Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
-
Chodzi o to, że jeśli ktoś użyje tego słodu i będzie się spodziewał klasycznej wędzonki drewnianej, to wyrobi sobie błędną opinię o aromacie słodu wędzonego drewnem.Comment
-
#40 "Dzięcielina, pała!"
Belgijski porter gryczanywarzony 5.11.2011.
0,8kg kasza gryczana prażona, śrutowana ze 100g pilzna kleikowana oddzielnie
20' w 45st
30' w 63st
zagotowanie i połączenie z głównym garem
4,1kg pilzneńskiego
1kg monachijskiego 25EBC
0,4kg aroma 150EBC
0,2kg special B
0,1kg czekoladowy
sam pilzneński ok 1h w 63-66st
wszystko ponad 1h w 72-65st
(dziwne to zacieranie, ale musiałem się dzieckiem zajmować)
podgrzanie do 73st i filtracja - poszła rewelacyjnie, polecam kaszę gryczaną!
Chmielenia nie pamiętam, jest na FB (nie mam dostępu z pracy).
Wyszło ok 20l. Zalane do fermentatora po cichej warki #38 (WL Wit), na drugi dzień po ruszeniu fermentacji wsypane 0,5kg ciemnego cukru trzcinowego - eksperymentalnie "na sucho", bez syropu. Jeśli da radę się rozpuścić będzie 20,5blg.Comment
-
#41 "Ojciec chrzestny"
Witbier grand cru, warzone 6.XI.2011.
3kg pilzneński
1,5kg pszeniczny
1kg kasza manna
360g słód biscuit
40g zakwaszający
Tym razem nie pamiętam za dobrze zacierania, ale wszystko poszło razem do gara (kasza chwilę wcześniej, żeby ją dobrze rozmieszać, co i tak się nie udało - patrz niżej); było ok 15' przerwy maltozowej i 45' dekstrynującej.
Gotowanie zbyt długie, bo miałem inne sprawy na głowie.
70' granulat styrian goldings 30g
10' świeża skórka z cytryny i dwóch pomarańczy oraz opakowanie (15g) suszonej cytrynowej
5' curacao 20g
od 10' do 3' wsypywanie porcjami zmiażdżonych ziaren kolendry (w sumie 15g)
Wyszło ok 18l (na FB jest błąd) 18,5blg, drożdże WL Wit gęstwa pobrana po burzliwej z #38z dobowym starterem.
Kasza manna jest bez sensu. Porobiły się gluty-kluchy, które na pewno zostawiły w sobie dużo skrobi. Może trzeba ja kleikować oddzielnie. Filtracja bardzo uciążliwa, pewnie po części z mojej winy, bo mało pilnowałem.
Połączenie przypraw, skórek i granulatu to drugi błąd. Zatykało rurkę, albo wciągało syf - oby nie było infekcji...Następnym razem użyję do wita szyszki chmielowej.
Comment
-
#42 "Co kot napłakał"
W sumie nie powinno być numeru WARKI, bo warzenia nie było, ale mój browar i moja numeracja.
Piwo powstało jako mieszanina cieniuszy z dwóch powyższych warek.
Mocno chmielone:
- wysłodziny z #40
20g Hallertauer Tradition 60'
60g lubelski szyszka 60'
30g Saaz 15'
100g cukru
- wysłodziny z #41
20g Hallertauer Tradition 60'
100g laktozy
Chyba.
Wg wyliczeń ma ok 8,5blg, ~17l. Zalany fermentator po burzliwej #39 (S-04).Comment
-
To poproszę jeszcze etykietę projektu Julci, do tego "Co kot napłakał" w stylu poprzedniej http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=248
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘComment
-
Jak już zakończysz prace nad etykietami, to przygotuj/zaprojektuj jakiś ładny kartonik na 4-pack (#38, 39, 40 i ... 42) i prześlij pod wiadomy adresbo nie wiem kiedy uda mi się zawitać z wizytą w Twoje progi
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....-
Channel: Niemcy
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Chromowany kran do kegów Pepsi z szybkozłączką
- Akcesoria
Kapsle czerwone DUŻE 29 mm 50 szt.
- Akcesoria
Suszarka Gocciolino na jedną butelkę
- Anglojęzyczna
CraftBeer.com Beer & Food...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-10-21, 07:59 -
-
Weyermann oprócz piw warzonych pod własną marką i opisanych cyfrą na etykiecie jak to:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124459
produkuje jeszcze pod marką Bamberger Hofbräu - czyli nawiązując do zamkniętego w 1977 r. browaru Hofbräu Bamberg. Mimo, że...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment