • 179

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja koleżance odpowiem:
                              Było tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=287

                              A efekt był taki, ten i następne posty:http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=299

                              Na pewno to nie jest wędzone torfem
                              No...nareszcie jakieś potwierdzenie.
                              Cogito ergo sum vampiras
                              moje skromne warzenie
                              ________________
                              Nasze fotografie

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                Potwierdzenie jest tu: http://www.castlemalting.com/CastleM...anguage=Polish
                                CM ma w ofercie zarówno słód wędzony (smoked), jak i whisky.
                                W czasie zacierania waliło boczkiem.

                                EDIT: Porównując uwagi w specyfikacjach obu słodów wychodzi, że prawda leży pośrodku. Marusia ma rację, bo oba są wędzone na torfie i Fido pewnie też ma rację, bo efekt wędzenia, czyli przeznaczenie słodu (wg zapewnień producenta) jest inny. Myślę, że ryzykowne byłoby dodawanie tego słodu np do grodziskiego, ale w mojej IPA'ie ta wędzonka, to będzie odległe tło smakowe dla pierwszoplanowej chmielowej goryczki.
                                Last edited by Seta; 2011-11-02, 11:19.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X